HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Výměna starého kotle za tepelné čerpadlo nedává smysl. Na zákaz lze vyzrát třikrát levněji

Nutnost výměny starého kotle na tuhá paliva již rezonuje společností delší dobu. Ke konci možnosti využívat staré kotle dojde již za několik málo dnů. Jak se ukazuje, mnoho lidí se stále domnívá, že výměna kotle znamená nutně přechod na tepelné čerpadlo. Nejen že není nutné takovou změnu realizovat, ale s největší pravděpodobností by se to ani nevyplatilo. Povíme si nyní, jak vyřešit zákaz starých kotlů co nejlevnějším způsobem i s ohledem na budoucí náklady.


Výměna starého kotle za tepelné čerpadlo nedává smysl
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří R. (se souhlasem)

Zákaz jednoho neznamená povinnost druhého

Z nepochopitelných důvodů se v povědomí lidí usadila představa, že aktuálně nabíhající zákaz starých kotlů, tedy kotlů první a druhé emisní třídy, automaticky znamená nutnost přechodu na jinou technologii. Konkrétně pak nejčastěji je na tomto místě uváděno tepelné čerpadlo. To však není v žádném případě pravda. Nutnost přechodu na tepelné čepadlo není ničím specifikována a nejspíš se do povědomí lidí dostala pouze formou reklamy a marketingu prodejců, nikoli na základě skutečně platných nařízení státu. Ta hovoří jasně. Nesmí být využívány kotle první a druhé emisní třídy. To znamená, že vše ostatní, být využíváno může.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Petrovi z Prahy přispívá stát na bydlení, přestože bere 50 tisíc měsíčně

Čím tedy budeme moci legálně topit?

Naprosto bez problémů si zatopíme kotlem, který splňuje vyšší emisní třídu než je třída dvě. To je v dnešní době už většina kotlů, které jsou instalovány a současně také jediné kotle, které na trhu seženete. Stěží by si někdo v tuto dobu ještě troufl nabízet k prodeji kotel s emisní třídou nižší než tři. Jinými slovy, pokud nyní pořídíte jakýkoli kotel, dá se předpokládat, že s největší pravděpodobností bude jeho provoz legální. Jeho emisní třídu si však v každém případě předem důkladně ověřte.

Tepelné čerpadlo se prodraží dvakrát

Pořízení tepelného čerpadla není nikterak levnou záležitostí. Můžeme samozřejmě využít tepelné čerpadlo typu vzduch-vzduch. Jedná se však o druh tepelného čerpadla, které je sice levné, nicméně se jedná více méně pouze o přejmenovanou klimatizaci. Vytápění tímto tepelným čerpadlem se ve starším rodinném domě prodraží natolik, že se jej obvykle lidé zbavují již po prvním roce provozu. Je-li instalováno jako hlavní zdroj vytápění.

Cena tepelného čerpadla: Návratnost neodpovídá tomu, co prodejci slibují

Smysluplné varianty tepelných čerpadel

Tepelná čerpadla se však nabízí také ve variantách, jejichž provoz již může dávat smysl. Jedná se konkrétně o typ vzduch-voda a země-voda. V těchto případech tepelná čerpadla disponují větším topným faktorem, tedy dokáží ze vstupní energie vytvořit více energie tepelné. Cena těchto zařízení se však pohybuje ve statisících korun. V případě varianty země-voda je potřeba si do ceny započítat ještě zemní práce s instalací systému, případně vyhotovení hlubinného vrtu. Zde už se můžeme po posčítání všech nákladů klidně s cenou pohybovat někde kolem půl milionu korun. To jistě není částka, kterou bychom si přáli zaplatit pouze proto, že se máme zbavit starého kotle, který ve většině případů máme rádi a jsme s ním spokojení. Na ceny a varianty tepelných čerpadel země-voda se koneckonců můžete podívat zde.

Pořizovací cenou tepelného čerpadla to nekončí

Jak se však ukazuje, ani provozní náklady při topení tepelným čerpadlem nejsou zrovna ideální. Jak ukazuje náš výpočet právě pro dva výše zmíněné typy, dokážeme se takovým systémem dostat přibližně na cenu za kWh někde na úrovni 1,8–2,3 Kč. Jak si však může každý snadno spočítat, v případě topení dřevem, na které jsme byli dosud zvyklí, se cena pohybovala někde těsně nad jednou korunou za kWh. Tedy v případě tepelného čerpadla typu vzduch-voda asi na polovině ceny. A to nepotěší dvakrát.

Nejlevnější řešení situace se ukazuje také jako nejlepší

Ať tedy počítáme, jak chceme, stále nám jasně vychází, že nejlevnějším řešením likvidace starého kotle je jednoduše jeho náhrada za identický kotel novější. Tedy takový, který splňuje požadovanou emisní třídu. Cena takových kotlů začíná někde na částkách kolem 50 tisíc korun (přehled povolených kotlů na dřevo a jejich cen najdete zde). Pokud si připočteme ještě práci topenáře nutnou k instalaci nového kotle, dostaneme se přibližně na dvojnásobek. Stále však není nereálné se s instalací dostat i pod celkovou částku kolem sta tisíc korun. Je samozřejmě potřeba brát v úvahu ceny řemeslníků dle příslušného regionu. Ty se mohou dosti lišit. Tak jako tak, výsledná cena, kterou zaplatíme za řešení starého kotle, bude několikanásobně nižší, než bychom byli nuceni platit v případě přechodu na tepelné čerpadlo. Ale to je teprve začátek.

Tepelné čerpadlo s radiátory moc nefunguje. Lidem spíše prodělává, než šetří

Dlouhodobá úspora

Cena palivového dřeva v tuto chvíli klesla, topení dřevem je tedy ještě levnější, než tomu bylo v loňském roce. Jedná o jeden z nejlevnějších způsobů, kterým můžeme náš dům vytápět. Z hlediska ekologie se nechystá žádné omezení, neboť se jedná o uhlíkově neutrální surovinu. Vzhledem k tomu, že došlo ke zvýšení daně z přidané hodnoty na palivové dřevo z původních 15 na nově 21 procent, lze se také domnívat, že stát bude za nákup a prodej této suroviny rád. Jinými slovy z prodeje této suroviny se odvede do státní kasy více peněz než dříve. Nedávalo by proto smysl, aby se stát snažil jakkoli regulovat využití palivového dřeva víc, než je nutné. Co však nutné zcela jistě bude, je využití kotlů vyšších emisních tříd, tedy takových, které do ovzduší nevypouští škodlivé látky.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
14.08.2024

Photocredit: Jiří R. (se souhlasem)

4

Zakáže skutečně Evropská unie plynové kotle?
V posledních dnech zaplavily mediální prostor zprávy všemožně rozebírající a hodnotící novinku z dílny EU a to konkrétně chystaný zákaz plynových kotlů.

Zájem o plynové kotle značně vzrostl na úkor tepelných čerpadel
Zatímco před rokem si Česi do novostaveb instalovali zejména tepelná čerpadla, situace se významným způsobem otočila.

Mnoho lidí stále nevyměnilo starý kotel. Budou padat pokuty
Času na výměnu bylo víc než dost. Jen těžko lze proto spoléhat, že se budou moci lidé po 1. září 2024 vymlouvat na to, že výměnu nestihli.

Zákaz starých kotlů zamotal hlavu lidem, kteří nemají na kotli uvedenou emisní třídu
Problematika zákazu kotlů na pevná paliva, která nesplňují alespoň 3. emisní třídu, je věcí, která kolem sebe vyvolává určité množství nejasností.