HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Květina, kterou můžete sníst. Roste skoro sama, je plná vitamínů a děti ji milují

Chcete motivovat děti, aby jedly zeleninu? Co takhle začít trochu stylově. Řešením může být květina, která nejenže je velmi chutná a plná vitamínů, ale je možno ji úplně celou sníst. Bez rizika, a navíc je to velice zdravé. Jak ukazují zkušenosti, děti ji milují a mohou se po ní utlouct. Jak je totiž známo, děti často dají na vzhled potraviny a ten je v tomto případě vskutku prvotřídní.


Květina, kterou můžete sníst
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Zelenina, kterou děti milují

S dětmi je to občas složité a když se „šprajcnou“, nehne s nimi ani stádo volů. Na problém s výběrem a odmítáním toho či onoho druhu jídla už narazil asi každý rodič. Určitě se nabízí možnost buď dítěti jídlo nutit na sílu a nebo jednoduše věc nechat být a smířit se s faktem, že to nepůjde. Častým problémem pak je konzumace zeleniny, ke které (zejména k některým druhům a formám úpravy) mají děti často vysloveně odpor. A zde se právě otevírá prostor pro mnoho zajímavých a hravých řešení, přičemž jedno z nich si právě představíme.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Starý kotel chtěli nahradit tepelným čerpadlem. Nyní litují

Zelenina připomínající sladkost

Květy této rostliny jsou kompletně jedlé. Současně jsou i chutné a obsahují různé vitamíny. Zejména pak vitamín C, který je velmi potřebný pro podporu imunity dítěte. Je vyzkoušeno, že ani dítě, které je ve stravě vybíravé, květem této rostliny nepohrdne, a to z jednoho prostého důvodu. Vypadá zkrátka fantasticky. A ačkoli většina rostlin přímo jedlých není, v tomto případě není třeba dítěti konzumaci zakazovat, naopak jej můžeme podpořit a hodovat společně s ním.

Zázrak, který kvete jen jeden den

Specifikem této rostliny, obecně známé jako denivka, je právě fakt, že její květ kvete pouze jeden den. Není tedy mnoho času. Květů má však velké množství, a tak ve výsledku může kvést kontinuálně celé léto. Květy jsou však vždy čerstvé a čisté, protože si můžeme být jisti, že byly otevřeny teprve pár hodin předtím, než jsme je utrhli a snědli.

Nejen květem živ je člověk

Z denivky lze sníst i další její části. V podstatě ji můžeme sníst úplně celou. Květy se často používají na ozdobu různých desertů či dortů. Jíst se ale dají také nerozvinutá poupata, která se dají připravit podobně jako například chřest, tedy povařená v páře a podávaná politá máslem. Jedná se o výběrovou delikatesu, která opravdu stojí za to. A o jejích zdravotních aspektech se již ani není třeba dlouze rozepisovat.

Listy jen ty mladé

Konzumace listů je možná také, ale je dobré se vyhnout starým listům, které už nemusí být příliš chutné. Zato mladé výhonky se přímo nabízí k rychlému utržení, kdykoli jdeme okolo denivky, kterou jsme si vypěstovali na svojí zahradě.

Zdravé chipsy? Dětí se už nezbavíte

Chceme-li naše seznámení dětí se zeleninou posunout ještě o nějaký ten kousek dál, přichází absolutní majstrštyk, a tím jsou hlízy denivky, které se po uvaření dají ještě upražit. Uděláme-li to správně, zjistíme, že chutnají podobně jako smažené bramborové lupínky. A ruku na srdce, které dítě by odolalo takové nabídce? Z rostliny se tak může stát komplexní kamarád každého dítěte a současně vstupní brána do světa zeleniny.

Jahodomalina je ovoce na pomezí jahody a maliny. Děti ji milují a daří se jí všude

Jdeme si ji vypěstovat

Denivka se velmi snadno množí. Stačí pouze oddělit jeden trs a zasadit jej jinde. Ideální doba, kdy se do toho můžeme pustit, je začátek podzimu. Rostlina se ale uchytí i na jaře či koncem léta. Je skutečně velmi nenáročná, co se pěstování týče, a zvládne to i naprostý amatér. Přejeme hodně zdaru a spokojených strávníků této fantastické rostliny.

Vydáno dne:
25.06.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

3

Smrdutky páchnou po zkaženém mase. Přesto mají své nenahraditelné místo v jídelníčku
Ačkoliv někomu možná nevoní, jsou smrdutky považovány za jedny z nejkrásnějších rostlin. Někteří si navíc oblíbili i jejich chuť.

Opomíjený systém sám spolehlivě zalévá a hnojí rostliny. Stojí pár korun a hodí se všude
Jednoduchý a levný systém odvede velkou část práce za vás a postará se o pravidelnou a přiměřenou zálivku i hnojení vašich rostlin.

Nejdůležitější je zajistit správné pH půdy. Poté budete borůvky sklízet po kilech
Borůvky se zdají být téměř zázračným ovocem. Pro jejich vypěstování stačí dodržet základní pravidla a úroda přijde brzy.

Vypěstovat si doma hlívu ústřičnou zvládne každý. Špatná péče je však často příčinou nebezpečných plísní
Hlíva ústřičná má kromě ozdravných účinků také skvělou chuť. Vypěstovat ji navíc zvládne každý. Stačí dodržet základní podmínky a zanedlouho můžete úrodu sklízet ve velkém.

Jahodomalina je ovoce na pomezí jahody a maliny. Děti ji milují a daří se jí všude
Maliny i jahody v sobě mají mnoho vitamínů a jak známo, patří mezi nejoblíbenější zahradní plody, zejména u dětí.

Za pěstování některých rostlin hrozí pokuta až 2 miliony korun. Přesvědčte se, zda je nemáte na zahradě
Majitelé pozemků, kteří nemají tušení, co jim na zahradách a loukách roste, by měli zbystřit. Za některé druhy plevele totiž hrozí pořádná pokuta.