HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zakázaný starý kotel jde často zachránit. Přestavba na povolený přijde na necelých 15 tisíc

Máte ještě pořád starý kotel první nebo druhé třídy? Jistě víte, že topit v takovém kotli je od září zakázáno a časem se začnou rozdávat pokuty. Lidé často řeší, jak se situací naložit. Zda pořídit nový kotel, který splňuje vyšší třídu nebo přejít na úplně jiný topný systém. Nabízí se však ještě třetí cesta, o které se moc často nemluví. Úprava starého kotle tak, aby došlo ke zvýšení jeho emisní třídy. A jak se ukazuje, nemusí to být vůbec drahá záležitost.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří R. (se souhlasem)

Staré kotle vstupují do ilegality

Pokud jste již zahájili tuto topnou sezonu s kotlem, který je označen první nebo druhou emisní třídou a nebo kotlem, který ji nemá vůbec uvedenu, pak se vystavujete riziku postihu. Ministerstvo sice vydalo prohlášení, že v první řadě nebude rozdávat pokuty, ale lze očekávat, že dříve nebo později k tomu nakonec stejně dojde. Výměně kotle se proto nevyhneme. Je to dáno zákonem o ochraně ovzduší, který byl schválen poslaneckou sněmovnou v roce 2012. Od té doby běželo desetileté přechodové období v průběhu něhož si měli občané kotel vyměnit. Toto období bylo nakonec dokonce o dva roky prodlouženo. Proto začalo platit až v roce 2024.

Lidé mění staré kotle za nové

Vzhledem k tomu, že využití dřeva k topení je považováno za velmi ekologické, lze předpokládat, že s ním nebude problém ani v dohledné době. A to i přesto, že se některé zájmové skupiny neustále snaží na internet vypouštět nepravdivé informace o zákazu topení dřevem. K tomu jsme se již vyjadřovali v naší analýze dříve. Reálná situace je taková, že jak z pohledu státu, tak z pohledu Evropské unie, je dřevo tzv. uhlíkově neutrálním zdrojem energie a jeho využití k topení je proto podporováno. Co však není podporováno, je topení s využitím starých a neefektivních kotlů. Proto došlo k zákazu kotlů první a druhé emisní třídy. Kotle vyšších tříd jsou nadále bez omezení povoleny. A toho lze využít.

Zákaz spalování dřeva? Zjistili jsme, jak to bude doopravdy

Není kotel jako kotel

Při přechodu na nový kotel je majitel vystaven rozhodování, jestli zůstane u původní technologie klasického kotle na dřevo nebo uhlí a nebo přejde na modernější řešení. Nabízí se totiž zejména přechod na peletové kotle, které sice stále využívají ke svému provozu dřevní materiál v podobě pelet (což jsou de facto slisované piliny), ale nabízí celou řadu výhod. Mezi hlavní přednosti pak patří samočinný chod kotle, kdy není potřeba chodit přikládat. Ceny takových kotlů si můžete srovnat zde. Avšak i klasické kotle na dřevo doznaly mnoha novinek. Moderní kotle umí udržovat žár dlouhou dobu i po vyhasnutí a umožní majiteli snadno nastartovat další hoření i po delší době. Nový podpal je proto velmi snadný a příjemný, stačí pouze přiložit. Ceny nejdostupnějších povolených kotlů na dřevo si srovnejte zde.  Obě tyto řešení jsou v současné době velmi oblíbená. Nabízí se však ještě jiná cesta.

Topíme elektřinou aneb točíme se v kruhu

Mnozí jistě pamatují na dobu, kdy si všichni instalovali elektrokotle v domění, že se bude jednat o výhodný a cenově dostupný způsob topení. Ano, tehdejší vláda to tak prezentovala. Velmi záhy se pak ukázalo, že to nebyla pravda a lidé se proto od elektrokotlů začali ve velkém vracet zpět k původním systémum. Někteří k plynu, někteří ke dřevu či uhlí. Mnoho elektrokotlů tak zůstává instalováno v domech a nevyužito. Na druhou stranu mohou sloužit alespoň jako záložní systém pro případ nouze. To se vždycky hodí. Jako by to však nebylo málo, přišla nová vlna topení elektřinou, tentokrát pomocí tepelných čerpadel. Jedná se o zařízení, jejichž princip je velmi chytrý a nabízí potenciál vysoké úspory. Nevýhodou však je, že úspora se dostaví jen za určitých velmi specifických podmínek. A druhou nevýhodou je velmi vysoká pořizovací cena tepelného čerpadla, díky níž je jeho ekonomická návratnost v nedohlednu. Nejnovější ceny tepelných čerpadel si můžete srovnat zde. Zřejmě proto se stát rozhodl na tepelná čerpadla rozdávat dotace. Je totiž otázkou, kolik lidí by si tento systém pořídilo, pokud by jej měli platit ze svého.

