HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„Vypadáme jako hyeny, které nenávidí seniory,“ říká Martina z Horní Lidče. Tvrdí, že ve skutečnosti je pravda někde jinde

Na obec Horní Lideč se v posledních několika dnech svalila obrovská vlna kritiky. Dokonce zde padala slova jako hyenismus, plivání na stáří a podobně. Pro lidi po celém Česku je odmítnutí domova pro seniory ze strany této malé obce zkrátka něčím zcela nepochopitelným. Nic však není černobílé, proto se pojďme podívat, jak celou věc vidí ti, kteří se proti stavbě domova pro seniory stavěli. Podle nich se totiž stala tato valašská obec terčem médií a uměle vyvolané hysterie. Martina se s námi podělila o úhel pohledu, který v médiích zatím nezazněl.


Situace ohledně domova pro seniory v Horní Lidči není tak černobílá, jak by se mohlo zdát
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Obec Horní Lideč a Radek K. (se souhlasem)

Řekli domovu pro seniory NE

Obec Horní Lideč se ocitla v zapeklité situaci. V nedávném referendu o výstavbě domova pro seniory se místní občané vyslovili proti tomuto projektu, i když už stavební práce začaly. To je dostalo do hledáčků všemožných médií i pod palbu kritiky. Pojďme se však na tento problém podívat hlouběji.

Více informací o referendu a jeho výsledcích se dozvíte v galerii níže.

Na slovech záleží

Samotné referendum, v němž se občané Horní Lidče vyslovili pro zastavení stavby domova pro seniory, by patrně nevzbudilo v celé zemi takové pozdvižení a patrně by zůstalo víceméně bez povšimnutí. Koneckonců by se nejednalo o první stavbu, která je přerušena. Co však zvedlo nejvíce lidí takzvaně ze židle, byla tak trochu nešťastná rétorika některých odpůrců této stavby. Například:

„Z pohledu maminky dvou malých holčiček, které mají chodit na ZŠ v Lidči, je naprosto strašná představa, že budou tak malinké děti muset každý den koukat na umírající seniory.“

„Na lidi v poslední fázi života nebývá hezký pohled, děti tomu nemají být vystaveny. Představa, že se moje děti budou dívat na pohřební vozy, až začnou chodit do školy, pro mě byla strašná.“

Po těchto výrocích již nebylo návratu. Celá země začala vnímat všechny občany Horní Lidče jako lidi, kteří nechtějí dopřát seniorům důstojné stáří a odmítají domov důchodců jako takový. Další argumenty proti stavbě domova, ať už byly jakkoliv relevantní, poté už nikoho nezajímaly.

Každá mince má dvě strany

„O stavbě domova pro seniory začala obec uvažovat už v roce 2022 a do Obecních listů dala informaci, že se tento projekt zvažuje, ale že se teprve hledá místo. Tenkrát po tom nikdo z občanů více nepátral, jelikož se jednalo pouze o úvahu, možnost…,“ vysvětluje Martina z Horní Lidče, která souhlasila s tím, že se s námi podělí také o druhý úhel pohledu.

„Na podzim 2023 se v Obecních listech objevila informace, že zvažovaným místem ke stavbě je pozemek u školy, ale že zatím není nic jisté, protože se neví, zda na to budou finance. Takže opět samé možná a kdyby. Ve skutečnosti se však projekt už připravoval a pracoval na něm sám starosta. Ten v prosinci 2023 zastupitelstvu přednesl, že projekt je schválený a bude se vybírat dodavatel. To překvapilo i zastupitele, kteří požadovali více informací a navrhovali veřejné setkání s občany. Tušili, že lokalita u školy bude problém. Na místě, kde měl domov pro seniory stát, se totiž nachází frekventované dětské hřiště, a to jediné velké a se zelení, které v obci je. Chodí sem lidi s dětmi z celé vesnice,“ vysvětluje Martina.

Vázne tady komunikace

„Na zastupitelstvu však pan starosta veřejné setkání odmítl jako nepodstatné. Je to i v zápisu. Ven mezi lidi se informace dostala jen díky tomu, že někteří zastupitelé začali poukazovat na problémy spojené s výběrem této lokality. Zkrátka zde nefungovala žádná komunikace mezi vedením obce a občany a pan starosta jednoduše neměl v úmyslu informovat o projektu,“ shrnuje Martina.

„Na jaře se začali o tento projekt zajímat jedni manželé z Horní Lidče a vytvořili petici za vyhlášení referenda o stavbě. Začali sbírat podpisy a nakonec jich také dostatečný počet nasbírali. Teprve až se obec dozvěděla o této petici, svolala veřejné setkání pro občany. Kulturák byl úplně plný a lidé začali klást otázky. Pan starosta však v podstatě na žádnou neodpověděl a jeho argumentem bylo, že on dělá projekty už řadu let. Navíc vystupoval dost ostře a útočně, a hodně lidí se tak začalo proti stavbě vymezovat.“

Důvody jsou mnohem hlubší

„Všichni si z toho vzali pouze to, co se jim hodilo, ale další důvody, které jsme pro podání referenda měli, nikoho nezajímaly. Těmi jsou:

1. Financování – Výše dotace na stavbu měla být cca 133 milionů korun, ale skutečné náklady se už tehdy odhadovaly na 160 milionů. Kde tedy obec vezme zbytek a na provoz zařízení? Od obce žádná odpověď na tuto otázku nepřišla.

