HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Cena plynu zamíchala kartami. Lidé se překvapivě začali vracet k plynovým kotlům

Plyn bude drahý. Plyn nebude. Plyn nebude povoleno používat. Věta za větou, které rezonovaly médii v posledních letech. Hodnota těchto vět se plynule rozplývá s časem a s poznáním, že se to, co slibují, nenaplnilo a nenaplňuje. A s největší pravděpodobností ani nenaplní. Plyn se opět vrátil do hry nejen jako spolehlivá surovina, ale také jako jeden z nejlevnějších zdrojů topení. Všem, kdo mají plynovou přípojku nebo mají možnost si ji zřídit, se tak otevírá nevídaná šance na úsporu za vytápění poměrně snadným způsobem.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří R. (se souhlasem)

Návrat do dob, kdy svět byl ještě v pořádku

Jak je vidno z grafů vývoje ceny plynu, po nárazových skocích vyvolaných krizí v roce 2022 již došlo plnohodnotně k cenové stabilizaci. Ta se ustálila přibližně na podobné hranici, kde byla například před 10 lety. Vezmeme-li pak v potaz vývoj inflace, který značným způsobem změnil hodnotu ceny od té doby, lze kvalifikovaně prohlásit, že cena plynu je nyní v tuto chvíli nižší, než byla před 10 lety. Pokud vám to přijde neuvěřitelné, přečtěte si naší analýzu.

Cena plynu klesla. Stojí už míň než před 10 lety

Nízký odbyt v poměru s množstvím nabídky

Jak je známo, cenu určuje nabídka a poptávka. Poptávka po plynu v posledních letech s vývojem na trhu mírně klesla. Lidé často přecházeli na jiné topné systémy, typicky na tepelná čerpadla. Dodávky plynu však jsou stabilně dostatečné a díky získání nových zdrojů dodávky plynu, tedy tzv. diverzifikaci, je ho nyní k dispozici více, než bylo v předchozích letech. Přebytek nabídky plynu přirozeně má vliv na jeho cenu a to v pozitivním směru ve prospěch zákazníků. V tuto chvíli již opět není problém topit plynem s cenovými náklady někde mezi 1 a 2 korunami za kWh. Tedy za zlomkovou cenu, než například při využití elektrické energie.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

Zásobníky jsou naplněny k prasknutí

Zásobníky plynu, které slouží k obhospodaření potřeb domácností v zimním období kdy probíhá topná sezóna, jsou v tuto chvíli naplněny na přibližně 90 %. To je sice přibližně o 4 % méně než v loňském roce, na druhou stranu však s ohledem na predikci spotřeby zcela dostatečné. Mimo původní dovoz plynu výhradně z východu se nyní nabízí další směry, ze kterých plyn teče a dále také dovoz plynu ve formě LNG, který je poté distribuován do sítě. Zdrojů dodávek plynu je tedy dostatečné množství aby šlo víceméně garantovat jeho dostatek. To jsme samozřejmě v letech před rokem 2022 neměli. Do té doby jsme byli plně vydíratelní naším monopolním dodavatelem, který se nakonec ukázal nejen jako nespolehlivý, ale také jako nebezpečný svým okolním státům. Přechod na dodávky z jiných zdrojů tedy nejen snížil cenu, ale i zvýšil spolehlivost.

Cenu topení plynem lze snadno snížit o dalších 20 %

Pokud máte starý plynový kotel, který již dosluhuje a zasloužil by si výměnu, nabízí se velmi zajímavá možnost, jak ještě více ušetřit na nákladech za topení. Moderní kondenzační plynové kotle totiž vykazují o celých 20 % vyšší účinnost než staré klasické kotle. Jinými slovy za stejné vložené peníze získáte o pětinu více tepla. Pokud to obrátíme, nemusíte k získání stejného množství tepla tolik topit a ušetříte pětinu svých nákladů. U běžné domácnosti se pak bude jednat o tisíce korun ročně. V případě vícegeneračních nezateplených domů se může jednat o úsporu i v řádu desítek tisíc korun. Investice do kondenzačního plynového kotle přitom není nijak závratná. Takový kotel snadno pořídíte už za lidové ceny kolem 30 tisíc korun včetně DPH, jak je možno vidět například ve srovnání variant a cen zde.

Omezení plynových kotlů je v nedohlednu

Zákaz používání plynových kotlů je v tuto chvíli naplánován na rok 2050. Jedná se tedy o vyhlídku za dalších 25 let, po která může dojít ještě k poměrně dramatickým změnám. Z tohoto pohledu lze tedy považovat tento směr spíše z zbožné přání, než zřejmý fakt. Tak jako tak, pořídíme-li si dnes kvalitní kondenzační kotel, který nám bude následujících 25 let kvalitně sloužit, lze poměrně jednoduše spočítat, že nás takový kotel bude stát přibližně tisícikorunu ročně i kdybychom jej měli v roce 2050 vyhodit. To z hlediska obvyklých nákladu na topení není příliš. Pro srovnání efektivity vložené investice si můžeme provést jednoduché srovnání například s náklady na automobil, který jistě vlastníte. Spočítejte si, kolik z jeho hodnoty odepisujete každý rok. Jistě se jedná o zcela jinou, pravděpodobně o řád vyšší částku.

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
22.08.2024

Photocredit: Jiří R. (se souhlasem)

5

Dovoz plynu se oproti předchozím rokům snížil o tři čtvrtiny
Rady ohledně svetru navíc si vzal k srdci nejeden Čech. Spotřeba elektřiny byla v posledním roce nejmenší za posledních 14 let, u plynu dokonce za více než třicet let.

Cena elektřiny a plynu v Praze jde dolů. Zbytek ČR bude následovat
Před několika dny jsme vydali analýzu s předpokladem, že lze v dohledné době očekávat další pokles cen energií. Toto očekávání jsme vysvětlili a podložili konkrétními argumenty.

Tepelná čerpadla nahrazují lidé plynovými kotli. Důvodem jsou levnější provozní náklady
Zběsilá instalace tepelných čerpadel, která probíhala v dobách nejistoty, pomalu odeznívá. Odezněly totiž obavy z nedostupnosti a negativního vývoje ceny plynu.