HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zahradní jezírko lze vytvořit snadno a levně svépomocí. Inspirujte se nejzajímavějšími nápady v naší galerii

Mít na svém pozemku jezírko je sen patrně každého českého zahrádkáře. Nemusí však zůstat pouze u toho. Přinášíme jednoduchý návod, jak z tohoto snu udělat skutečnost. Stačí několik málo kroků a vaše vlastní zahradní jezírko bude na světě. Připravte se však na to, že vám všichni sousedé z okolí budou závistivě nakukovat přes plot.


Zahradní jezírko lze vytvořit snadno svépomocí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Tak kam to bude?

Při zakládání jezírka je v první řadě důležité jeho správné umístění. V ideálním případě by jezírko mělo být v polostínu, kde svítí jen několik hodin denně. Je dobré zasadit jezírko do volného otevřeného prostoru, do kterého nebudou zasahovat větve, mohl by z nich totiž padat nepořádek, který jezírko znečistí. Dalším nepřítelem jsou kořeny, jelikož hrozí, že by mohly narušit folii. Není dobré ani místo, kde je příliš mnoho spodní vody, která by mohla folii nadzvedávat.

Kreativitě se meze nekladou

Ideální je vybudovat jezírko s nepravidelným tvarem, díky čemuž bude vypadat přirozeně. Je však třeba dbát také na to, aby k němu byl alespoň v některém místě snadný přístup. Jezírko by mělo mít různou hloubku. Některé rostliny, jako například lekníny, potřebují hloubku alespoň 60 cm. Pobřežním rostlinám naopak stačí jen pár centimetrů. Klidně povolte uzdu své fantazii. Na ceny leknínů, které jsou vhodné jako dekorace do jezírka, se můžete podívat zde. Jezírko může mít různý tvar i velikost. Pro inspiraci se můžete podívat do naší galerie.

A můžeme začít

Po určení přesného místa a tvaru jezírka se můžete pustit do samotné realizace. Nejdříve si vyznačte přesné obrysy budoucího zahradního jezírka a ve zvolené oblasti odstraňte travní porost. Jáma pro budoucí jezírko by měla být cca o 25 cm hlubší, než je plánovaná hladina vody. Jak bylo zmíněno již výše, je třeba myslet také na různé hloubkové zóny. Spád mezi nimi by však neměl být větší než 30°, jelikož by mohlo dojít k sesuvu štěrku a košů s rostlinami.

Kolem okraje jezírka vykopejte asi 15 cm hluboký příkop, který bude bránit v přetékání vody. Důležité je, aby vnější okraje jezírka ležely v rovině, pro kontrolu použijte vodováhu. Poté odstraňte přebytečné kameny, kořeny a pokryjte jámu cca deseticentimetrovou vrstvou udusaného písku.

Nepodceňte výběr folie

V tento moment přijde na řadu vyložení jámy folií. Folie by měla být dostatečně pružná, aby se s ní dobře pracovalo. Do jezírka ji vložte tak, aby přesahovala jeho kraj zhruba o půl metru. Samozřejmě bychom neměli volit tu nejlevnější variantu, pokud chceme, aby něco vydržela. Ceny folií do jezírka si můžete porovnat zde. Folii posypejte opět vrstvou písku nebo štěrku. Poté můžete začít plnit jámu vodou, a to zhruba do naplnění hloubkové zóny. Okraj jezírka je důležité zpevnit. K tomu je možné využít nejrůznější kameny, kostky atd.

Pokud si chcete práci ulehčit a spokojíte se s menším jezírkem, je možné si pořídit plastové jezírko, které jen zasadíte do země. Na jejich aktuální cenu na českém trhu se můžete podívat například tady

Opomíjený systém čištění koupacího jezírka a biobazénů

Rostliny, které jezírku budou slušet

Jedním z posledních, ale neméně důležitých kroků je zkrášlení jezírka rostlinami. Ty mají velký vliv na to, zda voda zůstane čistá. Mimo to přispívají k okysličování vody, což je žádoucí, zejména pokud v jezírku hodláte chovat ryby. Vhodná doba pro sázení vodních rostlin je na jaře. Využít můžete nejrůznější koše, které naplníte rostlinami a upevníte do jezírka pomocí háků.

Sáhnout můžete například po šáchoru, prvosenkách, leknínech či kosatcích. Rostliny je potřeba rozlišit podle toho, zda jsou vhodné na břeh, do vody či do bažiny. Mezi kvetoucí rostliny, kterým se daří v hlubší vodě, patří vodoklas vodní a stulík žlutý. Na břeh jezírka se hodí kosatec hladký nebo blatouch bahenní.

