HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Bytovka se zahradou na střeše – procházky se psem, čerstvý vzduch i vlastní zahrada. Již brzy u nás

V centru města, kde aktuálně žije více než 1 milion obyvatel, bude postavená zcela nová bytovka. Tato vícerodinná městská farma, jak je s oblibou nazývána, zaujímá přes 2 000 m2 a bude určena pro mladé rodiny, seniory i studenty. Každý z nich bude mít kromě bytové jednotky i vlastní zahradu, možnost odpočinku na čerstvém vzduchu či procházky se psem po střeše objektu. Nemluvě o tom, že pár kroků od sebe budou mít centrum města, jehož blízkost však „z domu“ nepocítí.


Panelák
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Ema Peter, v2com (se souhlasem)

Rozloha bytovky je v řádech tisíců

Nový projekt rezidenčního bydlení zahrnuje 20 moderních bytových jednotek. Projektanti a architekti se tímto návrhem snažili zkulturnit městské ulice a také ukázat světu, že i obyčejná bytovka může být velmi žádaným bydlením. A to nejen u mladých rodin, ale také studentů či seniorů. Objekt je navržený jako bezbariérový, a to i v případě střešní farmy. Právě ta má rozlohu neuvěřitelných 2 428 m2.

Procházky se psem, zahradničení, čerstvý vzduch...

Návrh takového projektu musel vyhovět přísným krajinářským požadavkům a požadavkům na komfortní prostor obyvatel. Jedním z primárních cílů bylo vytvořit městské zahradnictví ve formě soukromých zahrad, vegetačních střech, včelínů atd. v měřítku, které dříve nebylo k životu v centru města zažito. Střecha onoho nového objektu také vytváří místo k procházkám se psem nebo k odpočinku na čerstvém vzduchu, což podporuje spontánní interakce mezi obyvateli v poutavém a aktivním kontextu (více se dočtete ve čtvrtém odstavci).

Můžete se zde ubytovat i vy?

Pro podporu sociálních interakcí napříč mezigeneračním demografickým prostředím jsou jednotky nové bytovky vhodné pro různé věkové kategorie a velikosti rodin. Byty jsou navržené v různých dispozičních velikostech od malých (pro jednotlivce, např. studenty) přes středně velké až po ty největší (např. pro početnější rodiny).

Je v tom i něco víc

Návrháři byli při projektování bytovky o krok dál. Intenzivně se zamýšleli i nad sociálními aspekty. Toto dispoziční uspořádání objektu potenciálně staví pár v důchodu vedle mladé rodiny s dětmi, svobodného studenta či mladého ambiciózního workoholika. Díky tomu by si tyto skupiny lidí měly údajně vybudovat lepší sociální vazby.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Průprava do života v budoucnosti

Jak již bylo zmíněno v odstavci výše, projektanti zohledňovali i faktor socializace obyvatel. Vycházeli z toho, že se dnes spousta mladých lidí uzavírá do sebe, komunikuje prostřednictvím sociálních sítí a celkově žijí tzv. ve své bublině. Nemají touhu objevovat nová zákoutí, která jim život nabízí. Spousta z nich také ztrácí kutilského či zahrádkářského ducha. O znalostech zemědělství či hospodaření ani nemluvě. Právě tento fakt byl jedním z důvodů, proč vznikla spojená zahrada na střeše objektu.

Zahrada na střeše by měla spasit mladé lidi

Obyvatelé budovy se mohou podílet na všech aspektech zemědělství, včetně jarní výsadby, každodenní údržby a péče o zahradu i sklizně, a zapojit se i do širší komunity města prostřednictvím týdenního prodeje sklizňových košů. V rámci moderního návrhu a eliminace zelených střech byly na střeše budovy umístěny velké vyvýšené záhony, které si rodiny pořizují i na své zahrady u rodinných domů. A není se čemu divit – za málo peněz tak získáte hodně muziky (aktuální cenové srovnání naleznete zde).

A právě v tom je zakopaný pes

Tento podrobný přístup, který projektanti zohlednili při návrhu, je zásadní pro budování silných komunit, obzvláště v období, kdy lidé prochází věkovým sociálním rozdělením. Důvěra se buduje prostřednictvím činností, jako jsou právě zemědělství a sdílené ambice pěstovat plodiny a pečovat o zdroj, který je prospěšný pro komunitu. V onom bytovém domě se rozdíly ve věku a demografii stávají méně výrazné.

Jsou si vědomi toho, že vybočují z řady. Proč my ne?

I když tento přístup k „sociálnímu inženýrství“ není zcela radikální, v Calgary je neobvyklý. Pokud by se přístup, který byl aplikován u této bytové jednotky, stal více rozšířeným i v našich komunitách (zaměřili bychom se více na budování silných sociálních komunit), mohli bychom vytvořit nové městské prostory v centru města (školy, komunitní centra a obchody s potravinami), které by svým designem sloužily k vícero účelům.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
13.07.2024

Photocredit: Ema Peter, v2com (se souhlasem)

1

Bydlím v paneláku – jak mohu snížit výdaje za vytápění?
Jak dosáhnout úspory u zatepleného panelového domu? Přichystali jsme pro vás přehled moderních a často opomíjených technologií snižující náklady na vytápění až o desítky procent.

Důchodci pronajali svůj byt a příjem využili k přestavbě chaty na nádherný bungalov
Místo důchodu v paneláku se manželé rozhodli pro rekonstrukci letní chaty. Bungalov, který postavili, je motivoval k přestěhování.

Blíží se otevření nejvyšší české dřevostavby. Stojí v Českých Budějovicích
Na jihu Čech se dokončuje tzv. dřevěný panelák, který je v mnoha směrech převratnou budovou pro Česko.

Správce paneláku vyřešil úsporu desítek tisíc pro 22 bytů. Návratnost systému je méně než šest let
Správce paneláku v severních Čechách se nebojí jít proti proudu. Na čističku šedé vody navázal rekuperací tepla, která paneláku ušetří téměř 27 tisíc ročně.

„Za ohřev vody platíme méně než za rohlík,“ libují si obyvatelé paneláku v severních Čechách
Panelák v severních Čechách se pyšní řadou inovativních systémů, které žádný jiný panelák nemá. Obyvatelé díky nim platí za ohřev vody méně než za rohlík.

KVÍZ: Jak bydlí Leonardo DiCaprio, Arnold Schwarzenegger, Pamela Anderson a další? Přiřaďte hvězdy ke správnému domu
Že slavné osobnosti nebydlí v dvoupokojovém bytě v paneláku nejspíše nikoho nepřekvapí. Nahlédněte společně s námi pod pokličku slavných a zjistěte, jak dobře tyto hvězdy znáte.

Za ublížení krtkovi hrozí pokuta desítky tisíc korun. Kristýna nám dala tipy, jak se ho šetrně zbavit
Krtka na zahradě nechce nikdo. Jak se ho ale zbavit a neplatit přitom tučné pokuty? Pokud byste totiž krtka úmyslně zabili nebo mu ublížili, dopustili byste se přestupku a mohla by vám být udělena pokuta až do výše několika desítek tisíc korun.