HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

KVÍZ: Které kotle zakážou a jaké dřevo má největší výhřevnost? Otestujte své znalosti ohledně topení dřevem

Dřevo je v České republice jedno z nejoblíbenějších paliv. Za jeho popularitu může mimo jiné příznivá cena, která ze dřeva činí stále více vyhledávaný zdroj tepla. Ačkoliv není topení palivovým dřívím žádnou novinkou, najdou se kolem něj skutečnosti, ve kterých nemají jasno ani ti, kteří topí dřevem desítky let. Jak jste na tom se svými znalostmi vy?


Co všechno víte o topení dřevem?
VSTOUPIT DO KVÍZU »
i Foto: wuestenigel (Flickr CC 2.0)

Palivové dřevo je klíčovým zdrojem energie v mnoha domácnostech po celém světě. Už po staletí slouží jako základní a nenahraditelné palivo pro vytápění nebo vaření. Víte, v jakých jednotkách se palivové dřevo uvádí, jak ho správně skladovat nebo které má největší výhřevnost? Otestujte se v našem kvízu.

SPUSTIT KVÍZ →

Vydáno dne:
11.05.2024

Photocredit: wuestenigel (Flickr CC 2.0)

1

Kamnáři varují před některými čističi krbových skel. Mohou poškodit krbové vložky a kamna
Každý rok musí kamnáři řešit desítky reklamací, které mají původ v dobrém úmyslu. Tím je snaha vyčistit kamna pomocí čističe. Před špatnými typy čističů teď kamnáři varují.

Topit dřevem se stále vyplatí. Krbová kamna ušetří téměř deset tisíc korun ročně
Topit dřevem se stále vyplatí. Krbová kamna jsou ideálním doplňkovým zdrojem tepla, který dokáže ušetřit téměř deset tisíc korun za rok.

KVÍZ: Poznáte nejdražší dřevo světa nebo nejvyšší dřevostavbu? Otestujte se
Od historických památek po moderní architektonické klenoty – tento kvíz vás provede různorodostí a krásou dřevěných staveb. Nezáleží na tom, zda jste odborník na dřevěnou architekturu nebo jen zvědavý milovník kvízů.

Do obýváku si dovezl luxusní kachlová kamna. Po zimě přišlo vyúčtování, platil měsíčně jen 1 660 Kč
Přestože jim stavební firma ve spolupráci s architektem navrhla krbová kamna, dali na vlastní uvážení. Vybrali si krásná tmavě modrá akumulační kachlová kamna a hned po první zimě byli velice příjemně překvapeni.

Kvíz: Poznáte stavební materiály podle zkratky a obrázku? Správný kutil zvládne alespoň 9 otázek
OSB, MDF, LVL, DTD, CVD... uf! Je načase udělat si v těchto konstrukčních deskách přehled. Čeká vás celkem 11 otázek, z nichž 5 je poznávacích podle obrázku.

Kvíz: Rozeznáte fošnu, lať, hranol nebo prkno? Zjistěte, jak dobří jste kutilové
Pokud jste si doteď mysleli, že se v kutilství vyznáte, pojďme se o tom reálně přesvědčit. Málokterý kutil zvládne dojít až na konec dnešního kvízu bez jediné chyby.

Zákaz kotlů se týká přes 150 tisíc českých domácností. Pořízení náhrady se nevyhnou
Nedá se nic dělat. Vybrané kotle budou od září zakázány a na další odklad se již nikdo nemůže spoléhat. Pro více než 150 tisíc domácností tak nastává otázka: Co teď?

1 kWh tepla za 1,62 Kč. Cena jednoho z nejlevnějších vytápění dosáhla minima, na podzim výrazně naroste
Způsob vytápění rodinných domů, který je téměř bez práce, a navíc se řadí k těm nejlevnějším. Jak to s cenou tohoto vytápění vypadá do budoucna?

Zákaz kotlů přiměl lidi k oživení plynových přípojek. Úsporu si pochvalují
Čas se krátí a mnoho lidí propadá lehké panice ohledně náhrady starého kotle na tuhá paliva. Mnoho kotlů totiž již velmi brzy bude muset být nahrazeno za modernější topný systém.

KVÍZ: Znáte správná pojmenování střech? Sedlovou zná každý, mansardovou téměř nikdo
Dokážete určit správný název střešní konstrukce a ukázat tak, že jste lepší než někteří vystudovaní stavaři? Ne všichni zvládnou dojít až na konec dnešního kvízu bez jediné chyby.