HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zahodili projekt od architekta a luxusní dřevostavbu si navrhli sami. Prozradili, co bylo v návrhu špatně

Chtěli krásný dům se zahradou a byli rozhodnutí investovat do projektu veškeré své finance. Byť vložili do návrhu spoustu času a úsilí, výsledek ani zdaleka neodpovídal jejich představám. Nastala chyba v komunikaci nebo kvůli neznalosti odborníka? Majitelé rodinné dřevostavby si vyslechli argumenty architekta, který jim dispozici a vzhled domu navrhoval, ale k srdci si je nevzali. Návrh skončil v koši a samotná majitelka vzala situaci do svých rukou. Dnes je jejich dřevostavba pýchou ulice. Podívejte se na fotky z každé místnosti ve fotogalerii.


Dům na míru
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Impulz stavět dům přišel z jeho strany

S příchodem dětí se toho spoustu změní. A bydlení velmi často není výjimkou. Impulz postavit si nový dům přišel z velké části od pana majitele, a to v době, kdy se jim narodily děti. Předtím bydleli v krásném velkém čtyřpokojovém bytě s terasou. Po narození dětí ale zjistili, že i když je byt velký, není to pro děti dostačující. Chtěli pro ně zajistit prostor, kde si budou moct hrát, zabavit se a mít možnost jít ven. S manželkou se na tom shodli a pustili se do plánování.

Vzdali se svého snu a podřídili lokalitu dětem

Oběma se líbila představa bydlet na samotě, ale s malými dětmi to nebylo úplně ideální. Člověk musí počítat s neustálým dojížděním, ať už kvůli škole, kamarádům nebo koníčkům. A právě tohle majitelé nechtěli. Prodali proto nádherný pozemek asi 15 km za městem, který si pořídili ještě za studií, a za peníze z něj koupili pozemek pár minut hromadnou dopravou od centra města. Je sice menší, ale blíž k městu, kde oba pracují.

Rychlost, sympatie a dobré reference rozhodly

Manželé velmi nutně potřebovali, aby výstavba proběhla co nejrychleji. Jejich syn byl poslední rok ve školce, a tak chtěli, aby do školy začal chodit už v lokalitě, kde stavěli dům. Nad dřevostavbou tedy uvažovali od samotného začátku. Kromě rychlosti výstavby, která pro ně byla stěžejní, měli i velmi dobré reference od svých známých, a tak se nad konstrukčním systémem příliš nerozmýšleli. Velkým plusem byly i sympatie ze strany jednatele firmy, kterou si podle doporučení vybrali.

Přišli, viděli, pochopili a podepsali smlouvu

Kamarádka majitelů budoucí dřevostavby jim domluvila návštěvu přímo v rodinném domě samotného majitele stavební společnosti a oni tuto nabídku velmi rádi přijali. Ten letní den bylo venku šílené teplo, samotná paní majitelka vzpomíná na 35stupňová vedra. Jakmile je ale přivítal majitel stavební společnosti u sebe doma, těžký vzduch opadl. Manželé se domnívali, že má nainstalovanou klimatizaci, on je ale vyvedl z omylu. Vysvětlil jim, že je to zapříčiněno souborem opatření proti přehřívání, a to především kvalitní izolací, stíněním a systémem řízeného větrání. Pokud měli majitelé nějaké předsudky vůči dřevostavbám, po této návštěvě všechny vymizely.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

I mistr tesař se někdy utne

O konstrukčním systému bylo tedy rozhodnuto. Svoji pozornost přesunuli na samotný projekt. Nechali si tedy vypracovat detailní návrh domu od externího architekta. Bohužel je však příliš neoslovil. Byl podle nich špatně zpracovaný a nevhodně usazený na pozemek. Nakonec tedy sama paní majitelka vybrala typový dům od jejich realizační firmy a překreslila jej podle svých představ. Vznikl tak individuální projekt, který přesně odpovídá tomu, co chtěli.

Lítala jedna změna za druhou

Hned první věc, kterou v návrhu změnila, bylo překreslení malých oken na velká. Následně paní majitelka trochu upravila vnitřní dispozici a zrušila garáž, kterou příliš nepotřebují (místo ní raději přidali místnost navíc). Chtěli pokoj pro každé dítě, ložnici a dostatek úložných prostor, což bývá u typových domů někdy problém. A proto si vymysleli samostatnou šatnu, mají zvlášť prádelnu a v pokojích velké skříně na míru. Celý projekt byl překreslený asi za 14 dní.

