HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nejlevnější způsob vytápění ještě více zlevňuje. Cena klesla na 0,95 Kč za 1 kWh

Už jsme si tak nějak zvykli, že trendem je spíše růst cen než jejich pokles. To však nemusí platit stoprocentně. Existují také výjimky, které potvrzují pravidlo. Jednou z nich je nejlevnější vytápění, které oproti loňskému roku ještě více zlevnilo, a to dokonce navzdory vyššímu DPH. Palivové dřevo tak zůstává nejen oblíbeným zdrojem vytápění, ale také dostupným.


Nejlevnější způsob vytápění ještě více zlevňuje
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Obavy ze zdražování se nenaplnily

Kolem zvýšení DPH palivového dřeva proběhla před časem velká diskuze. Na začátku tohoto roku totiž tato daň vzrostla z původních 15 na 21 %. V důsledku toho se lidé začali obávat, že topení dřevem již nebude tím nejlevnějším způsobem vytápění, jako tomu bylo doposud. Tyto neblahé předtuchy se však nenaplnily a momentálně to vypadá, že cena palivového dřeva je přes nárůst DPH dokonce nižší než loni. Je to dáno tím, že na mnoha pilách před začátkem sezóny zlevňují.

Na kolik mě tedy topení vyjde?

Cena palivového dřeva se liší v závislosti na lokalitě, prodejci i druhu dřeva. Zpravidla platí, že tvrdé dřevo, jako například dub nebo buk, je o něco dražší než měkké dřevo, tedy například smrk nebo modřín. Vzhledem k aktuálním slevám je možné koupit měkké dřevo cca za 1 300 Kč za PRMs, tvrdé dřevo pak okolo 2 000 Kč za PRMs nebo i méně. Aktuální ceny různých druhů palivového dřeva si můžete porovnat také zde.

Pokud se bavíme o výhřevnosti jednoho kg dřeva, ta bude u dřevin prakticky totožná, a to cca 4 kWh (při vlhkosti 20 %). Jinak je tomu však s objemovou hmotností, která se u jednotlivých druhů dřevin liší. Platí zde, že tvrdé dřevo má vyšší objemovou hmotnost, a tím pádem také vyšší výhřevnost na 1 PRMs.

Výhřevnost jednoho PRMs smrkového dřeva = 1 600 kWh

Výhřevnost jednoho PRMs bukového dřeva = 2 100 kWh

Abychom zjistili, na kolik nás vyjde 1 kWh tepla, musíme vydělit cenu za 1 PRMs jeho výhřevností. Výpočet tedy bude následující:

Smrkové dřevo: 1 300 Kč ÷ 1 600 kWh = 0,81 Kč

Bukové dřevo: 2 000 Kč ÷ 2 100 kWh = 0,95 Kč

Nesmíme zapomenout na to, že účinnost topného zařízení (TZ) není stoprocentní, ale pohybuje se okolo 85 %. Cenové srovnání povolených kotlů na dřevo najdete například zde.

Cena za 1 kWh u smrkového dřeva = 0,81 Kč/kWh ÷ 0,85 (účinnost TZ) = 0,95 Kč/kWh

Cena za 1 kWh u bukového dřeva = 0,95 Kč/kWh ÷ 0,85 (účinnost TZ) = 1,12 Kč/kWh

Pokud tedy topíme tvrdým dřevem, vyjde nás 1 kWh tepla cca na 1,12 Kč. U smrkového dřeva to bude ještě méně, 1 kWh tepla nás zde vyjde zhruba na 0,95 Kč. Konkurovat těmto cenám není snadné. Do jisté míry to dokáže topení peletami. Na ceny peletových kotlů se můžete podívat například zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

Kalkulačka na palivové dřevo

Chcete si spočítat, kolik vás bude stát 1 kWh při topení různými typy palivového dřeva? Použijte naši kalkulačku. Kromě toho vám kalkulačka doporučí lokální prodejce palivového dřeva, u kterých si můžete zjistit aktuální ceny. To vám umožní najít nejvýhodnější nabídky ve vašem okolí.

Nejdříve je nutné do kalkulačky zadat správné jednotky palivového dřeva, tedy zda se jedná o PRMr (prostorový metr rovnaný) nebo o PRMs (prostorový metr sypaný). Poté uveďte, jestli jde o měkké či tvrdé dřevo a jestli je suché nebo mokré. Do kalkulačky poté můžete vložit buď vlastní cenu palivového dřeva, nebo si nechat cenu doplnit automaticky.

Přejít na výpočet →

Nakupuji palivové dřevo – na co si dát pozor a jak ušetřit tisíce?

Kdo je připraven, není překvapen

Dřevo je sice momentálně relativně levné, dá se však předpokládat, že s končícím létem bude zájem o palivové dřevo růst a s ním bude růst i jeho cena. Proto není nač čekat, pokud letos plánujete kupovat palivové dřevo, vyplatí se ho shánět už teď. Obecně totiž platí, že palivové dřevo je nejlevnější mimo topnou sezónu, tedy zhruba od dubna do září.

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
28.08.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

1

Pozor na podvodné prodejce palivového dřeva
O palivové dřevo je aktuálně velký zájem a někteří prodejci toho zneužívají. Připravili jsme návod, jak se zaručeně nenechat ošidit.

Nenechte se oklamat prodejcem – palivové dřevo sypané vs. skládané
Je podíl čistého dřeva v sypaném a rovnaném metru dřeva zcela stejný? V čem je zásadní rozdíl? Přehled současných cen dřeva.

Nakupuji palivové dřevo – na co si dát pozor a jak ušetřit tisíce?
Který typ palivového dřeva je nejvýhodnější v poměru cena/výkon? Soubor klíčových faktorů vedoucí k tisícové úspoře při nákupu dřeva najdete v tomto článku.

Palivové dříví v Česku je rekordně drahé. Můžeme očekávat zlepšení?
Ač je Česká republika a celá střední Evropa více méně soběstačná, je obětí cenových turbulencí ve světě. Jaký dopad má kolísání cen dřeva na podnikání v České republice?

Zakáže skutečně Evropská unie kotle a kamna na dřevo?
Spalování palivového dřeva je extrémně emisní, tvdí zahraniční studie. Chystá se zákaz krbových kamen a kotlů na dřevo?

Nakupuji palivové dřevo – kalkulačka a interaktivní mapa, kde zavčas výhodně nakoupit před zdražením
Koupit palivové dříví na zimu může být těžší, než se zdá. Pomocí kalkulačky si spočítejte, jak dřevo koupit co nejvýhodněji.

Kalkulačka: cena palivového dřeva – kolik zaplatíte za 1 kWh
Vypočítejte si tu nejvýhodnější cenu palivového dřeva podle on-line kalkulačky. Porovnání nabídek a zjištění nejvýhodnější ceny.

Domácnosti zaplatí za palivové dřevo tisíce navíc. Jak ho pořídit v novém roce levněji?
Dřevo je stále oblíbeným zdrojem tepla. Letošním rokem však došlo ke zvýšení DPH a rodiny za teplo zaplatí více. Vypočítali jsme o kolik.

Kradli mu dřevo rok co rok. Naštvaný chatař situaci vyřešil jednou provždy
Krádež palivového dřeva zažil skoro každý, kdo jej využívá k topení. Zejména na odlehlých místech, kde nemáme situaci stále pod kontrolou, se sem tam nějaké to polínko ztratí.

Dřevník za 80 tisíc korun? I takové věci si dnes lidé kupují
Každý, kdo bydlí v rodinném domě nebo má chatu, pravděpodobně někde skladuje palivové dřevo.