HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Výměnou staré izolace za jiný typ se manželům podařilo ušetřit. Za vytápění platí ročně o 10 tisíc korun méně

Izolace domu je odjakživa samozřejmostí. Technologie a možnosti se však posouvají a na trhu se objevují nové možnosti, které mohou, ale také nemusí být lepším řešením, než je to původně instalované. Své o tom ví pan Jaroslav, který se rozhodl do toho konečně říznout a ve svém starém domě nahradit původní izolaci za zcela jiný typ, na který dostal doporučení od známého. Změnu hodnotí víceméně kladně. Aby však pomohl i ostatním, kteří teprve zvažují, zda se do toho pustit či nikoli, rozhodl se sdílet svou zkušenost s námi.


Výměnou staré izolace za jiný typ se podařilo ušetřit
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Kateřina P. (se souhlasem)

Rok za rokem odkládané rozhodnutí

Jak pan Jaroslav zmiňuje hned na úvod, k renovaci svého domu se odhodlával poměrně dost dlouho. Nyní s ohledem zpět by asi jednal jinak. Jako hlavní problém, který jej brzdil v rozhodování, byl nedostatek času na tento projekt, na to, zjistit si všechny možnosti, a hlavně pak také celou záležitost zrealizovat. Vzhledem k tomu, že většinu času tráví v práci, čas na to neměl. Po špatné předchozí zkušenosti s řemeslníky, které si objednal na fasádu, už si ale chtěl tuto věc pořešit sám. To jej, jak sám přiznává, pozdrželo několik let. Zcela zbytečně.

Překvapení při hledání řešení

V základu bylo potřeba zajistit izolaci podkroví rodinného domu. Jedná se o starší dům s valbovou střechou, což na tehdejší dobu ještě nebylo příliš obvyklé. Pod ní, přímo v podkroví, byla instalována stará izolace ve formě již hodně degradované vaty, která měla místy díry. Jak sám dodává, místy byla také docela špatně seříznutá a vytvářela tzv. tepelné mosty, tedy škvíry, kterými mohlo procházet teplo. Řešení tímto způsobem se proto chtěl již vyhnout, a tak hledal jiné možnosti, ve kterých se mu povedlo poměrně rychle zorientovat.

Foukání a stříkání – trend doby?

Mimo instalaci polystyrenových dílců nebo kusů minerální vaty narazil na trhu také na dvě poměrně inovativní řešení, přičemž obě slibovala možnost pokrýt prostor po celé ploše a hermeticky jej uzavřít. Prvním řešením byla stříkaná izolace v podobě PUR pěny, druhým pak tzv. foukaná izolace ve formě dřevovlákna a celulózy. S izolací pomocí PUR pěny měl však již poměrně špatné zkušenosti při stavbě venkovní kůlny. Ačkoli tato izolace velmi dobře funguje v zimě, problém se vyskytl v neustále se zvyšujících letních teplotách, kdy se ukázalo, že tato izolace neumí předcházet přehřívání. Stříkanou pěnu proto z variant vyškrtl a rozhodl se pro izolaci tzv. foukanou. Který typ je lepší, to neví dodnes, jak na rovinu přiznává. V tu chvíli si vybral tak nějak pocitově celulózu s ohledem na fakt, že je vyrobena z recyklovaného materiálu. Dnes, když se ohlíží zpět, dodává, že v případě, kdy by dřevovlákno sehnal za lepší peníze, klidně by volil to.

Firma mu volbu rozmlouvala

Firma, se kterou byl do té doby v kontaktu z hlediska pořízení izolace, mu však tuto volbu rozmlouvala. Snažili se panu Jaroslavovi doporučit starou ověřenou klasiku s tím, že tento způsob izolování zatím není dostatečně ověřen a že nebude mít dlouhou trvanlivost. Jak se však nakonec ukazuje, důvod, proč tento druh nechtěl původní dodavatel řešit, byl spíše v tom, že jej zkrátka neměl v nabídce a neuměl s ním pracovat. To je věc, se kterou se lze na dnešním trhu řemesel setkat poměrně často, a také důvod, proč si lidé mnohdy do svých domovů dávají staré, již dávno překonané materiály.

