HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nejzadluženější obec v Česku, neschopní kutilové a náhrada za zakázané kotle – to jsou zářezy z minulého týdne

Shrnuto, podtrženo, krátce, úderně a na rovinu – takové jsou zářezy a novinky z minulého týdne. Začal rozhovorem se starostkou nejzadluženější obce v Česku, která se vypořádala s exekucemi i zablokovanými účty. Paní Málkové se navíc podařilo snížit dluh o více než 60 mil. korun. Přesto však není boj u konce. V průběhu týdne jsme se více zaměřili na zákaz kotlů na tuhá paliva a prozradili jsme, jaká náhrada se jeví jako úsporné a cenově dostupné řešení. Konec týdne byl věnovaný stavebním přešlapům, za které se mnoho řemeslníků v Česku nestydí, a právě naopak – velmi rádi si za svou práci vystaví tučnou fakturu. Konec tlachání, udělejte si dobrý čaj nebo kávu a jdeme na to.


Aktuality z minulého týdne
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Obec Prameny, delniq, Petr Vacek (se souhlasem)

Exekuce a zablokované účty. Celá obec zaplakala

Dluhová past může postihnout nejen jednotlivce, ale i celé obce, jak ukazuje příklad nejzadluženější české obce Prameny. Obec se dostala do dluhů kvůli neúspěšnému projektu stáčírny minerálních vod v 90. letech, který skončil zablokovanými účty a exekucemi. Paní starostka Michala Málková, která je ve funkci od roku 2012, se rozhodla situaci změnit a začala jednat s věřiteli a exekutory. Přestože zadlužení obce bylo zpočátku přes 90 milionů Kč, postupnými kroky se podařilo snížit dluh o více než 60 milionů Kč.

Pro řešení situace bylo nezbytné prodat část obecního majetku a získat bezúročnou finanční pomoc od ministerstva financí. Díky těmto krokům mohla obec znovu disponovat svým majetkem a žádat o dotace. Přestože obec stále splácí dluhy, funguje již jako běžná obec a dochází k jejímu postupnému rozvoji. S aktuálním dluhem kolem 30 milionů Kč se obec snaží řešit problémy, jako je špatný stav kanalizace a nefunkční ČOV, a pokračovat v obnově a rozvoji obce.

Na celou obec uvalili 15 exekucí a zablokovali jí účty. Reálný příběh z Česka

Zákaz kotlů na tuhá paliva donutil mnoho lidí obnovit plynové přípojky

Mnoho domácností se musí vypořádat s náhradou starých kotlů modernějšími systémy, aby se vyhnuly pokutám. Někteří lidé se proto vracejí k plynu, zejména ti, kteří mají již zavedené přípojky, ale dosud je nevyužívali. Pořízení samotného plynového kotle je ve srovnání s jinými topnými systémy velice levnou záležitostí. Jak lze vidět v cenovém přehledu nejprodávanějších plynových kotlů, který naleznete zde.

Historicky se cena plynu ukazuje jako stabilní, s výjimkou krátkodobého zvýšení během energetické krize v roce 2022. Vzhledem k inflaci cena plynu dokonce klesá. Díky diverzifikaci zdrojů plynu již nejsme závislí na jediném dodavateli, což snižuje riziko dramatických změn cen. Cena plynu je výrazně nižší než cena elektřiny, což se projeví zejména u starších a hůře zateplených domů. Není tedy divu, že zájem o plynové kotle roste, protože mnoho domácností se rozhoduje pro přechod na tento úspornější topný systém.

Zákaz kotlů přiměl lidi k oživení plynových přípojek. Úsporu si pochvalují

Situace, kdy si řemeslníci místo omluvy přichystají vysoké faktury, nejsou neobvyklé

Fotografie v článku níže odhalují děsivé příklady práce některých českých „profi“ kutilů. Snímky zachycují extrémní chyby, které mohou vést majitele domů k frustraci. Představte si, že přijdete domů a zjistíte, že vaše nové podlahové vytápění nefunguje nebo že se při zapnutí světla v obýváku spustí televize v kuchyni.

Chyby na stavbách se netýkají jen vytápění a chlazení, ale i dalších oblastí. Například fotovoltaika, která místo dobíjení baterií napájí sousedovu garáž, nebo tepelná čerpadla, která střídají horko a mráz. Realizace koupelen může být také dobrodružstvím, kdy podlahové topení nefunguje správně a zrcadlo s LED osvětlením je příliš silné. Konstrukční chyby jako křivé komíny nebo schodiště vedoucí do zdi jsou jen dalšími příklady. V zahradách se pak setkáváme s pergolami obmotanými potravinářskou folií nebo garážemi, do kterých se nevejde auto. Tyto případy ukazují, že neprofesionální práce může mít vážné následky a může stát majitele mnoho peněz a nervů.

Noční můra majitelů – fotografie zachycené v Česku jsou reálnou vizitkou českých „profi“ kutilů

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
23.06.2024

Photocredit: Obec Prameny, delniq, Petr Vacek (se souhlasem)

1

Co patří do základní výbavy domácího kutila? Nářadí, bez kterého se neobejdete
Jednoduchý přehled nejpotřebnějšího vybavení pro domácí dílnu. Postačí kladivo a pár hřebíků, nebo potřebujeme v dílně něco více?

Kvíz: Poznáte stavební materiály podle zkratky a obrázku? Správný kutil zvládne alespoň 9 otázek
OSB, MDF, LVL, DTD, CVD... uf! Je načase udělat si v těchto konstrukčních deskách přehled. Čeká vás celkem 11 otázek, z nichž 5 je poznávacích podle obrázku.

Kvíz: Rozeznáte fošnu, lať, hranol nebo prkno? Zjistěte, jak dobří jste kutilové
Pokud jste si doteď mysleli, že se v kutilství vyznáte, pojďme se o tom reálně přesvědčit. Málokterý kutil zvládne dojít až na konec dnešního kvízu bez jediné chyby.

Zákaz kotlů se týká přes 150 tisíc českých domácností. Pořízení náhrady se nevyhnou
Nedá se nic dělat. Vybrané kotle budou od září zakázány a na další odklad se již nikdo nemůže spoléhat. Pro více než 150 tisíc domácností tak nastává otázka: Co teď?

KVÍZ: Které kotle zakážou a jaké dřevo má největší výhřevnost? Otestujte své znalosti ohledně topení dřevem
Topení dřevem není žádnou novinkou. I přesto jsou kolem něj otázky, ve kterých nemají jasno ani ti, kteří topí dřevem desítky let. Jak jste na tom se svými znalostmi vy?

Nejhorší kutilové všech dob – fotografie zachycené v Česku jsou reálnou vizitkou „profi“ kutilů
Byť se u těchto nepovedených projektů zasmějeme, jejich majitelé mají dnes šedé vlasy a prázdnou peněženku. Opravy jsou v řádech statisíců.

Výměna kotle za tepelné čerpadlo může majitele finančně zruinovat. A to i s dotací
Panika ohledně zákazu kotlů některých emisních tříd, ke kterému má dojít od září tohoto roku, vede lidi často ke zmateným a chybným krokům, které již někteří z nich začínají plně pociťovat.