HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Některým lesům v Česku zvoní hrana. Aktualizovaná mapa ukazuje, kde se bude muset kácet

Kůrovec hodoval na českých lesích s různě dlouhými přestávkami víceméně třicet let. Ačkoliv se zdá, že největší kalamita je již zažehnána, stále se jedná o mocného protivníka. Teď momentálně nastupuje letošní třetí generace tohoto škodlivého brouka. Na to, kde je vývoj této generace nejpokročilejší, se můžete podívat v našich podrobných mapách jednotlivých okresů České republiky.


Kde je nejpokročilejší vývoj třetí generace kůrovce?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Adámoz (Wikipedia CC 4.0) a Český hydrometeorologický ústav

Co je vlastně zač?

Lýkožrout smrkový, známý spíše jako kůrovec, patří dlouhodobě k nejvýznamnějším škůdcům lesních porostů v Evropě. Se stoupajícím podílem smrku v našich lesích jeho počty postupně narůstaly. Kůrovec se zavrtává pod kůru stromu a jeho larvy se živí lýkem, kterým zdravý strom rozvádí vodu a živiny. Strom tedy začne po napadení usychat a uhyne. Stromy napadené kůrovcem lesník označí a majitelé lesa musí takto označený strom do určitého data zlikvidovat. Kácení lesů napadených kůrovcem je preventivní opatření, které má zamezit šíření škůdce, nicméně jde zároveň také o zásah, který má devastující dopad na krajinu.

Největší kůrovcové kalamity u nás

Ačkoliv je kůrovec hojně zmiňován především v posledních letech, nejedná se o žádný nový fenomén. Je na našem území zaznamenáván již řadu let. První zmínky o kůrovci na území České republiky pochází již z 18. století. První velká kůrovcová kalamita začala na Šumavě roku 1870 po velkých vichřicích, kdy bylo postiženo zhruba 10 milionů kubíků dřeva. Následovaly další kalamity, a to v letech 1945–1952, 1983–1988 a v letech 1993–1996.

Žádná se však nedá srovnat s tím, co přišlo ve 21. století, kdy kalamita přerostla v katastrofu. První vlna odstartovala po suchu v roce 2003 a trvala do roku 2010. Druhá přišla v roce 2015. Kůrovcová kalamita v českých lesích naplno vypukla v roce 2018 a na svém vrcholu byla v letech 2019 a 2020. Na to, jak v těchto letech stoupla těžba dřeva, se můžete podívat v galerii.

Jak to vypadá s kůrovcem teď?

Rozmnožování kůrovce výrazně ovlivňuje počasí, a to především teplota vzduchu. Ta rozhoduje o rojení a počtu generací. V teplejších letech může kůrovec stihnout i tři generace. Hranice dokončení jedné generace je 540 tzv. stupňodní. Informace o počtu generací kůrovce je velmi důležitá, jelikož určuje možný nárůst napadeného dřeva v lese.

Mapy představují aktuální stav sumy teplot od začátku rojení kůrovce, tedy pravděpodobný procentuální vývoj třetí generace kůrovce.

Kůrovec v Čechách

Vývoj třetí generace kůrovce na území Čech se v jednotlivých krajích do jisté míry liší. Nižší procento dokončení vývoje třetí generace je očekáváno například v Jihočeském kraji, v oblasti Šumavy. Dále v Krušných horách, v některých částech Karlovarského kraje a světlejší barva je zaznamenána také v části Vysočiny. Na všechny okresy v Čechách se můžete podrobněji podívat v galerii níže.

Kůrovec na Moravě

Morava, v čele s Jihomoravským krajem, je především ve znamení tmavého zbarvení. Světlejší oblasti najdeme například v okrese Šumperk. Na zbytku území se předpokládá pokročilý vývoj třetí generace kůrovce. Na podrobné mapy se můžete podívat v galerii níže.

Kůrovec ve Slezsku

Opět zde najdeme především tmavé zbarvení, tedy vysoký procentuální vývoj třetí generace kůrovce. Menší vývoj třetí generace kůrovce můžeme naopak očekávat například na Bruntálsku nebo v okrese Jeseník. Pro více informací se podívejte do galerie níže.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
17.10.2024

Photocredit: Adámoz (Wikipedia CC 4.0) a Český hydrometeorologický ústav

0

Kůrovec ničí české lesy. Ohrožuje i dřevěné stavby?
Kůrovec se zabydlel v českých lesích a zdá se, že je nehodlá opustit. Kdo je kůrovec a zda může napadnou i postavené dřevostavby se dozvíte v článku.

České lesy rostou, máme jich už dvojnásobek
Jak se vyvíjely lesy v Česku v minulosti? Máme pro vás pozitivní zprávu: V porovnání s polovinou 18. století je jich teď dvojnásobek.

Palivové dřevo je nejlevnější za poslední dekádu. Může za to kůrovec
Cena palivového dříví klesla meziročně o téměř 40 %. Za kolik jej dnes nakoupíte a vyplatí se dělat zásoby na zimu? Čtěte v našem článku.

Daň za topení dřevem ministerstvo nechystá. Po internetu se šíří zkreslené informace
Dřevo je dlouhodobě označováno jako uhlíkově neutrální. Tedy surovina vhodná k využití jako palivo.

Starý kotel musíte nahradit. Srovnali jsme dřevo, pelety, tepelné čerpadlo, elektrokotel i topné folie z hlediska ceny, nákladů i komfortu
Zákaz starých kotlů se nezadržitelně blíží a ti, kdo ještě neprovedli výměnu starého kotle za nový, mají nejvyšší čas, aby se tématu začali minimálně věnovat. Zatím to venku na nutnost zatopit nevypadá, ale jakmile to přijde, bude topení kotlem nižší než třetí třídy již nelegální.

Brikety vs. palivové dřevo. Srovnání z hlediska ceny, výhřevnosti a možného zákazu
Topná sezóna je za dveřmi a pro mnohé se tak nabízí otázka, jaký typ vytápění zvolit. Řada lidí stále tápe mezi klasickým dřevem a briketami. Pojďme se podívat, jak si v jednotlivých oblastech dřevo a brikety stojí.