HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dům nemohli postavit kvůli územnímu plánu. Našli však řešení a dnes spokojeně bydlí

Vše bylo připravené pro započetí výstavby, nikdo však nepočítal s tím, že by mohl nastat problém s územním plánem. Majitelé byli zdrcení, neboť věděli, že se řízení na stavebním úřadě potáhne roky. Odmítali tak dlouho čekat na svůj vysněný dům a rozhodli se do procesu aktivně zapojit. Našli člověka, který věděl, jak problém obejít, a vyšlo to. Stavební povolení získali do tří měsíců a do roka se stěhovali do nového. V článku nám celou situaci popsali a stejně tak kroky, které podnikli.


Bungalov 4kk s koupacím jezírkem
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Z hradu do podzámčí

Majitel dnešní rodinné dřevostavby se téměř po 30 letech vrátil zpět do rodné vesnice. Poté, co se odtud zpočátku odstěhoval, si postavil se svou ženou krásný patrový dům. Nicméně po určitém období zjistili, že ani jednomu nevyhovuje jeho údržba a náročný úklid. A protože pan majitel vlastnil tento pozemek, řekli si, že zkusí, co by na něm šlo postavit. Na pozemku byl už postavený i menší domek, ve kterém žije maminka pana majitele. I když to nebyl primární důvod, proč se rozhodli sem přestěhovat, určitě se hodí, že jsou jí nablízku, kdyby bylo cokoliv potřeba. Další výhodou byly připravené přípojky vody, elektřiny a plynu. Byť zpočátku vypadalo vše velmi růžově, realitu v podobě stavebního povolení pocítili majitelé poměrně brzy.

Dřevostavba byla jasným rozhodnutím

Majitelé ani příliš dlouho nepřemýšleli nad konstrukčním systémem a rozhodli se investovat do osvědčené varianty. Dřevostavby už pan majitel sám stavěl. Tehdy se jednalo o staveništní montáž, takže stavba jejich domu probíhala trochu jinak. Nicméně co se týče života v dřevostavbě, byl na to pan majitel zvyklý a zkrátka mu to maximálně vyhovovalo.

Věděli, do čeho se pouští

Tím, že majitelé bydleli dříve ve zděném domě, mají poměrně dobré srovnání (kromě toho měli to „štěstí“ dva domy rekonstruovat). Roli samozřejmě hrála i rychlost výstavby, a to nejen v případě hrubé stavby, ale i u všech následných prací, jako je např. zaizolování, nahození omítky, protažení elektřiny a tak dále.

Bez něj ani ránu

Rozhodnutí spolupracovat s architektem bylo od samého začátku konečné. Oslovili tedy toho stejného architekta, který jim navrhoval i první dům. Díky tomu věděli, do čeho jdou, co od něj očekávat, a především pak netrnuli před odevzdáním prvního návrhu. Nic jim nenutil, naopak s nimi prošel jejich styl bydlení, jejich představu a to, co od domu očekávají.

Pravidla se musí dodržovat

Následně navrhnul rozvržení jednotlivých místností a vytvořil návrh celého domu, který pak předal projektantovi. Ten udělal drobné úpravy, aby projekt prošel legislativně kvůli stavebnímu povolení, a zároveň zohlednil limity, které majitelé dostali od stavební firmy. Především se musela věnovat pozornost velikosti oken a maximálnímu přesahu střechy.

Nečekané překvapení

Zdálo se, že vše běží jako po másle. Alespoň do doby, než se pan majitel rozhodl zajít na úřad vyřídit stavební povolení. Celou projektovou dokumentaci si prošli a návrh následně zamítli. Problém byl v územním plánu. Pan majitel tak musel nejdříve podat žádost na změnu územního plánu. Byť ji však podal, na finální rozhodnutí úřadu nečekal. Po letech je za tohle rozhodnutí rád, neboť kdyby byl čekal na vyjádření, pravděpodobně by dům nikdy nepostavil. Územní plán nebyl schválený ani přibližně čtyři roky poté.

Každý si najde cestu, když chce

V té době nezbývalo panu majiteli nic jiného, než shánět člověka, který by mu dokázal s těmito úředními záležitostmi pomoct. Nakonec se obrátil na člověka, který mu poradil, aby návrh domu upravil tak, aby to na úřadě prošlo, a územní plán tak mohl jít stranou. V podstatě celý dům otočili o 90 stupňů a zkrátili asi o půl metru. Najednou už to šlo, na úřadě jim projekt schválili a stavební povolení získali. Trvalo to ve finále asi tři měsíce.

