HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Až 5 kg borůvek z jednoho keře. Bez komárů, bolení zad a bloudění po lese

Nálety komárů a ovádů, bolestivé štípance, které přechází v otravné svědění. Jen co si na to člověk zvykne, začne bolest zad a kolen z neustálého dřepění. Setkání s pavouky a různou havětí už jen dokresluje romantiku každoročního sběru lesních borůvek. Ale jak jinak to dělat, když jsou tak moc chutné? Kupodivu to jde lépe. Borůvky si můžete vypěstovat na zahradě i na balkoně a sklízet je tzv. „na pána“.


Až 5 kg borůvek z jednoho keře
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Konec každoročního utrpení

Sběr borůvek patří v Česku k lidové tradici. Důvodem je zejména výjimečná chuť těchto plodů v kombinaci s vysokým obsahem vitamínů a minerálů. Hodí se také při pečení pro výrobu koláčů a buchet. A nebo borůvkových knedlíků, které jdou sice nahradit jiným ovocem, nikdy to však nebude ono. Zkrátka borůvky jsou nenahraditelné. Přesto však jejich sběr nepatří ke zrovna nejoblíbenějším kratochvílím, zejména některých členů domácnosti, a často tak vyvolává jisté napětí a nevoli. V lepším případě může snaha o sběr borůvek končit koupí již nasbírané nádoby od prodejců u silnice, v horším případě tichou domácností.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

Nekonečný zdroj borůvek přímo na balkoně

Zní to jako zázrak, možná jako sen, který se nám někdy zdál, když jsme byli dětmi. Někdo snil o borůvkách velikosti jablek, někdo jiný zase o borůvkách, které rostou na keři. Kupodivu v tomto případě se až tak o sen nejedná. Jde o tzv. kanadské borůvky, které skutečně rostou jako keř, který je snadné vypěstovat na libovolném místě vaší zahrady. Nemáte zahradu? Tak pak klidně i na balkoně vašeho bytu v paneláku. Nápadům se na tomto místě meze nekladou.

Keř, který si zamilují vaše děti

Vypěstovat si borůvkový keř na zahradě nebo na balkoně přinese do domácnosti zcela jistě novou energii. Minimálně pro vaše děti, které se budou již těšit na každoroční sklizeň. Keř začne plodit přibližně čtvrtým rokem od vysazení a množství borůvek, které poskytne, je poměrně velké. Odhady hovoří i o 5 kg borůvek na jeden keř. Borůvkový keř pak plodí celé léto soustavně až do podzimu. Není tedy nic jednoduššího, než si zajít na balkon či na zahradu a borůvkový keř takzvaně očesat, jak se sluší a patří.

Kde mohu borůvkový keř sehnat?

Stačí zajít do libovolného řetězce se zahradními potřebami. Jedná se o poměrně rozšířený keř, který je dostupný ve formě malé balené rostlinky, kterou si přinesete domů, zasadíte, zalijete a je hotovo.

Květina, kterou můžete sníst. Roste skoro sama, je plná vitamínů a děti ji milují

Pěstujeme borůvkový keř tak, aby hodně plodil

Pro pěstování je důležitá zemina o správné zásaditosti (pH). Jako ideální se uvádí rozsah pH 4,5–5,5. Pokud nevíte, jaké pH má vaše zemina, pořiďte si v zahradnictví měřič pH a zjistěte si to. Tato informace je poměrně důležitá pro kvalitní růst a prospěch všech vašich rostlin. Borůvkovému keři svědčí, pokud mu přidáte trochu rašeliny případně mulčovací kůry. Tím nemůžete nic pokazit. Důležité je také pravidelné zalévání. Kořenový systém borůvek je poměrně slabý a keř proto snadno vyschne. Pravidelné zalévání je tedy klíčové. Pokud na to nemáte čas a prostor, zařiďte si ke keříku automatický závlahový systém.

Jdeme sklízet

Sklizeň je poměrně jednoduchá, stačí si ke keři stoupnout a obírat borůvky, které mají správnou tmavě modrou barvu. Další budou postupně dozrávat a nové dorůstat. Obírat keř tak můžete v podstatě každý den. A v čem si můžete být jistí, tento keř se stane oblíbeným kamarádem vašich dětí, které budou pravidelně kontrolovat, zda něco nového nepřibylo.

P.S. Řešíte zahradu nebo vybavení kolem domu? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
10.08.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

0

Vyvýšené záhony – proč je mít na zahradě a kdy jsou naopak ke škodě?
Jsou vyvýšené záhony vhodné právě pro vaši zahradu? Přečtěte si výhody a nevýhody, které s sebou přináší, a posuďte sami.

Chcete na zahradě ovocný sad, o který se nemusíte starat? Splňte těchto 11 kroků
Toužíte sklízet vlastní úrodu a neutrácet tak za předražené ovoce v supermarketech? Vytvořte si vlastní ovocný sad, o který se nemusíte příliš starat.

Málo známá přísada v hnojivu výrazně urychluje klíčení i růst. Nejvíc pomáhá hned na jaře
Rychle podpoří růst rostlin a zeleniny, zničí slimáky a dodá všechny potřebné živiny půdě. Tato téměř všemocná přísada v hnojivu je mezi zkušenými zahrádkáři běžná, málokterý začátečník ji však zná.

Opomíjený systém sám spolehlivě zalévá a hnojí rostliny. Stojí pár korun a hodí se všude
Jednoduchý a levný systém odvede velkou část práce za vás a postará se o pravidelnou a přiměřenou zálivku i hnojení vašich rostlin.

Nejdůležitější je zajistit správné pH půdy. Poté budete borůvky sklízet po kilech
Borůvky se zdají být téměř zázračným ovocem. Pro jejich vypěstování stačí dodržet základní pravidla a úroda přijde brzy.

Květina, kterou můžete sníst. Roste skoro sama, je plná vitamínů a děti ji milují
Chcete motivovat děti, aby jedly zeleninu? Co takhle začít trochu stylově. Řešením může být květina, která nejenže je velmi chutná a plná vitamínů, ale je možno ji úplně celou sníst.