U vody je velmi důležité správné pH. Optimální hodnota se pohybuje mezi 6,5 a 8,5. Existují speciální zařízení pro kontrolu správného pH vody. V případě, že má voda špatné hodnoty pH, můžete použít přípravek na jeho úpravu. Na prostředky, které pomáhají udržovat kvalitu vody v zahradních jezírkách, se můžete podívat například zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Řeholnice si budují vlastní klášter. Po modlitbě jdou bagrovat a řezat motorovou pilou

Bez čerpadla by to nefungovalo

Důležitá je také instalace čerpadla, které zajišťuje cirkulaci vody v jezírku a tím pádem také potřebný přívod kyslíku. Na ceny jezírkových čerpadel se můžete podívat například tadyČerpadlo může být umístěno buď na dně jezírka nebo mimo něj v čerpací jámě. Na vodní hladinu mohou být umístěny také nejrůznější fontánky, které tvoří vodní efekty, a další dekorace. Jejich ceny si porovnejte například tady.

Od firmy vs. svépomocí – co vyjde levněji?

A na závěr to nejdůležitější, tedy cenové srovnání.

V případě, že se rozhodnete pro stavbu jezírka svépomocí, orientační náklady budou následující:

Pokud si vykopete jámu ručně, budete mít tuto část zadarmo. V případě, že si půjčujete techniku, vyjde to cca na 3 tisíce korun. Cena folie na jezírko se může u jednotlivých typů lišit. Počítejme s částkou okolo 4 tisíc. Písek a štěrk se vyšplhá zhruba na 2 500 Kč. Jezírkové čerpadlo stojí v průměru 2 000 Kč, fontánka poté okolo tisícovky. Kolik zaplatíte za rostliny, kameny a další dekorace, to je zcela na vás. Počítejte však s tím, že cca 5–10 tisíc v jezírku utopíte. Dále je třeba brát v potaz doplňkové příslušenství, jako je například přípravek na úpravu pH vody atd. Celková cena obyčejného zahradního jezírka svépomocí se tak pohybuje okolo 14–22 tisíc Kč.

Pro srovnání, pokud si necháte dělat jezírko od firmy, zaplatíte za něj 80–150 tisíc Kč.

P.S. Řešíte zahradu nebo vybavení kolem domu? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
13.06.2024

Photocredit: Shutterstock

3

Okrasná zahrada: Jak ji založit a vybrat správné rostliny?
Poradíme, jak na okrasnou zahradu a její rostliny. Inspiraci najdete ve fotogalerii.

Okrasné zahrady ve fotogalerii: Jaký typ je vaším favoritem?
Přemýšlíte, jaký typ okrasné zahrady zvolit k vašemu domku? Nechte se inspirovat naším článkem a fotogalerií a vyberte si tu pravou.

Jak vybudovat novou zahradu – postup, fotogalerie, inspirace
Chcete si založit zbrusu novou zeleninovou či okrasnou zahradu svépomocí? Přečtěte si náš článek a vyvarujte se nejčastějších chyb.

Bydlení podle Feng Shui: nevěřili byste, kolik známých staveb je postaveno podle těchto principů
Česká a světová architektura podle Feng Shui. Které známé stavby v sobě ukrývají principy starého čínského učení? Čtěte v našem článku.

Zahradní jezírko okrasné i na koupání – inspirace, jak ho založit svépomocí
Chcete vybudovat okrasné či koupací zahradní jezírko, které bude pýchou vaší zahrady? Kde začít? Potřebujete stavební povolení, nebo ne? Vše o stavbě zahradního jezírka, včetně bohaté inspirace, najdete v tomto článku.

Aktuální zahradní trendy – vybudujte ze zahrady další pokoj domu. Jak na to?
Začněme zahrady vnímat jako prodloužení našich domovů a přenášejme většinu běžných činností ven do zeleně. Víte, jak na to?

Vybíráme bazén: nadzemní vs. zapuštěný a další otázky předtím, než bazén koupíte
Koupi bazénu provází několik zásadních otázek. Pojďme se nad nimi zamyslet společně a inspirujte se zajímavými bazény v galerii.

Bazén vs. koupací jezírko – co bude na vaší zahradě vypadat lépe?
Bude se na vaši zahradu hodit bazén nebo spíše koupací jezírko? Poradíme vám tipy při výběru, inspirovat se také můžete v naší bohaté fotogalerii.

„Jsou k ničemu,“ kroutí hlavou Petra. Populární neviditelné rukavice jsme zkusili na vlastní kůži
Geniální nápad nebo jen další světoborný vynález, který stojí za starou belu? „Navlékli“ jsme si je a chtěli se přesvědčit o výhodách, které prodejci slibují na svých e-shopech.

Chlapi si ve třech postavili zahradní pec. Podle jejich návodu to zvládne každý
Filip a jeho dva přátelé dostali při jedné večerní debatě s pivkem v ruce geniální nápad. Postavili si úplně sami pec na pizzu (a na další libové masové pokrmy) a podělili se se zbytkem světa o návod krok za krokem.