HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
OSTATNÍ ▸

Pečeme jedlé kaštany tak, aby nám nevybouchly v troubě

Oblíbenou pochoutkou těchto dní jsou již tradičně jedlé kaštany. Lidé je buď sbírají u stromů, které mají předem vyhlédnuté, nebo si je kupují v obchodě. Nejčastějším způsobem přípravy tohoto pokrmu, který milují zejména děti, je pak jejich pečení v troubě. Poté, co jsme se vrátili z lesa s plným košem kaštanů, je s radostí hned naložíme na pekáč a šup s nimi do trouby. Co ale může následovat si mnozí neumí ani představit.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří R. (se souhlasem)

Kaštany v kuchyni na stropě

Problémem jedlého kaštanu je jeho faktická konzistence tvořená pevnou slupkou, která slouží jako obal, který chrání vnitřní výživné jádro. Tato slupka kulovitého tvaru může připomínat nástražné zařízení, které při určité konstelaci může způsobit poměrně značně intenzivní reakci. Pečení kaštanů se stalo v posledních letech na tolik oblíbené, že se do něj pouští i lidé, kteří nemají předchozí zkušenost ani informace a nepříjemné překvapení tak může přijít raz dva.

Oblíbily si je hlavně děti

Vnitřek jedlého kaštanu je velmi chutný a obsahuje hodně škrobu, cukru a bílkovin. To je důvod, proč je oblíben zejména u dětí, které jsou schopny této potraviny zkonzumovat poměrně značné množství. Pečený jedlý kaštan pak v sobě nese i podzimní atmosféru a naznačuje, že už se blíží vánoce, což děti bezesporu oceňují také. Abychom se tedy vyhnuli nepříjemnému překvapení v troubě, ukážeme si správnou přípravu jedlých kaštanů tak, aby se mohly kvalitně propéct a měly dokonalou chuť.

Neuřízněte si ruku

Před kladením kaštanů na pekáč nebo na plech je potřeba každý správným způsobem naříznout. Pokud možno do kříže a do dostatečné hloubky. Detail můžete vidět v naší galerii. K naříznutí se hodí nůž s ostřím typu pilky, jelikož slupka je velmi tvrdá a obyčejným nožem naříznout nejde. Kaštany, ve kterých je vytvořen zářez křížového tvaru pak postupně klademe na pekáč vedle sebe. Jakmile je pekáč zaplněn, můžeme je vložit do trouby, kterou jsme předem předehřáli přibližně na 200 stupňů. Samotné pečení pak probíhá přibližně jen 10 minut v průběhu kterých se kaštany krásně rozevřou. Pokud tedy jsou správně nařezaný.

Radost z výsledku a také z toho, že trouba zůstala celá

Pokud vše dobře dopadlo a všechny kaštany byly dostatečně nařezány, můžeme je po přibližně 10 minutách pečení vyndat z trouby a začít servírovat. Klidně ještě za tepla. Upečený jedlý kaštan se vyznačuje tím, že se dá velmi snadno otevřít bez využití jakéhokoli dalšího nářadí. Po rozlomení z něj vyndáme jádro, které můžeme konzumovat buď přímo tak jak je, nebo jej využít jako základ k výrobě pyré.

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 23. – 25. května 2025. Vstupenku lze stáhnout ZDARMA na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován) . Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
28.10.2024

Photocredit: Jiří R. (se souhlasem)

0

Květina, kterou můžete sníst. Roste skoro sama, je plná vitamínů a děti ji milují
Chcete motivovat děti, aby jedly zeleninu? Co takhle začít trochu stylově. Řešením může být květina, která nejenže je velmi chutná a plná vitamínů, ale je možno ji úplně celou sníst.

Až 5 kg borůvek z jednoho keře. Bez komárů, bolení zad a bloudění po lese
Nálety komárů a ovádů, bolestivé štípance, které přechází v otravné svědění. Jen co si na to člověk zvykne, začne bolest zad a kolen z neustálého dřepění.

Sníh na Vánoce v Česku? Některé kraje se mohou těšit, jiné už sněhovou nadílku nemusí nikdy zažít
Můžeme se letos těšit na bílé Vánoce? Budou vůbec děti našich dětí znát bílé Vánoce? Spojili jsme se s experty v oblasti klimatických změn a vyzpovídali pana Milana. Sen o bílých Vánocích zůstane snem jen pro některé.