HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Živá relaxační koule jako domácí mazlíček vašeho dítěte

Pořídit dítěti živého mazlíčka je sice skvělý krok, ale ne vždy má i dobrý konec. Jako skvělá varianta pro začátek, než pořídíme morče, kočku nebo psa, se jeví v poslední době velmi oblíbená tzv. řasokoule. Ačkoli se jedná ve své podstatě o rostlinu, vyžaduje podobnou péči jako živá bytost. Je sympatickým společníkem, dá se s ní mazlit a dospělý ji může s úspěchem využívat místo relaxačních koulí. Jak se ukazuje, řasokoule to přímo vyžadují.


Řasokoule
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Řasokoule dělá radost dětem i dospělým

Jak zní v jedné reklamě na nejmenovaný produkt, tak by se dalo říct i o samotné řasokouli, tedy zvláštně kulovitě utvořené řase, která se úplně ze všeho nejlépe cítí ve vodě. Žije-li ve volné přírodě, pak je vystavena soustavnému povalování po dně, což jí pomáhá stimulovat obnovu svojí buněčné struktury. Pokud si z řasokoule uděláme domácího mazlíčka, je potřeba tuto stimulaci řasokouli dopřát také. A jak jinak toho dosáhnout než tím, že se s ní pomazlíme.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Dítě se naučí pravidelné péči a starosti o živou bytost

Pokud se rozhodneme pořídit řasokoule dítěti, zcela jistě se na nich naučí určité zodpovědnosti. Řasokoule totiž vyžadují velmi specifickou péči, která však současně není nijak náročná či složitá. Skoro by se dala přirovnat ke starému dobrému tamagoči, na které mnozí s nás vzpomínají. Na rozdíl od tohoto chladného elektronického produktu je však řasokoule skutečným živým organismem.

Nutná výbava každého pracovního stolu

Řasokoulím se velmi líbí, pokud s vámi mohou sdílet váš pracovní čas. Lidé si je proto umisťují do nádob s vodou právě na pracovní stůl, kde je mají na očích. Jakmile přijde nervozita, není nic jednoduššího, než řasokouli z nádoby vyjmout, vyždímat a pomačkat. Člověk si uleví a řasokouli to udělá dobře. Ve své podstatě tak simulujeme její pohyb ve vodě, kdy naráží do jiných objektů. Po promačkání vrátíme řasokouli opět zpátky do vody, kde si může hovět až do příští potřeby vzájemného kontaktu.

i Video: Václav H. (se souhlasem)

Základy péče o řasokouli

Není to nic moc složitého. Mimo pravidelné masáže, jež je potřeba řasokoulím dopřávat, se jedná zejména o výměnu vody a čištění nádoby od nanesené usazeniny vodního kamene. Pokud ponecháme řasokoule dlouho ve vodě bez povšimnutí, může se zhoršit jejich kondice. Jak se však ukazuje, vydrží poměrně dost. Problém nastává ve chvíli, kdy se voda z nádoby odpaří a řasokoule začne vyčnívat nad hladinu. V takovém případě se již jedná o kritický stav a je potřeba jednat ihned. Pokud včas řasokouli vodu nedoplníme, může vyschnout a nebo – což bývá častější – se na ní mohou uchytit plísně. Jakmile tedy začne řasokouli docházet voda, ihned je třeba jednat.

Chlor není ani trochu kamarád

Stejně jako pro lidi, ani pro řasokoule není kontakt s chlorem ničím příjemným. Proto při výměně vody za novou je potřeba vždy ponechat řasokoule nějakou dobu odložené bokem na suchu, kde budou trpělivě vyčkávat, než se z vody uvolní přebytečný chlor. Stačí vyčkat pár desítek minut, poté již můžeme řasokoule vrátit do nádoby s vodou, jež je pro ně jejich domovem. Právě tam se cítí nejlépe.

i Video: Václav H. (se souhlasem)

A kde se tato krása dá sehnat?

Asi nejlepší cestou, jak si řasokouli pořídit, je objednat si ji na internetu. Ta vám posléze přijde připravena v přepravním sáčku a doma ji stačí jen přendat do již připraveného nového domova, tedy vázy nebo mísy s vodou. Kolik řasokoule stojí a kde všude se dají sehnat, se můžete podívat zde.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
12.07.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

9

5 trendy pokojovek, které nesmí chybět v moderním interiéru
Máte stále pocit, že vašemu interiéru něco chybí? Zkuste do něj dostat více zelených rostlin! Poradíme vám, které jsou teď nejpopulárnější.

Řasokoule – roztomilá dekorace nebo žijící organismus? Jak se starat o řasokouli, aby se jí dařilo
Netradiční dekorace, která zaujme na první pohled. Řeč je o řasokouli – kulaté rostlince, která žije ve vodě a moc toho k životu nepotřebuje.

Monstera – vše co potřebujete znát, přehledně od A do Z
Monstera je královna pokojových rostlin. Chcete vědět o monsterách první poslední? Všechny důležité informace o tom, jak monstery pěstovat (i s návody na přesazování a množení), najdete zde.

Tchýnin jazyk: pokojová rostlina, která přežije cokoliv
Tchýnin jazyk se svými dlouhými a pevnými listy patří mezi nejodolnější pokojové rostliny. V čem je jiný než jiné pokojovky, jaké existují druhy a jak se o něj správně postarat?

Rýmovník – nejen proti rýmě a komárům. Na co všechno se dá použít?
Rýmovník je oblíbená pokojová rostlina, jejíž vytažky vás rychle zbaví rýmy. Jak připravit léčivý čaj a sirup z rýmovníku?

Orchidej je náročná kytka? Ani omylem aneb boříme mýty o pěstování orchidejí
Pěstování orchidejí je velmi snadné a intuitivní, stačí teplo, světlo a vlhkost. Odmění se vám nádhernými květy všech barev až šest měsíců v roce. Jaké jsou konkrétní tipy na jejich pěstování?

Pilea: Palačinková kytka, která nepotřebuje údržbu, a přesto vám poroste
Palačinkové listy typické pro tuto pokojovku si před pár lety oblíbili především skandinávští designéři. Nyní je pilea oblíbená po celém světě.

Tlustice: nenáročný sukulent vhodný pro lajdácké pěstitele a cestovatele
Vzhled malého stromku, péče s nulovou náročností a banální množení. Tak tohle všechno nabízí nenáročná a dlouhověká tlustice.

Lopatkovec sice vydrží vše, ale nesprávná péče se na něm podepíše
Lopatkovec neboli toulcovka může být velkou ozdobou vaší domácnosti. Pokud se jí ale nebudete věnovat, bude váš interiér spíše hyzdit!

Květina, kterou můžete sníst. Roste skoro sama, je plná vitamínů a děti ji milují
Chcete motivovat děti, aby jedly zeleninu? Co takhle začít trochu stylově. Řešením může být květina, která nejenže je velmi chutná a plná vitamínů, ale je možno ji úplně celou sníst.