2. Lokalita u školy – Za celou dobu nedošlo ke změně územního plánu, kde je psáno, že v místě nesmí stát žádná stavba trvalého charakteru a že se jedná o záplavovou oblast. Ten územní plán se dodnes nezměnil. Bohužel tento důvod se nakonec odpůrcům stavby stal osudným, protože jsme v médiích byli označení jako ti, kteří nechtějí domov u školy, aby se děti nedívaly na staré atd.

3. Stravování – Obec nedokázala zatím odpovědět, kdo ho bude zajišťovat.

4. Výběr provozovatele – Nevíme, jak a proč byl vybrán zrovna tento.

5. Smlouva s provozovatelem je jen na 10 let – Občané tak mají obavy o udržitelnost projektu, protože pan starosta nedokázal zatím odpovědět na otázku, co bude se zařízením po těch deseti letech. Tvrdí, že to se uvidí a že to budou řešit, až přijde čas,“ vypočítává Martina.

Na oficiální a podrobnější shrnutí důvodů proti stavbě domova pro seniory se můžete podívat zde.

Počkejte ještě s tou stavbou…

„Žádost o referendum byla podána již v květnu 2024, obec ji však zamítla a začala jednat se zhotovitelem stavby o uzavření smlouvy. Iniciátoři petice poslali celou věc k soudu a obec předžalobní výzvou nabádali, aby nepodepisovali smlouvu do vyjádření soudu. Obec ale smlouvu o dílo stejně uzavřela a zahájila stavbu. Týden nato přišlo rozhodnutí soudu o nařízení referenda,“ vysvětluje Martina, proč měla obec se stavbou ještě počkat.

Nepřátelé seniorů, styďte se

„V referendu dali občané stavbě domova pro seniory NE. Hodně lidí by uvítalo, kdyby se stavělo v jiné části obce, ale ten tlak a celková atmosféra v obci lidi vedly k tomu, že dali na obě otázky v referendu NE. Poté začal naprostý mediální kolotoč. Pan starosta označil všechny odpůrce stavby za potížisty, nepřátele seniorů a sobce, kteří ničí skvělý projekt. Ty skutečné důvody k referendu se v tom úplně ztratily,“ uzavírá Martina.

Na to, jak se na stavbu domova dívají jednotliví občané Horní Lidče, se můžete podívat v galerii níže.

Jak to teda je?

Byl postoj místních občanů pochopitelný nebo jen házejí klacky pod nohy vedení města? Na to si musí udělat názor každý čtenář sám. Předtím je však dobré podívat se na celou problematiku z více úhlů pohledu, než je ten jeden jediný.

Co si o tom myslíte vy?

Postoj proti stavbě domova pro seniory nechápu.

288

Chápu, proč se místní stavěli proti této stavbě.

625

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
11.10.2024

Photocredit: Obec Horní Lideč a Radek K. (se souhlasem)

2

Senioři mohou k důchodu získat tisíce Kč měsíčně navíc. Díky zpětné hypotéce
Nemá smysl zavírat před realitou oči. Ekonomická situace seniorů v Česku je velmi různorodá. Nyní se však nabízí zajímavá možnost získat k důchodu navíc několik tisíc korun každý měsíc.

Senioři si na stáří postavili nový dům. Dokázali, že když se chce, všechno jde
Vyměnili velký dům za menší dřevostavbu o užitné ploše 96 m2 a své rozhodnutí si nemohou vynachválit. I přes původní obavy z velkého neznáma se pustili do výstavby, a svůj nový domov si dokonce dokončili svépomocí.

Senioři mohou mít nově elektřinu zdarma. Stačí, aby jejich děti měly fotovoltaiku
Doposud jsme o tom slyšeli pouze z okolních států. Díky novele energetického zákona však tato možnost dorazila také k nám.

Senioři odmítají žít v domově důchodců. Zaujal je bungalov (119 m2) na stáří, kde mohou bydlet plnohodnotně jako doposud
Dnes se podíváme pod pokličku moderního bungalovu, který je jako stvořený pro manželský pár v nejlepším věku. A to jak dispozičně a vzhledově, tak i cenově.

Dům na důchod – 14 nejoblíbenějších typových projektů od českých firem (půdorys i cena)
Stěhování ve vyšším věku dnes není ničím neobvyklým. Odrostlé děti opustí rodné hnízdo a najednou je velký rodinný dům poloprázdný. A rozhodně neodpovídá skutečným potřebám zralého páru.