HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Míra radiace, kvalita ovzduší i přímé přenosy z celé ČR. Meteoradar poskytuje veřejnosti nevídané informace

Chcete vědět, kde v okolí vypukl požár, jaká je míra radiace ve vaší vesnici nebo jestli vzduch, který dýcháte, neobsahuje nebezpečnou míru škodlivých látek? Ke zjištění toho všeho vám poslouží meteoradar, který má kromě přesné předpovědi počasí také řadu dalších funkcí. Plno lidí však o fungování těchto radarů nemá ani tušení, případně si neuvědomuje, co všechno se na nich dá vyhledat. Přinášíme proto podrobný návod, jak s radarem pracovat.


Radary nám mohou říct mnohem více než jen míru větru a srážek
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Windy.com

Revoluce v předpovídání počasí

Aniž bychom si to uvědomili, zažili jsme v oblasti počasí přelomovou revoluci. Ještě před nedávnem se tato záležitost týkala čistě televizního, případně rozhlasového prostoru, kdy nám po večerních zprávách rosnička s úsměvem na rtech předpovídala počasí, ať už s větší či menší přesností. Po čase jsme dostali možnost najít si počasí na internetu, a to několik dní dopředu, rozepsané po hodinách. Dnes se však předpověď počasí dostala do takové fáze, že můžeme sami s téměř stoprocentní přesností sledovat, ve který moment bude na určitém místě pršet, kdy přesně přestane a tak podobně. Plno lidí však nemá o těchto možnostech poskytnutých radarem zatím ani tušení. Nové technologie v sobě navíc skrývají i mnoho dalších funkcí, které se netýkají striktně pouze počasí.

Radary jsou tak slavné, až jim to škodí

Problém s nejznámějšími meteoradary, pomocí kterých si můžeme sami kdykoliv a velmi přesně předpovědět počasí, představuje právě jejich vysoká popularita. Jakmile totiž nastane nějakým způsobem abnormální či extrémní počasí, server začne být přetížený a spadne. Takový výpadek může trvat i pěkně dlouhou dobu. To se potvrdilo také zhruba v polovině června, kdy začaly silné bouřky a lidé se šli ve velkém dívat na radar, jak dlouho budou trvat, kdy odejdou a podobně. Mnohé radary však takový nápor nevydržely a spadly. Dáváte přednost raději meteostanici? Na jejich ceny se můžete podívat zde.

Bydlíte na některém z těchto míst ČR? Pak můžete využívat elektřinu zdarma

Alternativní radary jsou také cesta

Ani v takových chvílích však není potřeba propadat panice. Existují totiž i méně známé, alternativní meteoradary, které vám poskytnou stejně kvalitní informace. Jedním z nich je například radar Windy. Tento radar byl původně navržen pro piloty, letové dispečery, ale také třeba surfaře a další, kteří potřebovali přesné a aktuální informace o počasí. Aplikace poskytuje podrobné radarové snímky, předpovědi počasí, informace o srážkách, větru, teplotě a dalších meteorologických jevech, které jsou potřebné pro plánování letů a navigaci. Postupem času se tak stal radar populární i mezi širokou veřejností.

Pokud tedy nastane situace, že vám váš oblíbený radar takzvaně spadne, nebojte se sáhnout po plnohodnotné alternativě, kterou jste možná doposud ani neznali. Je pravděpodobné, že nápor na těchto serverech nebude tak obrovský, a nehrozí tedy přetížení.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Jak takový radar funguje?

Máte dvě možnosti. Buď můžete pracovat s radarem na počítači nebo si můžete stáhnout aplikaci, což se hodí především, pokud nejste zrovna doma. Ideální je začít tím, že si najdete svou aktuální polohu a podíváte se, jaké počasí bude v následujících okamžicích u vás. Vaše poloha je většinou na mapě vyznačena automaticky.

Pokud máte radar otevřený na počítači, budete mít na pravé straně sloupec, kde si můžete vybrat, co chcete na mapě zobrazit. Je zde vrstva, která zobrazuje vítr, bouřky, déšť, teplotu, mraky a tak dále. Abyste tuto možnost získali v mobilní aplikaci, je potřeba kliknout na ikonku tří bílých pruhů v červeném kolečku, která se nachází vpravo dole.

Na časové ose dole se můžete podívat, jak se počasí mění v průběhu předešlých a následujících minut, tedy kdy přesně bude pršet, kdy přestane atd. Na podrobnější informace, co vše radar nabízí a jak s ním pracovat, se můžete podívat v galerii níže.

Předpovědí počasí to nekončí

O výše zmíněném však už většina lidí má nějaké povědomí. Radar však nabízí další možnosti, které už tolik známé nejsou.

Pomocí radaru můžete zjistit například kvalitu ovzduší, aktivní požáry, nebo dokonce úroveň radiace. Mezi zajímavé funkce patří také webkamera. Kliknutím na ikonku „kamery“ se zobrazí přehled webkamer, a můžete se tak dívat nejen po celé České republice, jak to tam s počasím zrovna vypadá. Můžete se tak podívat na přímý přenos počasí nejen z Prahy, Ostravy nebo Chebu, ale také z Indonésie nebo Islandu.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
22.07.2024

Photocredit: Windy.com

0

Samosběr jahod 2024: Kam vyrazit na poslední jahody v ČR – interaktivní mapa
Kvůli letošnímu nevyzpytatelnému počasí (náhlým mrazům) nejsou v tomto roce otevřena všechna samosběrná místa jahod. Podívejte se na interaktivní mapu, kde najdete poslední přeživší poblíž Prahy, Brna nebo třeba Olomouce.

Červen na zahradě: Dejte si pozor na nezvané hosty, kteří vám mohou zničit vzrostlé květiny
Teď je nejdůležitější ochránit nejen svoji úrodu, ale i vypěstované záhony, na kterých jste dozajista nechali pot i slzy.

Samosběr třešní 2024: Kam vyrazit na první třešně v ČR – interaktivní mapa
Jó, třešně dozrávají. A tentokrát dokonce o několik týdnů dříve, než je obvyklé. Proto byste neměli váhat a měli byste se vydat na jejich samosběr. Prohlédněte si naši interaktivní mapu s místy samosběru třešní.

Jeden stroužek vám postačí na celou česnečku. Víme, kde letos probíhají nejlepší samosběry česneku v Česku
Česnek si vyberete podle libosti a v kuchyni budete mít jistotu, že vaříte z čerstvých surovin, které nebyly skladovány týdny v supermarketech.

„Lidé by se měli obávat požáru ve zděném domě stejně jako v dřevostavbě,“ upozorňuje požární specialista
„V případě malých rodinných domů je počáteční fáze požáru podobná jak u dřevostaveb, tak i u zděných domů,“ podotýká a navazuje na další otázku o požární bezpečnosti rodinných domů v Česku.

„Při požáru rodinného domu nedoporučuji hrdinsky hasit požár,“ apeluje na domácnosti požární specialista
V rozhovoru poradil, jak se v danou chvíli správně zachovat, co udělat a co naopak rozhodně nedělat. Mimo to nám také řekl, jak můžeme riziko vzplanutí snížit, ne-li zcela eliminovat. Exkluzivní rozhovor a fotky přímo ze zásahu naleznete níže.