HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Je čas na revizi plynového kotle. Pokuta 20 tisíc může být jen začátek, hrozí další postihy

Velká část Čechů vytápí svou nemovitost pomocí plynového kotle. Není se čemu divit, jedná se o efektivní a cenově příznivý způsob. Navíc toto vytápění nevyžaduje žádnou velkou námahu. Něco je zde však přece jenom potřeba udělat. Jde jednak o pravidelný servis, a pak především o revizi plynového kotle. Ta je totiž povinná a za její opomenutí hrozí pokuta až dvacet tisíc. Tato pokuta navíc není to nejhorší, co může absence revize a servisu plynového kotle přinést.


Chybějící revize k plynovému kotli vás může vyjít pěkně draze. Hrozí pokuta až 20 tisíc
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Vytápěcí systém bez práce. Tedy skoro

Vytápění a ohřev vody pomocí plynového kotle je v České republice velmi oblíbeným a častým způsobem. Může za to jak jeho efektivita, tak relativně nízké náklady, především v porovnání s jinými systémy. Přestože toto vytápění nevyžaduje žádnou větší námahu, úplně bez práce to nebude. O kotel je totiž nutné pravidelně pečovat. Pokud bude kotel v dobrém stavu, nejenže to prodlouží jeho životnost, může to také snížit náklady na vytápění, a především podstatně snížit potenciální bezpečnostní rizika, která může plynový kotel přinášet.

Neviditelný zabiják

Pokud není plynový kotel dostatečně udržovaný, může být plyn spalován nedokonale a v domě se začne hromadit oxid uhelnatý. Menší míra způsobí u obyvatel nemovitosti „pouze“ bolest hlavy, malátnost, podráždění a podobně, v extrémních případech však může být oxid uhelnatý i životu nebezpečný. Zákeřnost tohoto plynu totiž spočívá v tom, že nemá žádnou barvu ani zápach. Pravidelné kontroly i revize však mohou úniku tohoto plynu, a tedy i potenciálnímu neštěstí, předejít. Ideální je provést tyto úkony před začátkem topné sezóny. Nastal tedy ten pravý čas.

Nenařízeno, ale důrazně doporučeno

Servis plynového kotle je považován spíše za jakési preventivní opatření, které sice není povinné, nicméně je doporučováno alespoň jednou ročně. Správný servis totiž může zvýšit efektivitu vytápění a předcházet zbytečným poruchám. Ačkoliv je servis kotle a pravidelnost jeho provádění čistě na vás, nedoporučujeme jej podceňovat. Tento nepovinný servis bývá často zaměňován s revizí plynového kotle, nicméně se nejedná o totožný úkon. Na ceny bezpečných plynových kotlů se můžete podívat například zde.

Na grafy s vývojem ceny plynu v posledních měsících a letech se můžete podívat na fotografiích níže.

Revize dá vašemu kotli zelenou

Zatímco servis není povinný, ale pouze důrazně doporučený, revize povinná je. Avšak pouze pro firmy a právnické osoby, které musí revizi provádět jednou za tři roky. Revize kotle, kterou provádí kvalifikovaný technik, má za cíl prověřit bezpečnost celého zařízení. Součástí revize je kontrola dokladů a technické dokumentace kotle, dále kontrola, zda nejsou porušeny podmínky pro umístění kotle, zda na kotli nejsou závady a také měření koncentrace CO a CO2 v místnosti. Je žádoucí, aby revizi plynového kotle zajišťovala jiná firma než ta, která na vašem kotli provádí servis.

Po provedení revize získá daná firma nebo právnická osoba zprávu, která slouží jako doklad o splnění zákonných povinností. Tu by měla dobře uchovat, jelikož se jedná o potvrzení, že byla zákonná povinnost naplněna, a může se hodit také v případě řešení pojistné události. Revize vyjde v průměru na 1 000–3 000 Kč, záleží na konkrétním servisním technikovi, lokalitě atd.

Bude to dražší než 20 tisíc

Ať už jde tedy o servis nebo revizi, oba tyto úkony jsou důležité. Zatímco servis zajišťuje plynulý a efektivní provoz kotle, revize garantuje bezpečnost a splníte jejím prostřednictvím požadavek zákona. Je třeba mít na paměti, že ačkoliv není pro fyzické osoby povinná pravidelná revize, stále mají povinnost nechat provést revizi po nákupu kotle. Za její opomenutí hrozí až 20 tisíc korun, ale také velké komplikace v případě pojistné události. Pokud by se totiž něco stalo a pojišťovna by se dozvěděla, že nebyla provedena řádná revize, mohly by být problémy s pojistným plněním. V takovém případě byste mohli přijít o více než 20 tisíc korun.

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
16.10.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

0

Mám plynový kotel – jak mohu snížit výdaje za vytápění?
Vysoké ceny plynu nemusí nutně zamávat rodinným rozpočtem. Odborníci navrhli ověřené postupy, jak snížit výdaje za topení plynem.

Tepelné čerpadlo vs. plynový kotel – hádka prodejců zamotala hlavy zákazníkům
Prodejci tepelných čerpadel a plynových kotlů jsou známí tím, že si sem tam vjedou do vlasů. Jaké jsou nejčastější argumenty obou stran? A zakládají se na pravdě?

Cena plynu klesla. Stojí už míň než před 10 lety
Ačkoli jsme si prošli poměrně bouřlivým vývojem v posledních několika letech, vypadá to, že situace se stabilizovala.

Cena plynu zamíchala kartami. Lidé se překvapivě začali vracet k plynovým kotlům
Plyn bude drahý. Plyn nebude. Plyn nebude povoleno používat. Věta za větou, které rezonovaly médii v posledních letech.

Jak nastavit plynový kotel před zimou? Topenář upozorňuje na zbytečné přeplácení za vytápění
Pořizovací náklady jsou nízké a cena za 1 kWh plynu vychází přibližně na 1,5 Kč. Bohužel však stále mnoho domácností neví, jak správně nastavit plynový kotel před zimou, a zbytečně kvůli tomu prodělává desítky tisíc. Připravili jsme proto rozhovor s kvalifikovaným topenářem, který se zabývá vytápěcími systémy pro běžné domácnosti.