HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Rozvádí se každý druhý manželský pár. Dřevostavby mohou tento trend změnit

Jaká je souvislost mezi spokojeným manželstvím a dřevostavbou? Ne, nečekejte žádné ezoterické ani filosofické úvahy. Páry, které se rozhodují pro stavbu rodinného domu, jsou vystaveny poměrně zásadní životní zkoušce. A v případě volby dřevostavby ukazuje zkušenost, že ke krachům manželství dochází méně často než při konzervativních stavebních postupech. Jak je to možné? Celkem jednoduše.



i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Dobrovolný vstup do kolotoče stresu a zadlužení

I když na začátku je vždy vše růžové, realita všedních dnů již nejeden manželský pár vyškolila a dovedla k uvědomění, že takhle to dál nejde. Zkoušky, které nás na naší společné cestě životem čekají, mohou být různého charakteru. Jednou z nich je právě i budování hnízda pro budoucí rodinu. A jak se ukazuje v mnoha případech patří tento úkol k nejvíce stresujícím a zatěžujícím událostem, které musí člověk za svůj život podstoupit. Tedy mohou patřit, ale nemusí.

Některé páry se konce stavby nedožijí

Velmi důležitým faktorem ovlivňujícím míru stresu, kterým je manželský pár zatížen, je samotná délka stavby. V mnoha případech se totiž táhne tak neúměrně dlouho, že ve chvíli, kdy je konečně hotovo, manželé už spolu nejsou, protože se v průběhu stavby rozhádali. Často pak dochází k paradoxní situaci, že nově dokončený a postavený dům je hned po kolaudaci nabídnut realitní kanceláři, aby jej prodala. Zní to depresivně, leč stavební firmy tuto praxi zmiňují poměrně často. Stavební technologie, která zajistí realizaci nového domu v horizontu půl roku (kam spadá právě technologie dřevostaveb) je tedy přibližně třikrát méně stresová, než je tomu například u cihlových staveb. Jejich obvyklá délka stavby se pohybuje kolem jednoho a půl roku.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Zavoláme kominíka, ten má dobré nápady

Každý, kdo si úspěšně prošel procesem stavby rodinného domu ví, jaké to je v dnešní době sám koordinovat stavbu. Tedy řešit její vývoj takzvaně za běhu. Spolehlivost jednotlivých dodavatelů je rok od roku horší. Důvodem je klesající dostupnost kvalitních řemeslníků na trhu. Výsledek je pak takový, že stavebník se musí dodavatelů doprošovat a akceptovat nepříjemné kompromisy a trpět navyšování ceny za běhu. Naproti tomu u dřevostaveb je standardem, že se dohodne cena stavby od začátku až do konce poměrně přesně již před podpisem smlouvy. V tu chvíli, jakmile se vyhotoví projekt, je vše specifikováno a postupuje se podle jasného plánu, nikoli za běhu. Prostoru pro stresové situace je zde proto minimum.

Rok a půl je víc než dlouhá doba

Právě časový aspekt s sebou nese spoustu dalších nepříjemností. Za dobu, než se povede realizovat zděnou stavbu může dojít k dramatické změně na trhu materiálů. Pokud dojde ke zdražení nebo nedostupnosti některého materiálu, může to majitele zásadním způsobem zatížit nebo celou stavbu zablokovat. Dalším důležitým aspektem je, že manželé částo po dobu stavby bydlí v nějakém dočasném či přechodném bydlišti. Takové bydlení je obvykle skutečně pouze provizorní a může vyvolávat mnoho třenic a napětí, které soužití dlouhodobě neprospívají. Řešením je pořídit si po dobu stavby jiné bydlení nebo zůstat tam, kde bydleli dosud, pak je ale potřeba si uvědomit, že musí nadále platit původní nájem a k tomu již nově vzniklou hypotéku.

KVÍZ: Jak se dělí majetek při rozvodu? Správně odpoví jen každý desátý Čech

Modulární domy jako recept na úspěšné manželství?

Asi těžko je možné říct, že kvalita manželství a s tím související rozvodovost je přímo ovlivněna tím, jak dlouho si manželé staví novostavbu. Je také otázkou, zda manželství, které nepřečká první zkoušku ohněm, kterou je společná stavba, by se nerozpadlo po čase také. Dost možná ano. To ale nic nemění na tom, že průtahy ve stavbě zvyšují výrazným způsobem stresový aspekt u budoucích majitelů i to, že mnoho z nich se před dokončením stavby rozvede. Jako důvod skutečně často uvádí, že jednoduše v této zkoušce neobstáli.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
12.07.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)
Zdroj: ČSU, ADMD, autorský text

3

Blanka po rozvodu neváhala. S omezeným rozpočtem postavila nový domov pro sebe a své dvě dcery
Dřevostavba na jihovýchodní Moravě byla postavena netradičně pro tři ženy. Jaký příběh se skrývá za jejími stěnami? O tom jsme si povídali s paní Blankou.

Po rozvodu chtěl vybudovat zázemí pro své děti. S novou partnerkou postavili rodinný dům za 2 mil
Rodinný dům si na Uherskohradišťsku postavili svépomocí. Partneři zaplatili 2 miliony i s vybavením.