HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Češi našli cestu, jak stavět přístřešky bez účasti stavebního úřadu

Věděli jste, že přístřešek a pergola jsou něco jiného? A věděli jste, že v jednom případě se jedná o stavbu, která stavební úřad nezajímá, avšak v tom druhém to může být poněkud komplikovanější? Situace je v tomto směru poměrně hůře čitelná, a ministerstvo proto úředníkům vydalo metodickou příručku. Naučíte se díky ní, co je to břevnoví, laťoví či loubí. Přesný rozdíl mezi pergolou a přístřeškem však nikoli. A toho v praxi někteří lidé šikovně využívají.


Češi našli cestu, jak stavět přístřešky
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Petr N. (se souhlasem)

Nejasnost v definici

V základním pohledu se od sebe pergola a přístřešek liší v jedné poměrně zřejmé a základní věci. Rozhoduje to, zda je či není zastřešena. Jinými slovy, zda když zaprší, tak jí proteče voda, či nikoli. Z hlediska metodické příručky se pak pergola popisuje jako konstrukce, která je určena k porostu rostlinstvem, tedy sloužící jako opora pro rostlinstvo. Zmínku o tom, do jaké míry by měla být konstrukce rostlinstvem porostlá, se nám v příručce dohledat nepovedlo. Na fotografiích z metodické příručky je pak k vidění i pergola, jež není porostlá rostlinstvem vůbec. Lze tedy chápat, že pergolou je i neporostlá konstrukce, která nemá uzavřenou střechu.

Co je přístřešek, ví asi každý

Naproti tomu přístřešek poslouží například v dešti, kdy se pod něj můžeme schovat. V základu při dodržení určitých pravidel ani tato stavba nepodléhá povolování či oznamování stavebnímu úřadu. Může však nastat situace, kdy tomu tak není. Pravidla pro umístění přístřešku jsou proto o něco složitější, než tomu je u pergol. Při rozhodování o stavbě konstrukce na zahradě proto lidé, je-li to jen trochu možné, raději volí pergolu nežli přístřešek. Vyhnou se tím potenciálním problémům a souvisejícím požadavkům na takovou stavbu. Aktuální ceny pergol a přístřešků na českém trhu si můžete porovnat například zde. Na tomto místě se však otevírá prostor pro velmi zajímavou a pikantní nejasnost.

Ráno přístřešek, večer pergola

Na trhu lze sehnat chytré řešení, které se vyznačuje schopností plnit obě funkce, tedy jak funkci přístřešku, tak funkci pergoly. Tato konstrukce je velmi výstižně pojmenována jako biopergola. Již název tedy napovídá, že se jedná o pergolu. V případě, kdy jsou horní lamely otevřeny, je tvarově i funkčně vhodná pro takové využití a její funkce je v kontextu s metodickou příručkou a fotografiemi dle názoru mnohých obhajitelná. Či jinými slovy, jen těžko lze v takovém případě tento produkt označit jako přístřešek. Majitel proto nemusí řešit žádné potenciální souvislosti, do kterých by mohl zasahovat stavební úřad. Vtipem celé věci však je fakt, že biopergolu je možno buď mechanicky nebo elektronicky překonfigurovat do uzavřeného módu, což je situace, kdy biopergola slouží v podstatě jako přístřešek. Když si celou věc shrneme, jedná se o jakýsi „transformers“ mezi přístřeškem a pergolou. De facto by se produkt dal specifikovat jako uzavíratelná pergola.

Nejasnost hraje lidem do karet

Lidé, kteří řeší pořízení přístřešku na svou zahradu a chtějí se zcela vyhnout nutnosti zohledňovat pravidla pro stavbu přístřešku jako takového, často volí jako chytré řešení právě biopergolu. Ze své podstaty a z hlediska nejasnosti metodické příručky je vcelku pochopitelné, že majitel takové stavby s ní nakládá a chápe ji jako pergolu. Jak by pak probíhalo konkrétní řešení situace s případnou námitkou stavebního úřadu, je těžké předjímat. To nic nemění na faktu, že biopergoly si získaly v Česku velikou oblibu a instaluje si je na zahradě stále více lidí. Možnost uzavřít a otevřít lamely podle počasí a klimatu patří mezi jedny z nejlepších vynálezů posledních let. Pobyt pod biopergolou je tak o generaci dál, než tomu bylo zvykem v případě klasických uzavřených přístřešků.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
22.10.2024

Photocredit: Petr N. (se souhlasem)
Zdroj: Metodická pomůcka Ministerstva pro místní rozvoj k pergolám a přístřeškům

1

Stavba pergoly či přístřešku: Návod jak na povolení a stavbu
Je potřeba stavební povolení? Jaké zásady u stavby zahradního přístřešku a pergoly dodržovat, si povíme v článku.

Dřevěná pergola jako přežitek? Hliníkové pergoly jsou na vzestupu, ale nehodí se na každou zahradu
Vybíráte pergolu k vašemu domu a přemýšlíte, jaký materiál a design pergoly zvolit? Inspirujte se v našem článku a bohaté fotogalerii.

Bioklimatické pergoly vytlačují z trhu zaběhlou klasiku. V čem tkví jejich výhoda?
Jaký je rozdíl mezi klasikou a bioklimatickou pergolou? Poznejte moderní zastřešení terasy. Přehled typů, fotogalerie + zkušenosti uživatelů.

Ivan ušetřil na stavbě venkovního přístřešku. Podělil se s námi o postup pro laiky a dodal i výkresy ke stažení
Šikovný kutil pan Ivan postavil luxusní venkovní přístřešek svépomocí. Rodina tak značně ušetřila.

Přístřešek na auto postavil tesař sousedovi o 100 tisíc levněji. Podělil se o postup i rozpočet
Na dobré sousedské vztahy se někde už jen nostalgicky vzpomíná. Nikoli však na Plzeňsku, kde je stále normální si vzájemně pomáhat. Tak začíná příběh šikovného kutila Tomáše, který neváhal vyhovět prosbě svého souseda.

Dřevěné tesařské spoje – jak spojit trámy na pergole nebo osedlat krokev? Poraďte si i bez hřebíků a vrutů
Ujasněte si, jak mají být tradiční tesařské spoje správně provedené, kam v dřevěné konstrukci přesně patří, a ušetřete tak peníze za drahou práci tesařů.

Přístřešek postavil Petr úplně sám. „KVH hranoly jsem zavrhl, našel jsem lepší řešení,“ radí tesař z Královéhradecka
Petr z Královéhradecka postavil přístřešek a v rozhovoru popsal záludnosti, na které je třeba si dávat pozor. Prozradil, jak řešil náročné detaily spojů i odvod vody. Proč doporučuje stavět z BSH hranolů namísto klasických KVH hranolů a na čem lze znatelně ušetřit?

Pergola u domu, kterou obdivuje každá návštěva. Tesař z Hradce poslal postup ke stavbě svépomocí + výkresy ke stažení
Kutil Ladislav z Hradce se s námi podělil o detailní postup stavby pergoly a připojil i dokumentaci ke stažení. Proč si zvolil modřínové BSH hranoly a jak vyřešil kritické zatékání vody?