HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

V Česku se rýsuje novodobá šlechta. Například bagrista bere i přes sto tisíc měsíčně

Nejedná se o ředitele bank, špičkové chirurgy ani řídící pracovníky v oblasti IT, jak by možná mnozí z vás čekali. Kromě nich se v České republice rýsuje ještě jiná skupina pracovníků s vysoce nadprůměrnými platy, do které byste to možná na první pohled neřekli. Jejich výdělek často dosahuje částek, o kterých by si mohlo nechat zdát i mnoho vysokoškoláků.


Řemeslníci mají platy mnohdy vyšší než vysokoškoláci
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Kateřina P. (se souhlasem)

Musíme je vyvážit zlatem

V posledních letech se na českém trhu práce objevuje fenomén, který by ještě relativně nedávno málokdo předvídal. Z řemeslníků se stává novodobá šlechta. Tento trend však není jen dočasným výkyvem, ale spíše odrazem vývoje posledních let.

Hodinová sazba řemeslníků, ať už se jedná o zedníka, instalatéra či malíře, většinou neklesne pod pět set korun, naopak je často vyšší (situace se pochopitelně výrazně liší podle jednotlivých měst). Zákazníci navíc mnohdy dávají sami od sebe řemeslníkům něco navíc. A někdy dokonce i několikanásobně. Sehnat dobrého řemeslníka totiž není v poslední době vůbec snadná záležitost. Pokud na něj tedy lidé narazí, snaží se, aby k nim zavítal i příště, případně ho doporučují svým známým. Práce tak mají víc než dost, a čeká se na ně dokonce fronta. Jak ale tato situace ve společnosti vůbec vznikla?

Na průměrné hodinové sazby řemeslníků se můžete podívat v galerii níže.

Máš přece navíc, žádný učňák

V České republice se v posledních letech potýkáme s výrazným nedostatkem kvalifikovaných řemeslníků. Tento deficit je způsoben především stárnutím pracovní síly, kdy mnoho zkušených řemeslníků odchází do důchodu, přičemž není dostatek mladých, kteří by je nahradili.

Důvodem nízkého počtu řemeslníků je poté především nízká atraktivita řemeslných oborů, která zde v průběhu posledních několika let panovala. Řemeslná povolání byla považována za méně prestižní, což mnoho mladých lidí odradilo a na učební obory se jim příliš nechtělo. Situaci nepomohlo ani přesvědčování rodičů ve stylu: „Chceme, aby z tebe něco bylo. Abys byl někdo. Přece nebudeš mít jen učňák.“

Mladí lidé se navíc často nechají odradit nízkým nástupním platem, který opravdu nemusí být nijak vysoký. Jak ale uvádí sami řemeslníci, pokud je člověk aspoň trochu šikovný, za nějaký čas může začít dělat na sebe a vydělá si tak v mnoha případech výrazně více než „bílé límečky“ v kanceláři.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Srovnání plateb třech paneláků: Dům s efektivním hospodařením šetří více než 50 % na energiích

Část viny nese i samotné školství

Bohužel, ale je to tak. Nutno říct, že ani školství nijak zvlášť nepracuje na tom, aby byly učební obory pro mladé lidi atraktivní a lákavé. Český vzdělávací systém momentálně příliš nerozvíjí žáky směrem k technickým oborům, naopak je upřednostňováno všeobecné vzdělání a humanitní zaměření.

Na učební obory tak mnoho mladých lidí nezavítá, a vzniká tak nedostatek řemeslníků, díky kterému si mohou lidé v těchto oborech účtovat vysoké ceny, protože ví, že zákazníci nikoho jiného neseženou.

Nedostatek lidí je v celém stavebním oboru

Problémy týkající se nedostatku pracovních sil jsou však v posledních letech v celém stavebním oboru. Největší nedostatek je stavebních dělníků s fyzickou silou a specializovanou dovedností. Dále pak kvalifikovaných stavebních dělníků, jako jsou zedníci, tesaři, elektrikáři nebo instalatéři. Není tak výjimkou, že jsou tyto pozice ve velkém obsazovány pracovníky ze zahraničí.

Řemeslníci s platy nad 100 000 Kč? Brzká realita řemesel, o které je obrovský zájem

Blýská se na lepší časy

Celá problematika ohledně řemeslníků se však pomalu dostává k hranici, kdy můžeme očekávat obrat. Vysoké finanční ohodnocení a dostatek jisté práce může vést ke zvýšení atraktivity řemesel a přílivu studentů na učební obory.

Ostatně i v současné době není výjimkou, že studenti středních, a dokonce i vysokých škol se špatným uplatněním, přechází raději k řemeslům, jelikož jsou zde nesrovnatelné finanční podmínky. Dodělávají si tak nejrůznější kurzy a rekvalifikují se, případně je dovede k řemeslu nějaký známý, který je zaměstná ve vlastní firmě.

P.S. Líbil se Vám článek a chcete víc takových? Kliknutím sem jej můžete pohodlně poslat svým přátelům. Tématům, která mají nejvíce sdílení, se budeme více věnovat. Děkujeme!


Vydáno dne:
15.07.2024

Photocredit: Kateřina P. (se souhlasem)

17

Zedníci brzy přijdou o práci. Budou nahrazeni drony
Drony možná představují budoucnost ve stavebnictví. Jak velký je jejich potenciál a jak vypadá realizace fasády dronem?

Absurdní chyby, které Češi udělali na svých domech
„Už nikdy bych na domě neudělal těchto 11 absurdních chyb,“ vykřikují Češi veřejně. O jaké hloupé chyby se jedná?

Většina řemeslníků používá vruty špatně. Nedomýšlí přitom důsledky
Vruty do dřeva můžete vybírat ze široké škály, s výběrem ale musíte být obezřetní. Ne každý vrut totiž lze použít pro všechny materiály a konstrukce.

Montáž střešních oken svépomocí – řemeslník znovu připomíná zbytečné chyby
Instalace střešních oken svépomocí přináší řadu výhod, ale také větší riziko možných chyb. Jaké jsou ty nejčastější a jak se jim vyhnout?

Konec řemeslníků v Čechách se nekoná. Mladí překvapují nevídanou zručností
Řemeslo má zlaté dno, to platí od pradávna. A šikovných řemeslníků je v dnešní době pomálu. Přijďte proto podpořit budoucí řemeslníky ve studentské soutěži na Stavebním veletrhu v Brně.

Nepoctiví řemeslníci šíří mezi lidmi nepravdivé informace. Ti kvůli tomu platí víc, než by museli
Tak jako se nechá utáhnout na vařené nudli matka na mateřské, která oboru stavebnictví jednoduše nerozumí, úplně stejně si může řemeslník povodit i IT experta na homeoffice či kohokoli jiného, kdo zkrátka nemá čas si nastudovat úplně vše.

Zkušení stavaři si postavili moderní chalupu na stáří. Mladým vzkazují, na co si dát pozor
Dokonce mnoho návštěv z jejich blízkého okolí, které k nim přijely, vůbec nepochopilo koncept dřevostaveb. To, co viděli stát na pozemku, by tam nikdy nečekali.