Mrkněte na stylový návrh od majitelky domu

Dvoupodlažní dřevostavba s půdorysem 9 × 11 m nabízí 154 metrů čtverečních užitné plochy. Přízemí dominuje prostorný obývací pokoj s kuchyňským koutem a jídelním stolem, dále tu najdete TV místnost, koupelnu s WC, technickou místnost a sklad. Z obývacího pokoje i z kuchyně jsou vstupy na terasu. V patře se nacházejí dva dětské pokoje, k nimž náleží koupelna a samostatné WC, a ložnice s šatnou a vlastní koupelnou rodičů. Z chodby je přístup do prádelny. Detailní nákresy půdorysu obou podlaží najdete ve fotogalerii níže.

Naplnila rychlost výstavby očekávání majitelů?

Důležité je zmínit, že manželé nestavěli dům na klíč, ale dům na dokončení (to znamená bez podlah, dveří, kuchyně a obkladů v koupelnách – to si pak zařizovali sami). Jak sami vzpomínají, těchto pár dodělávek trvalo ve finále stejně dlouho jako celá stavba. Často bývá velmi náročné zorganizovat práci subdodavatelů.

Základovou desku měli hotovou za měsíc (nechali si ji udělat od místní firmy, která se na ně specializuje). S výstavbou se poté začalo v prosinci. A byť byla strašná ledovka, pršelo a sněžilo dohromady, i v takovém počasí přivezla firma panely a začali stavět hrubou stavbu. Hrubá stavba stála přibližně za 2,5 týdne. Dokončovací práce pak firmě trvaly dva měsíce a majitelům další tři měsíce. K dnešními dni tu bydlí osm let.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
08.09.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

0

Triky nepoctivých architektů vás mohou připravit o statisíce
Poslední dobou se začíná v Česku vyskytovat nový nešvar. Za vidinou rychlého zbohatnutí se někteří nepoctiví architekti uchylují k metodám, které ve výsledku zákazníkovi působí finanční škody, aniž by přinesly očekávaný užitek.

Roubenku jim úřady zatrhly, přesto si masivní dřevostavbu v centru města postavili
Postavit si dům ve stylu roubenky v centru velkoměsta nemusí být nereálné. Mladá rodina našla způsob, jak na to jít legální cestou.

Podle jednoduchého manuálu postavil manažer Václav dům pro 6člennou rodinu. Ušetřil tak 1 milion Kč
Pan Václav dokázal postavit dřevostavbu svépomocí. Samotný návrh domu však svěřil architektovi. Ten jeho důvěru zklamal.

Střecha s přesahem nebo bez? Architekti běžně navrhují nepraktické řešení
Přesahy střech se od nepaměti dělaly stejným způsobem, pak ale přišli moderní architekti a v rámci vizuální dokonalosti přinesli dramatickou změnu. Vznikl tak nekonečný rozkol společnosti.

Slavná Scarlett Johansson koupila legendární dřevostavbu v tajném místě Hollywoodu
Slavná herečka Scarlett Johansson bydlí v tajné čtvrti newyorského Hollywoodu. V domě, který navrhl slavný architekt z USA.

Do obýváku si dovezl luxusní kachlová kamna. Po zimě přišlo vyúčtování, platil měsíčně jen 1 660 Kč
Přestože jim stavební firma ve spolupráci s architektem navrhla krbová kamna, dali na vlastní uvážení. Vybrali si krásná tmavě modrá akumulační kachlová kamna a hned po první zimě byli velice příjemně překvapeni.

Bungalov si manželé navrhli sami. Po dokončení zjistili, že udělali fatální chybu
Dnešní manželský pár si stál za svým rozhodnutím do poslední chvíle. Dnes toho oba litují a bohužel – není cesty zpět. Opravy by se jim statisícově prodražily. Museli se ve svém domě naučit žít.

Moderní rodiny dávají přednost biotopu před koupacími jezírky – fotky nejkrásnějších zahrad v Česku 2024
Skupina odborníků na zahradní architekturu se nedávno vydala navštívit vybrané rodiny v Česku, aby zjistila, ve kterém kraji se nachází nejkrásnější zahradní koupací jezírko. Všechny tyto zahrady pečlivě nafotili a fotky zveřejnili.