HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Je nejvyšší čas na zazimování bazénu. Loňská zima přišla některé majitele draho

Připravujete-li svou zahradu na nadcházející zimu, neměli byste zapomenout ani na bazén. Myslíte si, že ho stačí pouze přikrýt a on nějak zimní měsíce přečká? Omyl. Pokud se zazimování bazénu neprovede správně, může vás to na jaře stát plno času, námahy, ale i peněz. Škody, které zima napáchá na špatně zazimovaném bazénu, se totiž mohou vyšplhat i do řádů desítek tisíc. Své o tom ví majitelé, kteří před loňskou zimou nedbali rad a na jaře se nestačili divit. Jejich bazén byl totiž nenávratně zničen.


Jak na správné zazimování bazénu?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jeremy Noble (Flickr CC 2.0)

Škoda může jít do desítek tisíc

Přijde vám zazimování bazénu jako zbytečná námaha? Doporučujeme vám tento postoj přehodnotit. Pokud totiž bazén není správně zazimovaný, mohou vzniknout značné škody, které jsou nejen nepříjemné, ale také nákladné na opravu. Kvůli špatnému zazimování může dojít k nenávratnému poškození vnitřní části bazénu a voda, která zůstane v potrubí, může po zamrznutí způsobit jeho prasknutí. Jedná se o škody, které se mohou pohybovat v řádech tisíců, ale také desetitisíců korun. Přinášíme vám snadný postup zazimování bazénu, abyste těmto problémům předešli.

Bazén je třeba pořádně vyčistit

Celý proces začněte důkladným vyčištěním bazénu. S pomocí síťky odstraňte z hladiny vody veškeré listí, jehličí, hmyz atd. Poté přijde na řadu bazénový vysavač, který odstraní nečistoty usazené na dně bazénu. Propláchněte filtraci a přidejte dezinfekci vody. Vyjměte také schůdky a další předměty, které se u bazénu nachází, a uložte je mimo dosah zimního nepříznivého počasí.

Jakmile skončíte s procesem čištění, musíte upravit pH vody. Ideální hodnota pH by se měla pohybovat mezi 6,8 až 7,4, může však být i o něco málo vyšší. Hodnotu chloru upravte na 0,3 až 0,5 mg/l. Tuto úpravu proveďte několik dní před samotným zazimováním, aby se pH stihlo upravit.

Pohlídejte si hladinu vody

Po vyčištění bazénu je třeba snížit hladinu vody. Hladina by měla klesnout přibližně 10–20 cm pod nejníže umístěnou část technologického zařízení bazénu. Tato rezerva je potřebná kvůli tomu, že se bude voda v bazénu během zimy vlivem deště a sněhu zvedat. Nejnižší částí může být například skimmer, trysky, protiproud nebo osvětlení. Tímto krokem zajistíte, že voda nebude moci zatékat do rozvodů, kde by mohla zamrznout a způsobit škody.

Ať tam nezůstane ani kapka

Po odpuštění vody odpojte přívod elektřiny do technologie. Nyní můžete otevřít vypouštěcí ventily a vypustit veškerou vodu z filtračního, protiproudového, případně topného okruhu. U některých bazénů je nutné vodu vysát, aby zde opravdu žádná nezůstala. Neopomeňte ani nádobu na pískovou filtraci, motory, tepelná čerpadla atd. Vodu odstraňte opět pomocí ventilu, případně vysajte vodním vysavačem nebo vyfoukejte vzduchovým kompresorem.

Před samotným zakrytím bazénu můžete také do vody aplikovat speciální zazimovací chemii. Tyto přípravky zamezí růstu řas, tvorbě usazenin a budou udržovat vodu čistou po celou zimu. Dávkování většinou závisí na tvrdosti vody a podrobnosti se dočtete na konkrétním přípravku.

Bazén pečlivě přikryjte

Posledním krokem je zakrytí bazénu zimní plachtou. Plachta by měla být dostatečně pevná a kvalitní, aby odolala větru, dešti, sněhu a mrazu. Plachtu pevně připevněte ke konstrukci bazénu, aby se neprohýbala nebo nesesunula. Pevné zakrytí zamezuje pronikání nečistot do vody během zimy.

Vyberte si podle svého gusta

Přemýšlíte o tom, že si příští rok pořídíte bazén, a hledáte inspiraci? Podívejte se do naší galerie níže nebo si rovnou srovnejte jejich aktuální ceny na českém trhu například zde.

P.S. Řešíte zahradu nebo vybavení kolem domu? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
09.10.2024

Photocredit: Jeremy Noble (Flickr CC 2.0)

1

Nejlepší bazén na zahradu? 6 metrů dlouhý zapuštěný ovál
V zahradě u dřevostavby nesmí chybět bazén. Jaký ale vybrat, abyste byli spokojení? Pomůže vám náš bazénový průvodce.

Bazén z palet svépomocí za hubičku. Podívejte se, co se ukrývá v jeho stěně
Čtenář Jakub si vyrobil luxusní bazén ze starých palet a dřevěných latí. Podívejte se, jak se mu to povedlo a na kolik ho bazén vyšel.

Vybíráme bazén: nadzemní vs. zapuštěný a další otázky předtím, než bazén koupíte
Koupi bazénu provází několik zásadních otázek. Pojďme se nad nimi zamyslet společně a inspirujte se zajímavými bazény v galerii.

Jak nejrychleji ohřát vodu v bazénu – srovnání: tepelné čerpadlo, elektrický a solární ohřev
Využitím nějakého způsobu ohřevu vody v bazénu prodloužíte koupací sezónu o několik týdnů. Jaké jsou možnosti a čím se od sebe liší?

Dřevěné koupací sudy jako zdravá alternativa bazénů – bez chemie a se spoustou zdravotních benefitů
Koupací sud je krásným doplňkem na zahradu a velký konkurent bazénů. Přečtěte si, jaké jsou typy koupacích sudů a inspirujte se v galerii.

Bazén vs. koupací jezírko – co bude na vaší zahradě vypadat lépe?
Bude se na vaši zahradu hodit bazén nebo spíše koupací jezírko? Poradíme vám tipy při výběru, inspirovat se také můžete v naší bohaté fotogalerii.

Zdravotním rizikům ze znečištěných bazénů lze předejít jednoduchým systémem
Rizikům infekcí z kontaminované bazénové vody lze jednoduše předejít. Srovnání pískové filtrace, kartušové filtrace a solinátorů.

Koupání ve vodě bez chemie – inspirujte se oceněnými přírodními bazény
Podívejte se, které projekty letos zvítězily v soutěži Koupací jezírko roku.

Opomíjený systém čištění koupacího jezírka a biobazénů
Majitelé rodinných domů a zahrad mohou v současnosti zvolit vodní prvek, který je blízký přírodě a slouží nejen ke koupání, ale poskytuje také celoroční estetický zážitek.

Mnoho majitelů bazénu neví, jak jej správně čistit. Výsledkem jsou kožní problémy dětí
Vybalit na zahradě v létě bazén a napustit si jej vodou, není už dnes nijak výjimečné. Čím více lidí si na své zahrady letní bazény pořizuje, tím častěji však dochází k výskytu kožních problémů a nemocí, zejména u nejvíce ohrožené skupiny uživatelů, což jsou děti.