HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„Jsou k ničemu,“ kroutí hlavou Petra. Populární neviditelné rukavice jsme zkusili na vlastní kůži

Geniální nápad nebo jen další světoborný vynález, který stojí za starou belu? Neviditelné rukavice jsou populární mezi zahrádkáři, kteří je využívají převážně na detailní práce na zahradě, které vyžadují cit v rukou. „Navlékli“ jsme si je a chtěli se přesvědčit o výhodách, které prodejci slibují na svých e-shopech. Přizvali jsme si i zahrádkářku Petru, která je mezi záhony pečená vařená. Svými odpověďmi nás však úplně zaskočila.


Pracovní rukavice
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Veronika P. (se souhlasem)

Petro, dokázala byste našim čtenářům vysvětlit, co jsou to neviditelné rukavice?

Pokusím se. Je to takový tekutý krém, který si před prací na zahradě nanesete na dlaně a chvíli čekáte (asi 1 minutu), než zaschnou. Na dlaních se vám tak vytvoří vrstva, která slouží jako ochrana před zašpiněním, ať už od hlíny nebo třeba oleje. My tyto rukavice vyzkoušeli v rodině skoro všichni. Mně se hodily na zahradu a chlapi je zkusili použít při opravě auta. Snadno se při takové práci zamažou právě tím olejem.

Kde jste na ně narazila a jak dlouho už je využíváte?

Popravdě už si nevzpomínám. Narazila jsem na ně na internetu, byla jsem zvědavá, a protože nestály moc peněz, koupila jsem si je. Do té doby jsem používala běžné rukavice. A neviditelné rukavice jsem použila poprvé před pár týdny.

Aktuální ceny neviditelných rukavic si můžete porovnat např. zde.

Je podle vás něco špatného na běžných rukavicích?

Není na nich nic špatného, ale myslela jsem si, že krém bude praktičtější. Určitě ale nenahrazuje pracovní rukavice. Kdybych měla celý den jezdit s kolečky, hrabat hlínu nebo zametat dvůr, vzala bych si raději klasické rukavice. S těmi neviditelnými si to nedovedu představit.

Pro porovnání si můžete prohlédnout i aktuální ceny běžných pracovních rukavic zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Starý kotel chtěli nahradit tepelným čerpadlem. Nyní litují

Jste tedy s neviditelnými rukavicemi nespokojená?

Nerada bych hanila nějaký produkt, ale z vlastní zkušenosti musím říct, že mě příliš nepotěšily. Přidalo mi to jako běžný krém na ruce. Dlaně jsem měla hladké a příjemné na dotek, ale že by měly být chráněné proti nečistotám? To ne. Hlína se mi dostala za nehty i mezi prsty. Pokud si chcete udělat názor sama, zkuste si to.

Pozn. redakce – Krém na ruce se nanášel velmi dobře. Aby rychleji zaschnul, bylo zapotřebí mávat rukama ze strany na stranu. Po nanesení a práci s hlínou pak stačilo jen ruce oprášit a byly zase hladké. Nicméně bylo zapotřebí si je umýt, a to především za nehty.

Jak dlouho vydrží „rukavice“ na rukách?

Záleží na tom, jakou činnost s nimi děláte. Když jsem s pracovala na zahradě (sázení, kopání, zalévání atd.), nanášela jsem krém jen jednou, a protože nefungoval, vykašlala jsem se na to a prostě zahradničila bez rukavic.

Takže smytí krému není náročné?

Vůbec ne. Nemusíte nic drhnout, jde to dolů samo. Dokonce víc, než by asi mělo.

Na trhu existují i čisticí prostředky na ruce, které vás zbaví nečistot, jako jsou olej, tuk, barva, dehet apod. Ceny těchto past na mytí rukou si můžete prohlédnout zde.

Vidíte v neviditelných rukavicích nějaké další nedostatky?

Neviditelné rukavice vás neochrání třeba před ostrými předměty nebo silnými chemikáliemi. A taky bych určitě zmínila, že nejsou pro ty zahrádkáře, kteří od práce neustále odbíhají. Běžné rukavice si můžete jednoduše sundat a nasadit, ale u těch tekutých byste si museli opakovaně umývat ruce a znovu krém nanášet. Jsou možná dobré akorát v případě, kdy potřebujete udělat na zahradě nějakou detailní práci, třeba s okrasnými květinami (aranžování apod.).

Ještě mě napadá – jak je to třeba s pocením rukou?

S tím jsem já problém tolik neměla, ale manžel bohužel ano.

Takže jaký je závěr? Doporučila byste je našim čtenářům?

Pokud jste zvyklí na práci s rukavicemi a doteď jste je nepotřebovali nahradit, nevidím důvod ke změně. Já je každopádně ve své kůlně mít nebudu.

Velice děkujeme paní Petře za milý rozhovor a pozvání do její zahrady.

Vydáno dne:
04.06.2024

Photocredit: Veronika P. (se souhlasem)

0

Počasí je nevyzpytatelné. Zjistili jsme proto, co je potřeba udělat na zahradě v letošním květnu
Počasí v květnu je nevyzpytatelné, a to především v letošním roce. A byť vám možná zeleninová zahrada ještě neplodí, dozajista roste a vy byste měli být připravení na další kroky.

Jahodomalina je ovoce na pomezí jahody a maliny. Děti ji milují a daří se jí všude
Maliny i jahody v sobě mají mnoho vitamínů a jak známo, patří mezi nejoblíbenější zahradní plody, zejména u dětí.

Některé stromy a keře umí výrazně lépe odstínit nejen slunce, ale i hluk silnice
Dřeviny, ať už ve formě stromů nebo keřů, jsou nedílnou součástí každé zahrady. Plní různé účely. Největší výhodu, kterou dřevina může poskytnout, však lidé stále velmi často nepochopitelně opomíjí.

Skalku lze mít v každém koutě zahrady. Zjistili jsme, které skalničky se hodí do stínu a které na přímé slunce
Existují skalničky, které slunce nepotřebují a upřednostňují stín, i takové, které sluníčko přímo milují. Podívejte se, které jsou ty pravé pro vaši skalku.

Červen na zahradě: Dejte si pozor na nezvané hosty, kteří vám mohou zničit vzrostlé květiny
Teď je nejdůležitější ochránit nejen svoji úrodu, ale i vypěstované záhony, na kterých jste dozajista nechali pot i slzy.

Jsou nenáročné na pěstování a vypadají fantasticky. Popínavé rostliny navíc schovají i škaredá místa na zahradě
Je to klíč. Klíč, o kterém víme takřka všichni, ale málokdo z nás si uvědomuje jeho velkou přidanou hodnotu.

Zahradní jezírko lze vytvořit snadno a levně svépomocí. Inspirujte se nejzajímavějšími nápady v naší galerii
Mít na pozemku jezírko je sen každého zahrádkáře. Přinášíme návod, jak z tohoto snu udělat skutečnost. Připravte se však na to, že vám všichni sousedé z okolí budou závistivě nakukovat přes plot.

Zahradní kolečko používá spousta lidí špatně. Správný způsob tlačení znají už jen na vesnici
Stačí malé změny, díky kterým se zbavíte bolesti zad po náročném dni na zahradě a díky kterým budete mít práci hotovou za jedno dopoledne.