HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nedostatek vzduchu v kamnech může skončit i výbuchem. Některé komíny tomu umí zabránit

Krbová kamna a vložky mají celou řadu výhod. Topení v nich je levné a má svoje nezaměnitelné kouzlo. Tento způsob vytápění však může být i nebezpečný, a to tehdy, pokud není zajištěn dostatečný přívod vzduchu k topnému zařízení. To způsobuje nejen sníženou efektivitu hoření, ale může vést také ke špatné kvalitě vzduchu v domě, nebo dokonce k výbuchu. Nemusíte se ale bát. Existuje komín, který tomuto nebezpečí jednoduše předejde.


Nedostatek vzduchu v krbových kamnech může vést k velkým problémům
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Vzduch nad zlato

Společně s nízkoenergetickými a dobře izolovanými domy přišlo kromě mnoha plusů také několik nevýhod. Jednou z nich je, že kvůli téměř dokonalé izolaci se do domu dostane jen velmi málo čerstvého vzduchu. Tento problém se stává ještě závažnějším, pokud máte v domácnosti krbová kamna nebo vložku. V takovém případě je potřeba vzduchu větší, jelikož jeho nedostatek může mít fatální důsledky jak na funkci krbových kamen či vložky, tak na zdraví obyvatel domu.

Může to skončit i výbuchem

Proces spalování dřeva potřebuje dostatečný přísun vzduchu. Běžně se uvádí, že na spálení 1 kg dřeva se spotřebuje cca 8–10 m3 vzduchu. V případě, že přikládáte každou hodinu 2 kg dřeva, spotřebuje se pro spalování asi 16–20 mvzduchu za jednu pouhou hodinu.

Tento vzduch se však musí ke krbu nějak dostat, což je v poslední době kvůli výborné izolaci domů problém. Pokud totiž nemá krb v důsledku absence vzduchu dostatečný tah, může se kouř se škodlivými látkami dostávat do místnosti namísto toho, aby šel z domu ven. Může také dojít k nahromadění velkého množství spalin v topeništi a „výbuchu“. V extrémních případech mohou explodovat celá kamna a může se rozšířit požár.

Řešením může být velmi časté větrání, které je však v zimě poměrně neefektivní, jelikož si získané teplo pouštíte zase ven. Druhou a spolehlivější možností je mít u kamen přívod spalovacího vzduchu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Augustová a Bečvář nás přivítali v jejich nové dřevostavbě. Postavili si ji svépomocí

Varianta dva v jednom

Variant, jak dostat ke krbovým kamnům nebo vložkám dostatek externího vzduchu, je hned několik. Může být veden například skrz zeď nebo podlahu. V poslední době je stále oblíbenější vést vzduch k topnému zařízení skrze samotný komín.

Existují systémy, které mají integrovaný přívod vzduchu, což znamená, že vzduch potřebný pro hoření je přiváděn přímo do spalovací komory přes komín. Komínové ústí umožňuje nasávání spalovacího vzduchu do spotřebiče a zároveň bezpečný odvod spalin. Čerstvý vzduch přichází mezi komínovým pláštěm a izolací, dochází tady k šetření místa, jelikož zde odpadá nutnost budovat jakoukoliv dalších šachtu.

Velkou výhodou u přívodu vzduchu skrz komín je, že se vzduch proudící komínem předehřeje a vysuší. Díky využití zbytkového tepla spalin neklesá teplota v ohništi a nešpiní se tolik sklo.

Vypalování komínů je nebezpečný přežitek. Kominíci radí bezpečnější způsoby čištění

Skvělé řešení pro rekonstrukce

Externí přívod vzduchu skrz samotný komín se hodí nejen do novostaveb, ale také tehdy, pokud dům rekonstruujete. Velká část moderních komínů s integrovaným přívodem vzduchu totiž nevyžaduje betonový či zděný základ, který by byl nutný pro tradiční komíny. Pokud tedy zvolíte tento typ komínu, můžete si pořídit krbová kamna i do domu, ve kterém nikdy žádné nebyla a není pro ně vybudován komín. Vzhledem k tomu, že instalace nevyžaduje výrazné zásahy do stávající stavby, celý proces je tak levnější a jednodušší.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
23.09.2024

Photocredit: Shutterstock

0

Kamnáři varují před některými čističi krbových skel. Mohou poškodit krbové vložky a kamna
Každý rok musí kamnáři řešit desítky reklamací, které mají původ v dobrém úmyslu. Tím je snaha vyčistit kamna pomocí čističe. Před špatnými typy čističů teď kamnáři varují.

Topit dřevem se stále vyplatí. Krbová kamna ušetří téměř deset tisíc korun ročně
Topit dřevem se stále vyplatí. Krbová kamna jsou ideálním doplňkovým zdrojem tepla, který dokáže ušetřit téměř deset tisíc korun za rok.

„Drahým energiím se už jen smějeme. Krbová vložka s výměníkem nám zaplatila dovolenou,“ říká Tomáš
Pan Tomáš si přestavoval vytápění ve svém domě, aby byl více energeticky soběstačný. Navíc se mu investice do nové technologie za první rok z třetiny vrátila.

Krbovou vložkou s výměníkem ušetřil Tomáš desetitisíce. Zveřejnil i schéma zapojení
Zdražující se energie jsou důvodem, proč přemýšlet o využívání více zdrojů tepla. S problémem se potýkal i pan Tomáš a díky dobrému řešení teď ušetří desetitisíce.

Velké srovnání krbových vložek: pár tisíc korun přináší nečekanou úsporu
Obchodníci nabízí spoustu typů krbových vložek, ale některé nemusí být kvalitní. Rozdíl několika tisíc korun znamená výrazné změny ve výkonu.

Rodina si pořídila třístranný krb. Dokáže vytopit celý dům i novou přístavbu
Z malého rodinného domu udělali majitelé rázem stylovou rezidenci. Samotná přístavba by však na vzhledu interiéru eleganci nepřidala. Zásluhu v tomto případě manželé připisují krbu s třístranným prosklením.

1 kWh tepla za 1,3 Kč. „Lidové vytápění“ je stále levnější než tepelné čerpadlo
S příchodem zimy se nabízí otázka, jaký topný zdroj zvolit, abyste neprotopili celé jmění. Levněji než moderní technologie vychází klasický způsob vytápění.

Přípravy na Infothermu 2024 jdou do finále. Výstaviště je téměř vyprodáno
A na co se v Ostravě v lednu 2024 můžete těšit? Bude toho opravdu mnoho! Samozřejmě nebudou chybět tradičně kamna, krby a vystavovatelé topenářské techniky pro vytápění nebo ohřev vody i celé topné soustavy v různých kombinacích.

Nový typ topení překvapil efektivitou. Řeší nedostatky krbových kamen i vložek
Tvrzení, že nikdy nemůžete mít všechno, možná není tak úplně pravdivé. Nový typ vytápěcího zařízení spojuje ty nejlepší vlastnosti krbových kamen a krbové vložky.

Mají krbovou vložku a tepelné čerpadlo vzduch-voda. Za energie platí 3 000 Kč měsíčně
Kristýna s Patrikem vsadili na tepelné čerpadlo vzduch-voda v kombinaci s rohovou krbovou vložkou a teplovodním podlahovým vytápěním. Jejich roční spotřeba elektřiny tak nepřesáhla 4 MWh.