HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Snadnou úpravou zajistil rodině teplo i v horním patře. Za energie nyní platí o třetinu méně

Petr bydlí se svou rodinou v menším dvoupatrovém rodinném domku. Dlouhodobě se potýkal s problémem vytápění horního patra, kde byla stále pocitově zima, a proto musel toto patro dotápět přímotopy, přestože dole má velmi kvalitní a moderní krbová kamna. Po několika neúspěšných pokusech se mu však povedlo problém vyřešit vcelku efektivně a levně, a jak se navíc ukázalo, s poměrně příjemným dopadem na složenky za energie. Podělil se proto s redakcí Dřevostavitele o svou zkušenost, kterou by chtěl sdílet s ostatními čtenáři.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří R. (se souhlasem)

Dobrý den, Petře, děkujeme za vaši ochotu podělit se s našimi čtenáři.

Rád pomohu, není problém.

Popište nám na úvod, jak vypadá dům, ve kterém žijete.

Je to poměrně malá stavba, která je však postavena na dvě patra, abychom se do ní všichni s mou čtyřčlennou rodinou vešli. Určitě v něm není žádné přebytečné nebo nevyužité místo. Jsme spíše minimalisti a opravdu nám záleží na optimálním využití prostoru. Dům je situován v příjemném prostředí dál od města.

Váš problém se týkal hlavně vytápění. Čím v domě topíte?

V dolním patře máme instalována speciální krbová akumulační kamna, která jsem původně plánoval jako jediný zdroj vytápění. Nakonec jsem ale stejně do tohoto patra nainstaloval ještě podlahové elektrické topné folie, které pomáhají ve chvíli, kdy nemáme prostor nebo čas zatopit v kamnech (cenu elektrických podlahových folií si můžete srovnat zde – pozn.red.). Obecně se dá ale říct, že celou topnou sezonu přežijeme víceméně tak, že topíme dřevem. Kamna fungují dobře, několik hodin se v nich topí, ona se nahřejí a pak z nich dlouhou dobu pozvolna vyzařuje teplo. Takže máme doma příjemně a nemáme přetopeno. Je to speciální technologie pocházející z Finska a taková kamna nejsou zrovna levná (ceny tohoto typu kamen si můžete srovnat zde – pozn. red.).

Jak jste však již zmínil, druhé patro domu vytopit nezvládnou...

Spíše bych řekl, že nezvládla. V minulém čase. Nyní jsem již problém vyřešil a kamny dokážeme vytopit celý dům, tedy jak přízemní, tak i druhé patro. Což musím říct, že byla skoro až revoluce, jelikož od té doby máme po celém domě příjemný tepelný komfort, aniž bychom museli přitápět přímotopem a nebo si oblékat dva svetry (smích).

Na druhou stranu v některých státech je poměrně běžné chodit doma v teplejším oblečení...

To máte pravdu, když už tu máme ta Finská kamna, tak je fakt, že bychom se mohli chovat trochu více jako Skandinávci, kteří doma běžně chodí více oblečení. Na druhou stranu když teplota klesne pod určitou komfortní úroveň, tak je to prostě na houby. A v horním patře to tak do nedávna bylo. Přitápění mobilními přímotopy nebylo nic moc, jelikož teplo, které z nich je, je takové jakési umělé a velmi lokální. Dlouho trvá, než se místnost vytopí, a pak je zase přetopeno. Měl jsem za cíl dostat teplo z kamen nahoru do patra.

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Proč se to vlastně nedařilo? Vidím, že v domě máte otevřené schodiště a teplo přece stoupá vzhůru.

Problém byl s únikem tepla v horním patře. Sice nastoupalo nahoru, ale přes strop horního patra prostě utíkalo ven. Pokud to člověk nezažije, tak neuvěří. Ale když jsem si na strop nahoře sáhnul, byl vždy velmi studený. Docela zlomový objev ale byl, že jsme vůbec odhalili tento problém, tedy že teplo odchází horním stropem pryč z domu.

Pak se asi nabízí podkroví zaizolovat. To nešlo?

Nešlo, protože bylo v tomto místě velice málo prostoru. Jen pár desítek centimetrů, do kterých nebylo vlastně moc co dát, a hlavně se tam nedalo pořádně dostat. Zkoušeli jsme poptat několik firem, jestli nemají řešení, jak strop zaizolovat, ale klasické postupy pomocí izolační vaty nefungovaly a PUR pěnu jsem tam nechtěl, jelikož ta sice izoluje v zimě, ale zase vůbec nefunguje v létě a dům by se mi přehříval. Navíc tu mám malé děti a nemám k této chemii důvěru.

Jak jste to tedy nakonec vyřešil?

Soused si stavěl dřevostavbu, kde mu dávali do stěn foukanou izolaci, což je v podstatě rozemletý izolační materiál. Konkrétně se jednalo o dřevovlákno. Oslovil jsem firmu s dotazem, jestli by se ta technologie nedala použít i u mě. Udělali krátkou prohlídku se závěrem, že by to šlo. Tam, kde jsou ve stropě škvíry, kudy se dalo nahlížet do volného prostoru, že prostrčí hadice, kterými by nafoukali izolaci do celého prostoru. Přišlo mi to jako dobrý nápad, tak jsem na to kývl.

Na kolik to celé přišlo?

