HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nejhorší kutilové všech dob – fotografie zachycené v Česku jsou reálnou vizitkou „profi“ kutilů

„To si děláš legraci! To snad ne.“ Za fotografiemi, které najdete v článku, se jistě skrývají zajímavé příběhy. Většině z nás ale v hlavě naskočí prosté proč. A byť se u těchto nepovedených projektů zasmějeme, jejich majitelé musí mít dnes dozajista šedé vlasy a prázdnou peněženku. Opravy se totiž mnohdy vyšvihnou až na statisíce. A to investora příliš nepotěší, když posléze zjistí, že nastala jen chyba v komunikaci.


Chyby na stavbě
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: delniq (se souhlasem)

Někdy to holt nevyjde

Asi to známe všichni – na stavbě se vždy vyskytne nějaký zádrhel a často je to způsobeno nepozornými nebo nedůslednými řemeslníky. To, co však uvidíte v dnešním článku, je extrém. Tady musela snad opravdu zasáhnout nějaká vyšší moc nebo se předtím museli stavaři posilnit nějakým hodně silným nápojem, protože takové přešlapy jsou už opravdu bizarní. Podívejte se na nejlepší úlovky. Pro lepší přehlednost jsme je pro vás rozdělili do několika kategorií.

Konstrukční přešlapy – k smíchu nebo k zamyšlení?

Konstrukční přešlapy často vyčarují úsměv na tváři i díky kutilům, kteří museli být v daný okamžik myšlenkami v oblacích. Můžeme se však smát jen chvíli, protože výsledkem je nevyužitelná stavba a zbytečně vyhozené peníze. Například kanál, ke kterému není vytvořený spád, nebo most, který vede „odnikud nikam“ a končí uprostřed řeky, nebo schodiště, které míří přímo do zdi, místo aby vedlo k cíli. Tyto přešlapy ukazují, jak je podstatné návrh předem promyslet, protože i když jsou docela úsměvné, představují zároveň plýtvání zdroji a úsilím.

Technologie jsou drahé a opravy budou ještě dražší

Představte si tepelné čerpadlo umístěné přímo pod oknem ložnice, které svým hlukem zaručí bezesné noci. Klimatizace instalovaná příliš blízko kuchyňského sporáku zase způsobuje, že teplý vzduch z vaření proudí přímo do ochlazovaného prostoru, což snižuje její účinnost. Dalším příkladem jsou fotovoltaické panely směřující na sever místo na jih nebo umístěné pod stromy, které dramaticky snižují jejich výkon. Tyto přešlapy nás teď sice baví, ale pro majitele představují značné finanční ztráty.

Aktuální ceny tepelných čerpadel na českém trhu si můžete porovnat zde.

Když chyby křičí hodně nahlas

Tenhle pohled hodně bolí, a to nejen architekty. Představte si okna umístěná nepravidelně nebo asymetricky. Balkony, které nemají žádné praktické využití, protože jsou příliš malé. Fasády pokryté drahými obklady, které se po pár letech začnou odlupovat kvůli špatné přípravě podkladu. Šikmé střechy, ze kterých v zimě padá sníh přímo na vstupní chodník, nebo okapy vedoucí přímo do záhonu, kde způsobují erozi půdy. Podívejte se na pár fotek v galerii.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Starý kotel chtěli nahradit tepelným čerpadlem. Nyní litují

Komunikace mezi lidmi je alfou a omegou

Komunikace mezi majiteli domů a řemeslníky je klíčová, protože případná nedorozumění vedou k velkým a drahým chybám. Jasné vysvětlení představ, plánů a očekávání přispěje k tomu, aby výsledek práce odpovídal vizi majitelů. Pokud se například včas neujasní, kde přesně mají být umístěny zásuvky či vypínače, může jejich pozdější přesun znamenat nákladné opravy. Proto je otevřená, srozumitelná a neustálá komunikace zásadní pro předcházení zbytečným chybám, dodržení rozpočtu a dosažení výsledku, který bude obě strany těšit.

