HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Mnoho majitelů bazénu neví, jak jej správně čistit. Výsledkem jsou kožní problémy dětí

Vybalit na zahradě v létě bazén a napustit si jej vodou, není už dnes nijak výjimečné. Čím více lidí si na své zahrady letní bazény pořizuje, tím častěji však dochází k výskytu kožních problémů a nemocí, zejména u nejvíce ohrožené skupiny uživatelů, což jsou děti. Pořídit si na zahradu bazén opravdu zvládne každý. Ale starat se o něj tak, abychom si nezadělávali na problém, je otázka, na kterou mnoho z nich odpověď nezná.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Koupím, napustím, neřeším

Krátce po instalaci nového zahradního bazénu a jeho napuštění vodou, žádný problém dozajista nehrozí. Problém však pomalinku graduje ve chvíli, kdy nevíme, co dál s bazénem správně dělat. Což je poměrně logické, jelikož jsme se to neměli kde naučit. A tak ačkoli voda v bazénu pořád vypadá, že je vcelku v pořádku, opak může být pravdou. Některé bakterie nemusí být okem na první pohled viditelné a tak i když se voda zdá v pořádku, může se v ní ukrývat tikající bomba

S vysavačem do bazénu?

Ač se to pro mnohé zdá poměrně překvapivé, tak základním a velmi důležitým procesem pro údržbu každého bazénu je pravidelně vysávat jeho dno. Na něm se totiž usazují nečistoty, které jsou podhoubím pro vznik nemocí a problémů. Vysavače se dají pořídit různé, tak jako je známe z domácnosti, existují buď ruční manuální a nebo tzv. automatické. Přehled osvědčených modelů najdete zde. Vysavač se používá přímo ve vodě. Nelze tedy použít klasický vysavač, kterým vysáváme koberec v obyváku. Základní vysavače jsou poměrně levné a dostupné. Dají se pořídit na internetu. Srovnání osvědčených typů a jejich cen najdete například zde.

Škraloup není nic extra na kakau a už vůbec ne v bazénu

Jakmile se začnou nečistoty shlukovat na hladině vody v bazénu, je potřeba je ihned odstranit. K tomu je možné použít libovolné náčiní, pomocí kterého se nám povede posbírat plovoucí nečistoty z hladiny. Ačkoli se zdá tato část čištění občas méně podstatná, je potřeba si uvědomit, že koupající se děti právě po opuštění bazénu si na sobě ponechají vrstvu nečistoty z hladiny, která na nich zůstane ve chvíli kdy po žebříku nebo schůdkách z bazénu vystupují. Tuto část čištění proto nepodceňujme.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Nežádoucí civilizace ve filtraci

Jak už tomu tak bývá, každá část, kterou dlouhodobě protéká voda, se do určité míry zanáší. Součástí bazénu je obvykle již základní filtrační systém. Ten nemusí být dostatečný, je proto vhodné prověřit jeho typ a schopnosti a případně jej rovnou nahradit kvalitnějším.Srování cen kvalitních bazénových filtrací najdete zde. Nový filtr není nijak nákladnou položkou a pořízení se rozhodně vyplatí.

Bazén si můžete na zahradě celý vyrobit sami, nebo pomocí chytré úpravy.

Kyselost vody, aneb pH jako z reklamy

Mnozí si jistě pamatují na reklamu na mýdlo, ve které se výrobce chlubil ideálním pH, které nenarušuje pokožku. Stejně tak to platí pro vodu ve vašem bazénu. V případě, že disponuje špatným pH, může způsobovat podráždění pokožky nebo zejména očí. Vyrovnat pH vody je přitom velmi jednoduché. Pro zvýšení pH stačí použít přípravek na bázi hydroxidu sodného. Pro snížení pak naopak přípravek na bázi kyseliny chlorovodíkové. Avšak pozor, v tomto případě se jedná skutečně o silnou kyselinu a je proto potřeba dbát na správné množství. Přeženeme-li to, můžeme se dostat do stejného problému, ve kterém jsme byli, jen naopak.

Zdravotním rizikům ze znečištěných bazénů lze předejít jednoduchým systémem

Čistá voda, která přinese radost při koupání i potom

V první řadě si pořídíme tester na pH a otestujeme, zda je v rozmezí mezi 7,2 a 7,6. Pokud je tato hodnota splněna, zkontrolujeme množství chloru. Mělo by se pohybovat mezi 1 a 3 ppm. Je li voda viditelně zakalena či z jiného důvodu neprůhledná, jedná se také o indikátor problému, který by bylo vhodné nejprve vyřešit. V případě, že voda jakýmkoli způsobem nelibě zavání, je třeba tuto situaci nepodceňovat a ihned ukončit koupání.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Řešíte zahradu nebo vybavení kolem domu? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
13.07.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

4

Koupání ve vodě bez chemie – inspirujte se oceněnými přírodními bazény
Podívejte se, které projekty letos zvítězily v soutěži Koupací jezírko roku.

Opomíjený systém čištění koupacího jezírka a biobazénů
Majitelé rodinných domů a zahrad mohou v současnosti zvolit vodní prvek, který je blízký přírodě a slouží nejen ke koupání, ale poskytuje také celoroční estetický zážitek.

Mnoho majitelů bazénu neví, jak jej správně čistit. Výsledkem jsou kožní problémy dětí
Vybalit na zahradě v létě bazén a napustit si jej vodou, není už dnes nijak výjimečné. Čím více lidí si na své zahrady letní bazény pořizuje, tím častěji však dochází k výskytu kožních problémů a nemocí, zejména u nejvíce ohrožené skupiny uživatelů, což jsou děti.

Na Moravě se ukrývá opravdový ráj, o kterém málokdo ví. Křišťálově čistá voda, prázdné pláže a pohádkové výhledy
Tropické teploty ještě zdaleka nekončí, proto dlouho neváhejte a vyrazte si je užít k vodě. Nemusíte však sáhnout jen tak po nějakém rybníku. Buďte vybíraví. Máme pro vás tip na místo, kde si budete připadat jako v ráji.