Pak to nabralo poměrně rychlý spád

Hledání jiného dodavatele izolace proběhlo poměrně rychle. Sehnal firmu, která se zabývá přímo foukanou izolací, a objednal si od nich dodávku. Vzhledem k tomu, že instalace je v tomto případě poměrně jednoduchá, tedy víceméně zasypáním prostoru materiálem, neměl problém nechat dodavatelskou firmu udělat kompletní řešení. Poslal objednávku, firma přijela a vše vyřešila za něj. Při instalaci nebyl doma, firmu do podkroví pustila manželka a vše vyřešili bez jeho účasti. Problém však nastal následně při řešení, co s prostorem dál. Zafoukaná oblast totiž nebyla pochozí. Což na druhou stranu nebyla ani původní izolace s pomocí vaty. Pan Jaroslav však až dodatečně přišel s nápadem, že by se mohlo podkroví více využívat.

Dodatečné práce se nakonec povedly

Po konzultaci s instalační firmou došel k řešení instalace jednoduché podlahy pomocí speciálních desek. Ty zakrývají nafoukanou izolaci a vytváří nad ní neprůdušný povrch, který je současně pochozí. Takto se povedlo oddělit izolovanou část od neizolované. Faktem zůstává, že v samotném podkroví je teplota v zimě výrazně nižší. Využití jakožto sklad nepotřebných věcí se však ukázalo jako dobrá volba. To podstatné se však událo o patro níže, tedy v obytné části domu. Zde už má pan Jaroslav čísla z celé topné sezóny, jelikož instalaci řešil na podzim roku 2023.

Úspora předčila očekávání

Původně očekávaná úspora někde na úrovni 15 procent nákladů, která vycházela z odhadů, se nakonec ukázala jako podceněná. Realita se projevila přímo na účtech za vytápění, kdy uhrazené faktury za plyn, kterým svůj dům vytápí jako primárním zdrojem, klesly v podstatě o jednu třetinu. Jak přiznává, cenu plynu měl tou dobou dlouhodobě fixovanou, takže se jej výkyvy cen na burze nijak nedotkly. Díky tomu ale mohl provést poměrně přesné srovnání a zjistit, jak velkou úsporu se povedlo zajistit. Ani samotné pořízení plynového kotle přitom není nijak závratná investice. Aktuální ceny plynových kotlů si ostatně můžete srovnat zde. Snížení plateb za plyn však neoznačuje za to hlavní, co výměna izolace v podkroví přinesla. Jako hlavní benefit označuje výraznou pocitovou změnu klimatu v samotném domě. Ten dříve kvůli tepelným mostům stále působil pocitově chladně, a to i přesto, že kotel jel takřka nonstop. V současné chvíli již vytápí na mnohem nižší teplotu a doma mají příjemnější prostředí. Na tom se shodují v domácnosti v podstatě všichni.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
18.10.2024

Photocredit: Kateřina P. (se souhlasem)

0

Okna a izolace vám umí ušetřit až 70 % nákladů. Návod, jak toho dosáhnout
Když se řekne zateplení, vybaví se většině z nás nová fasáda. Možností zateplení je ale mnohem více. Které z nich je to úplně nejvýnosnější?

Michal z Vysočiny sáhl po méně používané izolaci. Teplota okamžitě stoupla o 16 °C
Pan Michal se rozhodl sáhnout po méně běžném způsobu izolace, který má celou řadu výhod, přitom je však stále neprávem opomíjený.

Nebezpečná izolace je volně k dostání na trhu. Jejím pořízením si do domu dáváte časovanou bombu
Jedná se o téma doslova palčivé. Mezi izolacemi se vyskytuje časovaná bomba, která může skončit požárem. Připravili jsme srovnání nejpoužívanějších izolací podle hořlavosti.

Některé izolace v létě neobstojí. Srovnali jsme polystyren, minerální vatu, PUR pěnu, celulózu a dřevovlákno
Srovnali jsme pro vás ty nejpoužívanější izolace z hlediska toho, jak rychle propustí teplo do interiéru. Která z toho vyšla nejlépe a kterou byste si naopak raději pořizovat neměli?

Srovnali jsme izolace z hlediska prostupu hluku. Nejčastěji používané dopadly nejhůř
Minerální vata, PUR pěna, celulóza nebo polystyren? Abychom vám rozhodování trochu ulehčili, srovnali jsme nejběžnější izolační materiály, tentokrát z hlediska neprůzvučnosti.

Lidé platí za izolace svých domů statisíce. Kvůli chybám však často úspora nepřichází
O tom, že kvalitně zaizolovaný dům je základ, ví každý. Problém však je, že se lidé do této výzvy často pouští s neznalostí, případně si vyberou firmu, která jim zapomene říct vše podstatné. Místo očekávané úspory pak zbydou oči pro pláč.