HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Mimořádný domov důchodců přichází s novým konceptem. Senioři se budou mít jako v 5* hotelu

Zapomeňte na klasický domov důchodců připomínající králíkárnu. Návrháři přišli s úplně novým konceptem, díky kterému se bude každý senior cítit jako v luxusním hotelu. Dvě pečovatelky, soukromá kuchyně, vlastní wellness navazující přímo na ložnici a příjemné okolní prostředí. Pro jednoho to může být příliš, pro druhého vyslyšení letitých proseb. Podívejte se na moderní prostředí ve fotogalerii anebo si rovnou pusťte video přímo z místa.


Moderní domov důchodců
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Issei Suma, Takumi Ota (se souhlasem)

Zcela nový koncept pečovatelských služeb

Ať už jste senior, který plánuje svou budoucnost, nadšenec do architektury nebo vás prostě zaujaly inovativní obytné prostory, dnešní stavba nabízí nový pohled na trendové bydlení v důchodu a různé inspirativní designové koncepty. Jak se dnešní dřevostavba liší od klasických domovů důchodců, které si všichni vybavíme? Pojďme toto nové pojetí více prozkoumat.

Nový komplex překvapil inovativním pojetím

Tento nový malý komplex se skládá z pěti špičatých staveb vybavených netradičními prvky. Uvnitř byste našli moderní zařízení včetně brouzdaliště ve tvaru spirály a prostorné kuchyně. Každá z těchto pěti budov má čtvercový půdorys a všechny se navzájem překrývají (buňky jsou navzájem propojené dveřmi). Když se okolí poprvé dozvědělo o konceptu využití, bylo velmi překvapeno.

A vy byste tam chtěli bydlet?

Jistě jste si mohli povšimnout, že architekti tentokrát vynechali klasické prvky charakterizující vzhled domovů důchodců. Zavrhli obdélníkové tvary, domy na vícero pater a už vůbec nechtěli, aby tento nový domov důchodů připomínal králíkárnu. Rozhodli se pro individuální přístup.

Stěny mají tvar oblouku, zatímco střechy jsou špičaté, což stavbám dodává vzhled týpí. Architekti tak popisují schéma jako „malý komplex pěti malých chýší spojených dohromady“.

Pozornost je zaměřena na jednoho a zároveň na všechny

Architekti dali hlavy dohromady s projektanty a byť to bylo velmi náročné, dokázali vymyslet kompromisní řešení. Snažili se, aby byla stavba maximálně zaměřená na jednotlivce a zároveň nabízela pečovatelské služby pro co nejvíce seniorů. Objekt je tak navržený pro dvojici dam ve věku 60 let. Jednou z nich je sociální pracovnice, která se stará o blaho a pohodlí důchodce, který komplex navštíví, a druhou z nich je kuchařka. Kromě každodenního vaření pro danou osobu, jež objekt navštívila, má však další práci. Zprostředkovává také donášku jídla pro starší lidi a nabízí ošetřovatelskou péči lidem se zdravotním postižením.

Štíhlé dřevěné panely definují ráz komplexu

Uvnitř je odhalena nosná konstrukce, tvořená jak betonovými stěnami, tak dřevěnými střešními trámy – každý blok plní jinou funkci. Největší blok, umístěný uprostřed, obsahuje prostornou nerezovou kuchyni, kde se připravují jídla na rozvoz. Součástí tohoto pokoje je také malý jídelní kout.

Dva bloky na západní straně poskytují ubytování pro klienty, včetně společné ložnice, koupelny a úložného prostoru. Na východě jeden blok pojme dvě lůžka pro hosty. Druhý blok obsahuje bazén ve tvaru spirály, který byl navržen tak, aby umožňoval snadný přístup i pro vozíčkáře.

Posuďte sami

Pokud fotky nestačí, podívejte se na video, které zachycuje úchvatnou architekturu staveb ve tvaru pyramid zasazených do malebného japonského venkova. Nahlédněte do každodenního života obyvatel této úžasné komunity.

Co vy na to?

Komplex o rozloze 100 metrů čtverečních se nachází na horském hřebeni ve venkovské čtvrti Shizuoka v Japonsku a funguje jako domov i pracoviště již zmíněných dvou žen. Obdobné stavby byste u nás v Česku pravděpodobně nenašli. Podělte se o svůj názor s ostatními čtenáři.

1. Tento nový koncept pro seniory se mi líbí, ocenil/a bych ho i v Česku.

96

2. Jsem zastáncem našich domovů důchodců.

10

3. Na stáří bych nechtěl skončit ani v jednom ze zmíněných domovů důchodců.

34

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
21.10.2024

Photocredit: Issei Suma, Takumi Ota (se souhlasem)

0

Využívání seniorů, zlevnění plynu a elektřiny i zákaz vstupu do lesů – to jsou zářezy z minulého týdne
Jasně, výstižně, krátce a bez obalu – opět pro vás máme ty nejzajímavější zářezy z uplynulého týdne. Připravte si něco dobrého a jdeme na to.

Od syna dostala k narozeninám elektrické kolečko. Práce na zahradě jí opět dělá radost
Práce na zahradě se s rostoucím věkem stává stále náročnější. Někdy to dojde až do stavu, kdy senior raději nechá zahradu ladem a ta chřadne.

Elektřina zdarma pro seniory, pětinásobné zvýšení daně z nemovitosti a nová metoda zpevňování svahů – to jsou zářezy z minulého týdne
Jasně, výstižně, krátce a bez obalu – přinášíme ty nejzajímavější zářezy z uplynulého týdne. Udělejte si kávu, dejte si něco dobrého a jdeme na to.

Bytovka se zahradou na střeše – procházky se psem, čerstvý vzduch i vlastní zahrada. Již brzy u nás
Vícerodinná městská farma, jak je s oblibou nazývána, zaujímá přes 2 000 m2 a bude určena pro mladé rodiny, seniory i studenty. Každý z nich bude mít kromě bytové jednotky i vlastní zahradu, možnost odpočinku na čerstvém vzduchu či procházky se psem po střeše objektu.

Nový dům pro seniory i tříčlennou rodinu do 3 mil. korun – jeho úklid máte hotový za 2 hodiny
Pro jednoho příliš malý dům, pro druhého výhra v loterii. Pokud preferujete menší, útulné bydlení, které je zároveň nenáročné na úklid a další péči, našli jste ho.

„Ušetřit desítky tisíc na ZPF mohou vlastníci pozemku stejně jako my,“ upozornila Jana v rozhovoru
Aby dostali stavební povolení a následně i zkolaudovali, museli nejdřív pozemek vyjmout ze zemědělského půdního fondu. Nebýt Janiny kamarádky, která jí poskytla cennou radu, platila by za tuto administrativní záležitost cca 86 tisíc korun.

„Vypadáme jako hyeny, které nenávidí seniory,“ říká Martina z Horní Lidče. Tvrdí, že ve skutečnosti je pravda někde jinde
Pro mnoho lidí je odmítnutí domova pro seniory ze strany občanů Horní Lidče zcela nepochopitelné. Každá mince však má dvě strany, proto se pojďme podívat, jaký pohled na věc mají lidé, kteří se proti stavbě domova pro seniory postavili.