Koupelna jakožto skvělý prostor pro kreativitu na poli kutilských přešlapů

Nevydařené stavební prvky v koupelnách jsou obzvláště úsměvné, ale o to víc také frustrující a nepraktické. Představte si umyvadlo umístěné tak blízko zdi, že si tam stěží umyjete ruce, nebo sprchový kout, který při otevření dveří blokuje celý vstup. Klasickým příkladem je také zrcadlo umístěné příliš vysoko nebo nízko, takže se v něm nikdo pořádně nevidí. Tyto přešlapy nám sice vykouzlí úsměv na tváři, ale nakonec se kvůli nim stavba či rekonstrukce pěkně prodraží.

Chyby při návrhu kuchyně jsou velmi drahý špás

Například zásuvky, které nejdou otevřít, protože je blokuje myčka, nebo naopak trouba, jejíž dvířka nelze zcela otevřít kvůli těsně umístěné skříňce. Příliš vysoké police jsou skvělým místem pro sbírání prachu, ale pokud jde o praktické skladování nádobí, nejsou k ničemu. Pak tu máme dřez v rohu místnosti, kde při mytí nádobí pořádně narazíte loktem do zdi, nebo varnou desku tak blízko okraje, že každý hrnec může snadno sklouznout dolů. Vrcholem může být lednice umístěná tak daleko od pracovní plochy, že se každý krok s ingrediencemi stává sportovním výkonem. Mrkněte se na pár přešlapů v galerii.

Veřejná místa nejsou výjimkou

A jsou to jen další zbytečné výdaje. Představte si lavičky umístěné přímo pod okapem, které se po každém dešti promění v nevyužitelnou louži, nebo fontány postavené bez dostatečné drenáže, takže voda přetéká a vytváří nechtěné rybníčky kolem. Dalším úsměvným přešlapem mohou být přechody pro chodce, které nekončí na chodníku, ale uprostřed silnice, nebo veřejné toalety umístěné příliš daleko od hlavních tras. Někdy se však může jednat nikoli o chybu, ale jen o rozpracované dílo, které ještě nebylo dokončeno. Jako například právě tento přechod pro chodce.

Vydáno dne:
20.05.2024

Photocredit: delniq (se souhlasem)

6

Časté chyby instalace fotovoltaiky, které se mohou tvrdě prodražit
Základní chyby při instalaci fotovoltaiky mohou mít přímý vliv na její účinnost a návratnost. Na co si dát pozor a jak chybám předejít?

Absurdní chyby, které Češi udělali na svých domech
„Už nikdy bych na domě neudělal těchto 11 absurdních chyb,“ vykřikují Češi veřejně. O jaké hloupé chyby se jedná?

Češi opakují stále stejné hlouposti. Pak jsou nešťastní a musí doplácet
„Už nikdy bych v domě neudělal těchto 12 absurdních chyb,“ vykřikují Češi veřejně. O jaké hloupé chyby se jedná?

Nejhloupější chyby českých zahrádkářů – najdete se v nich i vy?
„Už nikdy bych na zahradě neudělal těchto 10 absurdních chyb,“ vykřikují Češi veřejně. O jaké hloupé chyby se jedná?

Banální chyby způsobují úniky tepla a zatékání do konstrukce
Předejděte zatékání, promrzání, prochladnutí a vzniku tepelných mostů ve vaší konstrukci. Zaměřte se na tyto skryté detaily.

Montáž střešních oken svépomocí – řemeslník znovu připomíná zbytečné chyby
Instalace střešních oken svépomocí přináší řadu výhod, ale také větší riziko možných chyb. Jaké jsou ty nejčastější a jak se jim vyhnout?

Noční můra majitelů – fotografie zachycené v Česku jsou reálnou vizitkou českých „profi“ kutilů
„Vždyť to skoro není vidět, to je v pohodě.“ Ne, některé dnešní přešlapy opravdu nejsou v pohodě. Fotografie v dnešním článku jsou reálnou vizitkou některých českých kutilů.

Nejzadluženější obec v Česku, neschopní kutilové a náhrada za zakázané kotle – to jsou zářezy z minulého týdne
Rozhovor se starostkou nejzadluženější obce v Česku, neschopní kutilové a cenově dostupná náhrada za zakázané kotle – to jsou zářezy z minulého týdne.