To už si přesně nepamatuji, ale nebylo to moc, ve srovnání s tehdejším naceněním normální izolace vatou to vyšlo vlastně skoro stejně. S tím rozdílem, že to ale bylo realizovatelné. Vata tam prostě dostat nešla, musel by se celý strop a podkroví rozebrat a do toho jsem se pouštět nechtěl.

Zajistil jste si instalaci sám nebo jste si na to objednal firmu?

Ne, tohle si asi člověk úplně sám udělat nedokáže. Nedovedu si to představit. I když možná koupit si pytel té izolace a nějak se jej pokoušet rukama cpát do škvír. Je možné, že by to šlo, ale asi bych se do toho nepouštěl. Objednal jsem na to profesionální firmu, která měla stroj na foukání, do kterého sypala pytle dřevovláknité izolace. Foukací stroj tlačil izolaci hadicí, kterou člověk, co ležel ve velmi stísněném prostoru, foukal všude na strop mezi vazníky. Izolace se tak dostala do všech míst, do kterých by nešlo „nacpat“ klasickou vatu. Dobré na tom je, že se tím zafouká každá škvíra. Vatu bych musel obřezávat na každý detail. Funguje to podobně, jako když vám na střechu napadne sníh, prostě si to najde každou skulinku, kam ty vločky napadají, a vše se izoluje. Toho asi nikdy s materiálem, jako je polystyren nebo skelná vata, dosáhnout nejde. Tam vždycky budou nějaké centimetrové škvíry, kudy pak teplo prochází.

Lidé platí za izolace svých domů statisíce. Kvůli chybám však často úspora nepřichází

A jste s výsledkem spokojen?

Jednoznačně. Co se týče tepelného komfortu, tak jsem tam, kde jsem chtěl být. Co se pak týče nákladů na topení, tak asi nikoho nepřekvapí, že klesly. A to docela dost. Takže ještě šetříme za topení a myslím, že ta investice se nám už dávno vrátila. To podstatné ale je, že jsem o tomhle řešení předtím nevěděl, a pokud bych to neviděl u souseda, tak se o tom asi ani nijak nedozvím. Ve výsledku si myslím, že je takové řešení i velice ekologické.

Není taková izolace nebezpečná z hlediska požáru nebo hlodavců?

To nevím, zatím jsem tu požár neměl a doufám, že ani mít nebudu (smích). Pravda je, že tu mám víc částí domu ze dřeva, takže pokud by to blaflo, tak ta izolace bude asi to poslední. Výrobce u toho tvrdí, že je izolace nehořlavá, tedy že je napuštěná čímsi nehořlavým. Stejně tak jako nějakou látkou, co odpuzuje hlodavce. A zatím to nevypadá, že by se do toho chtěl někdo pouštět. Znám lidi, kteří izolují pomocí slámy, a taky nemám informaci, že by jim barák sežraly myši. Myslím, že lidé často panikaří trochu předčasně a zbytečně.

Nebezpečná izolace je volně k dostání na trhu. Jejím pořízením si do domu dáváte časovanou bombu

V tom se asi shodneme. Dal byste našim čtenářům nějakou radu na závěr?

Pokud máte možnost někde váš dům zateplit, udělejte to. Za ten komfort i za tu úsporu to stojí. A je celkem jedno, jaký druh izolace použijete, jen to prostě neodkládejte. Já to odkládal zbytečně několik let. A pak také, pokud máte dojem, že to u vás izolovat nejde, zkuste se spojit s nějakou firmou, která má dobré recenze, a zeptat se, jestli třeba nějaké řešení nevymyslí. Třeba překvapí.

Díky moc za rozhovor.

Rádo se stalo.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
30.09.2024

Photocredit: Jiří R. (se souhlasem)

2

Izolační skla nešetří pouze energie. Opomíjenou výhodou je ochrana proti hluku
S nadměrným hlukem se řada lidí potkává téměř celý den a někteří mu neuniknou ani doma. Řešením jsou izolační skla, která hluk do interiéru jen tak nepustí.

Michal z Vysočiny sáhl po méně používané izolaci. Teplota okamžitě stoupla o 16 °C
Pan Michal se rozhodl sáhnout po méně běžném způsobu izolace, který má celou řadu výhod, přitom je však stále neprávem opomíjený.

4 hodiny práce přinesly úsporu 40 % nákladů na energie. Zkušenost s málo známou izolací si rodina pochvaluje
Mladá rodina sáhla při zateplení půdy po méně tradičním řešení. Naše redakce provedla srovnání její volby s izolačními rolemi. Která izolace z toho vyšla lépe?

Některé izolace v létě neobstojí. Srovnali jsme polystyren, minerální vatu, PUR pěnu, celulózu a dřevovlákno
Srovnali jsme pro vás ty nejpoužívanější izolace z hlediska toho, jak rychle propustí teplo do interiéru. Která z toho vyšla nejlépe a kterou byste si naopak raději pořizovat neměli?

Srovnali jsme izolace z hlediska prostupu hluku. Nejčastěji používané dopadly nejhůř
Minerální vata, PUR pěna, celulóza nebo polystyren? Abychom vám rozhodování trochu ulehčili, srovnali jsme nejběžnější izolační materiály, tentokrát z hlediska neprůzvučnosti.

Lidé platí za izolace svých domů statisíce. Kvůli chybám však často úspora nepřichází
O tom, že kvalitně zaizolovaný dům je základ, ví každý. Problém však je, že se lidé do této výzvy často pouští s neznalostí, případně si vyberou firmu, která jim zapomene říct vše podstatné. Místo očekávané úspory pak zbydou oči pro pláč.