HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pěstitelé žádají po státu kompenzace. Za škodu si přitom můžou sami, říkají Češi

„Letošní úroda bude patřit k těm nejslabším za posledních sto let,“ připomínají nešťastní ovocnáři. Výsledkem může být, že kilo jablek koupených v supermarketu nás vyjde na neuvěřitelných 70 Kč. V ještě horší situaci se však ocitají samotní ovocnáři, kteří bojují o přežití, přičemž pomocnou ruku požadují od státu. To však vyvolává vlnu nevole a řadu otázek.


Pěstitelé žádají po státu náhrady. Za škody si přitom mnozí mohou sami
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: PxHere (CC0)

Škoda je 100 tisíc tun a 1,3 miliardy korun

Ne nadarmo se všichni ovocnáři děsí jarních mrazů. Jak se ukázalo, tyto jejich obavy jsou zcela oprávněné. Jarní mrazy totiž letos v České republice zničily zhruba 100 tisíc tun ovoce. K nejvíce poškozeným druhům patří jablka, kterých se podařilo vypěstovat jen něco okolo 20 % v porovnání s předešlými roky. Škoda tedy dosahuje osmdesáti procent úrody, přičemž velká část vypěstovaných jablek bude navíc poškozena, tedy bude vhodná pouze na mošt. Celková škoda letošních jarních mrazů je odhadována na 1,3 miliardy korun, podle mnohých ale bude ještě vyšší.

Letošní úroda jablek se odhaduje na 23,5 tisíc tun. Porovnat si toto číslo s úrodou v předchozích letech můžete v galerii.

Stát by nám to mohl odpustit

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Uvítali bychom pomoc od státu. Například by nám mohl odpustit sociální a zdravotní pojištění,“ nechává se slyšet nejeden ovocnář. A pomoc od státu skutečně přijde, jen v jiné podobě. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že si budou moci ovocnáři žádat o náhrady za škody způsobené jarními mrazy, a to od konce října.

O finanční pomoc si zažádala Česká republika také u Evropské komise, konkrétně o 100 milionů eur. Pomoc se jí podařilo získat, avšak v podobě nižší částky, a to 15 milionů eur, tedy asi 380 milionů korun. Zbytek ovocnáři dostanou ze státního rozpočtu.

Pojištění je příliš drahé

Zde se však nabízí otázka, je-li ve všech případech pomoc od státu opravdu na místě. Mnozí totiž namítají, že se mohou ovocnáři proti těmto silným mrazům, které jim zničí úrodu, pojistit. Je to ovšem s tímto pojištěním tak jednoduché? Ne tak docela. Pojistka je totiž tak drahá, že se prakticky vůbec nevyplatí. Pojistné plnění často jen o něco málo přesahuje částku, kterou ovocnáři za rok zaplatí na pojistném. Firmy si tak většinou pojišťují jen část úrody nebo ji nemají pojištěnou vůbec.

Co se týká ministerstva zemědělství, to uvedlo, že v případě ovocnářů, kteří nebyli pojištěni proti mrazům, bude kompenzace od státu poloviční.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

Kapitalismus, ale ne tak úplně

Kompenzace pro pěstitele vzbuzují protichůdné reakce. Řada lidí je přesvědčena, že pokud se člověk rozhodne podnikat, měl by přijmout odpovědnost za všechna možná rizika. Místo toho vidí ovocnáře jako někoho, kdo je během hojných a úrodných let spokojený, a pokud se nedaří, hned se obrací na stát s prosbou o kompenzace nebo slevu na sociálním a zdravotním. Podle zlých jazyků by podle tohoto měřítka měl stát tedy dotovat každého, kdo je závislý na počasí, od provozovatelů venkovních koupališť během deštivého léta po provozovatele lyžařských vleků v zimě bez sněhu. Na to, zda je na místě dotovat podnikatele, když se jim nedaří, si musí každý čtenář odpovědět již sám.

Co si o tom myslíte vy?

Jaký máte názor na podporu ovocnářů od státu?

Stát by měl ovocnáře finančně podpořit.

16

Stát by měl podpořit pouze pojištěné ovocnáře.

16

Stát by ovocnáře neměl podporovat vůbec.

89

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
21.09.2024

Photocredit: PxHere (CC0)

0

Je bezpečné jíst výpěstky z městských zahrad? Odpovědi možná nepotěší
Životní prostředí ve městech patří mezi silně znečištěné. Je důvod se obávat jíst ovoce a zeleninu, které si tu vypěstujeme?

Návod na DIY projekt: Jak postavit zahradní sklep svépomocí
Postavte si sami podle našeho jednoduchého návodu zahradní sklípek, kam uskladníte všechnu úrodu. A ještě vám zútulní zahradu!

Jahodomalina je ovoce na pomezí jahody a maliny. Děti ji milují a daří se jí všude
Maliny i jahody v sobě mají mnoho vitamínů a jak známo, patří mezi nejoblíbenější zahradní plody, zejména u dětí.

KVÍZ: Které ovoce zlepšuje krevní tlak a po kterém uvidíte jako ostříž? Otestujte své znalosti ovoce a zeleniny
Že je ovoce a zelenina základem každé zdravé a vyvážené stravy, ví úplně každý. Najde se však také plno faktů, které vám tak jasné být nemusí. Otestujte své znalosti.

Sousedské spory začaly drobnou krádeží ovoce. Skončily udáním a pokutou
Spor se sousedem vám může znechutit celé bydlení a doslova vzít klidný spánek. O čem všem se můžete se sousedem hádat, kam až to může dojít a na čí straně je zákon?

KVÍZ: Jablko a meloun zná každý. Poznáte však dračí ovoce, papáju a další exotické druhy?
Existuje řada méně známých druhů ovoce, o kterých jste možná nikdy neslyšeli nebo je běžně jíte, jen nemáte tušení, jak se jmenují. Otestujte se, jak dobře se vyznáte v ovoci.