HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Daň za topení dřevem ministerstvo nechystá. Po internetu se šíří zkreslené informace

Dřevo je dlouhodobě označováno jako uhlíkově neutrální. Tedy surovina vhodná k využití jako palivo. V poslední době se však na internetu začínají objevovat zkreslené informace naznačující, že by mělo dojít k omezení nebo  zdanění využití dřeva jako suroviny využívané pro topení. Vezmeme nyní stranou, že se jedná o situaci v Německu, nikoli u nás. Zjistili jsme však, jak je to doopravdy.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Vyvolání strachu na prvním místě

K jistému nedorozumění u našich západních sousedů došlo na základě chybně interpretované situace ohledně dosud nepublikované zprávy tzv. strategie pro biomasu. Tu měla připravit agentura přidružená k německému ministerstvu hospodářství a ochrany klimatu. Některá média pojala zprávu jako příležitost k vyvolání paniky a publikovala ji, aniž by si ověřila souvislosti, či zjistila reálný postoj ministerstva. Jak se nyní ukazuje, postoje ministerstva jsou zjevné a situaci již vysvětlují.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

Zcela jasné popření nepravdivé interpretace

Ačkoli informace, která se v mediích rozšířila, vyvolala rozruch, ministr Habeck ji ihned popřel. Informoval, že žádná daň na spalování dřeva se nechystá ani neexistují žádné plány o jejím potenciálním zavedení. Uvádí tak list Der Tages Spiegel. V současné době dle mluvčí ministerstva probíhají pouze diskuse ohledně budoucí strategie pro biomasu. Zde na tomto místě je nutno podotknout, že dřevo do této kategorie spadá a že je ve hře spíše podpora jeho využití, nežli omezování.

Není dřevo jako dřevo

Samozřejmostí však je, že spalování dřeva je ekologické pouze za situace, je-li realizováno správně. Něco jiného produkuje tvrdé vysušené dřevo, spalované v moderních kamnech s kvalitním řízením přívodu vzduchu (přehled těchto kamen a srovnání jejich cen zde - pozn. red.) . Něco jiného je pak pálení například mokrého dřeva ve starých kotlích, které nemají tento mechanismus ještě plně vyřešen. Z toho titulu dochází k určitým omezením, která se snaží přimět občany k spalování takovým způsobem, jež je ekologicky nezávadný.

Budoucnost krbů a kamen ve hvězdách?

Dle aktuálního vývoje a dle postojů EU v této věci, lze očekávat, že budoucnost topení dřevem je poměrně pozitivní. V tuto chvíli je využití dřeva jako suroviny pro topení obecně podporována a není důvod na tom nic měnit. Dřevo je obnovitelná, uhlíkově neutrální surovina. Na tom se nic nemění. Výhodou je také energetická nezávislost, kterou tato surovina v sobě nabízí. Pro budoucnost však bude zřejmě stále více důležité to, aby bylo spalování prováděno korektně tak, aby nedocházelo k zbytečnému znečišťování.

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
12.08.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)
Zdroj: Der Tages Spiegel

6

Pozor na podvodné prodejce palivového dřeva
O palivové dřevo je aktuálně velký zájem a někteří prodejci toho zneužívají. Připravili jsme návod, jak se zaručeně nenechat ošidit.

Nakupuji palivové dřevo – kalkulačka a interaktivní mapa, kde zavčas výhodně nakoupit před zdražením
Koupit palivové dříví na zimu může být těžší, než se zdá. Pomocí kalkulačky si spočítejte, jak dřevo koupit co nejvýhodněji.

Do zákazu některých kotlů na tuhá paliva zbývá jen necelého půl roku. Opozdilce čeká tučná pokuta
Do zákazu kotlů první a druhé emisní třídy zbývá už zase o něco méně času. Více než 150 tisíc domácností má stále staré zařízení, pokuta bude vysoká.