Šup, šup, šup

Majitelé byli s firmou domluvení tak, že v září bude dům postavený. Někdy na přelomu února a března tedy začali s bouráním staré kůlny a dvorku, které byly na pozemku, a 1. června měli kompletně hotové sklepy. Vše bylo připraveno na stavbu. Bohužel však firma tehdy ještě nebyla připravená, nečekala, že to majitelé zvládnou tak rychle. Což byl trochu problém, protože měli nasmlouvané svoje řemeslníky, kteří na domě měli dělat souběžně s firmou tak, aby na sebe vše navazovalo a skončilo se opravdu v září. Nakonec stavební firma dokázala vymyslet náhradní postup a vše dobře dopadlo.

Znenadání ušetřili

Majitel dřevostavby se rozhodl, že si nechá bungalov postavit do fáze na dokončení. Stavební společnosti si spoustu služeb objednávají u externích dodavatelů, takže si majitelé řekli, že si finální dokončovací práce zajistí sami přes své kamarády. Nechali si dělat vodu, elektřinu, sanitu, obklady, podlahy, topení a samozřejmě kuchyni a kamna. Všechny tyhle věci měl pan majitel nasmlouvané několik měsíců dopředu, podle jasně daného harmonogramu. Více informací o tom, jak efektivně ušetřit, se odčtete i v článku níže.

„Jasně, že na to mladí nemají. Kde by na to vzali?“ Katka (24) prozradila způsob, jak s přítelem dokázali postavit dům levně

Pojďme se podívat dovnitř moderního bungalovu

Bungalov s dispozicí 4+kk nabízí užitnou plochu 157 m2. Ta je podélně rozdělena dlouhou chodbou, která odděluje obytné místnosti na jedné straně od těch ostatních, jako je šatna, technická místnost, dvě samostatná WC a koupelna, na straně druhé. Naproti vchodu do domu je vstup do pokoje pro hosty, vedle něj je ložnice majitelů a následuje obývací pokoj s kuchyňským koutem. V rohu vedle obýváku je prostorná pracovna. Podrobněji si můžete půdorys prohlédnout v naší fotogalerii.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
27.10.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

0

Co je to celoroční mobilheim? Je potřeba stavební povolení a na co dát pozor ze strany úřadů?
Zajímalo vás někdy, jak se bydlí v mobilheimu? Co to vlastně je a na co byste si měli dávat pozor v případě jeho celoročního využívání?

Stavební povolení snadno a rychle. Chystaná novela přináší zjednodušení i komplikace
S novelou stavebního zákona přijde sjednocení devíti zákonů do jednoho povolení. Tím se má zrychlit a usnadnit vydávání stavebního povolení.

Nový portál pro stavební povolení slibuje úsporu 30 tisíc
Ministerstvo věří, že online stavební povolení půjde vyřizovat již brzy. Odborníci upozorňují na rizika.

Mladému páru se podařilo obejít pravidla a získat stavební povolení. O taktice promluvili v rozhovoru
Slečna Veronika a její přítel se potýkali během návrhu domu s velkou řadou problémů. Jak se jim nakonec podařilo získat stavební povolení?

Na stavební povolení se nemusí čekat roky. Hotovo může být i za pár dnů
Češi pokládají délku povolovacích procesů za otravnou a nepřiměřenou. Podle nového průzkumu však povolení stavby trvá mnohem kratší dobu, než si většina lidí myslí.

Stavební povolení měli vyřízené za 3 dny. Kristýna s Patrikem už bydlí ve svém novém domě u Pardubic
Mladí manželé si nedaleko Pardubic našli dokonalý pozemek za výbornou cenu. Byl v tom však háček. Ohledně jeho stavu nebyli k majitelům realitní makléři zcela upřímní. Parcela o velikosti 850 m2 měla nedostatky, o kterých pomlčeli.

Snížení ceny za vytápění na 1,62 Kč/kWh, statisícové pokuty za žumpu na zahradě a stavební povolení za víkend – to jsou zářezy z minulého týdne
Pokles ceny za populární vytápění na 1,62 Kč/kWh, statisícové pokuty domácnostem za žumpu na zahradě a rekordní vyřízení stavebního povolení za jediný víkend – to jsou zářezy z minulého týdne.

Stavební povolení výrazně zdraží již v červenci. Někde i třicetinásobně
Poplatek za stavební povolení vzroste v některých případech až třicetinásobně. Vyhnout se platbě deseti tisíc za povolení ještě jde, ale času už moc nezbývá.