Konzervativní a levné řešení je stále ve hře

Pokud tedy doma stále máme starý kotel první nebo druhé emisní třídy, tedy takový, který je zakázáno v tuto chvíli využívat k topení, nabízí se ještě jedno velmi opomíjené řešení. Někteří výrobci starých kotlů totiž připravili na základě konce jejich životnosti speciální sadu pro úpravu kotle tak, že dojde ke zvýšení jeho emisní třídy. Typicky se jedná o navýšení na třetí emisní třídu. To sice není až takové terno, nicméně legislativní podmínky to splní a s takovým kotlem je již možno topit zcela legálně. Jedná se o tzv. šamotovou vestavbu kotle, kdy vyškolený topenář provede instalaci šamotových dílů přímo do kotle a tím změní jeho funkční parametry ve smyslu schopnosti spalování a tedy z toho plynoucích emisí. Díky schopnosti šamotu akumulovat teplo dokáže kotel ještě po vyhasnutí delší dobu držet teplo, což zlepšuje jeho schopnost vytápění a zjednodušuje jeho další start. Díky tomu, že probíhá již za tepla, jsou emise při zážehu nižší, než by tomu bylo v případě, kdy roztápíme zcela studený kotel. Touto vestavbou může topenář povýšit kotel na třetí emisní třídu a automaticky tak kotli udělit i emisní štítek této kategorie. Vestavba je dostupná jen na některé typy kotlů a někdy bývá u nás těžko k sehnání. Není však žádný problém podívat se po ní za hranicemi, například v Polsku.

Jakou cestou je nejlepší se vydat?

Mnoho lidí si láme hlavu ohledně toho, jak se situací naložit. Z důvodu mnoha nepravdivých informací, které šíří po internetu zájmové skupiny toho či onoho topného systému, se lidé mnohdy špatně orientují. Pokud však budeme sledovat trendy, lze vyčíst mnohé. Například topení plynem je v tuto chvíli garantováno až do roku 2050. Ačkoli tedy v dohledu tohoto roku lze počítat s jistým omezením, tedy že již nebude možno pořídit klasický plynový kotel, jedná se o horizont 26 let. To je doba, za kterou nám již současný kotel nejspíš stejně doslouží. Velmi podobná situace pak je z hlediska dřeva, které je stále častěji označováno za velmi vhodnou surovinu jak pro stavbu, tak pro topení. Řeší se v tuto chvíli samozřejmě efektivita spalování. V případě, že ale topíme dřevem správně, jedná se o velmi ekologický a proto i podporovaný způsob topení.

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
07.10.2024

Photocredit: Jiří R. (se souhlasem)

2

Výměna starého kotle za tepelné čerpadlo nedává smysl. Na zákaz lze vyzrát třikrát levněji
Nutnost výměny starého kotle na tuhá paliva již rezonuje společností delší dobu. Ke konci možnosti využívat staré kotle dojde již za několik málo dnů.

Senioři vyměňují zakázané staré kotle nejčastěji za bezobslužné systémy
Většina domácností, které topí dřevem nebo uhlím již vyměnila starý kotel první či druhé emisní třídy za nový. Důvodem je zákaz využívání těchto kotlů, který vstupuje v platnost od 1. září tohoto roku.

Zákaz starých kotlů je tu. Ministerstvo prozradilo, jak proběhnou kontroly
Máte doma vy nebo někdo z blízkých stále ještě starý kotel první nebo druhé třídy, který ještě nebyl vyměněn? Pak jistě víte, že v takovém kotli již v tuto chvíli nesmíte topit.