HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Cena plynu klesla. Stojí už míň než před 10 lety

Ačkoli jsme si prošli poměrně bouřlivým vývojem v posledních několika letech, vypadá to, že situace se stabilizovala. K překvapení většiny odborné veřejnosti i domácností však cena plynu klesla více, než se očekávalo. Jak ukazují výpočty, současná reálná cena plynu je dokonce na nižší úrovni, než byla v roce 2014. A to o přibližně o 8 %. Zjistili jsme proto, jak lze díky současnému vývoji ušetřit.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Kateřina P. (se souhlasem)

Překvapení v podobě pádu ceny plynu

Ačkoli někdy kolem roku 2022 došlo k prudkému růstu ceny plynu, od té doby jeho cena postupně klesá. Důvodů je několik, zejména pak diverzifikace dodávek, tedy schopnost nakupovat jej od více dodavatelů. Výsledkem je, že nyní, v roce 2024 již máme u nás dostupný plyn za cenu, která je na nižší reálné úrovni, než byla v roce 2014. Tedy před 10 lety. Jak je to vůbec možné? Jednoduše.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Cena plynu měla tendenci klesat dlouhodobě

Vzhledem k vývoji topných sezon, tedy snížení intenzity zimního období díky globálnímu oteplování, již delší dobu mírně klesá spotřeba plynu na vytápění domácností, což je jedna ze složek spotřeby. Ne přímo ta nejvíc zásadní, ale poměrně dost podstatná. Moderní domy navíc mají výrazně nižší spotřebu energie, než domy staré, nezateplené. Tento rozdíl může být až několikanásobný. I tento aspekt vedl ke klesající poptávce po této surovině, což přirozeně vede ke snížení její ceny. Cena plynu proto systematicky klesá poslední desítky let a pokud by nedošlo k narušení systému v roce 2022 ze strany monopolního dodavatele, k narušení poklesu ceny by nikdy nedošlo.

Elektřina je dnes levnější než před 15 lety. Stačí umět počítat

Proč tedy teď platím víc než před 10 lety?

Důvodů, proč lidé platí v této době za plyn více, než tomu bylo před 10 lety, je více. V první řadě to může být špatně nastavená smlouva s dodavatelem. Tedy jinými slovy zafixování ceny v ne úplně vhodný čas. Proto v poslední době radíme raději vyčkávat a očekávat další snížení ceny této suroviny, k čemuž s největší pravděpodobností ještě dojde. Vždy, když dodavatelé začnou domácnostem doporučovat, aby si fixovaly ceny, je vhodné zbystřit, neboť pravděpodobně očekávají, že dojde k dalšímu poklesu ceny. Dodavatel je komerční firma, která musí generovat zisk a určitě nechce prodávat levněji než musí. Chce proto, abyste ještě nyní nakoupili za draho do zásob místo nakupování levněji v následujících letech.

Málo lidí rozumí tomu, jak funguje inflace

Inflace, neboli pokles reálné hodnoty peněz, je hlavním aspektem, který vytváří nečitelnost v grafech vývoje ceny plynu. Ačkoli tedy cena plynu systematicky klesá, je její cena nyní nominálně (tedy v Kč, které platíme) vyšší, než byla v roce 2014. Reálná cena, tedy očištěná o inflaci je však o přibližně 8 % nižší, než byla v roce 2014. Pokud by dnes byla cena stejná jako v roce 2014 a pouze bychom k ní přičetli inflaci, která odráží změnu hodnoty peněz jako takových, museli bychom platit za 1 MWh o přibližně 86 korun více, než nyní platíme.

Jak chápat vývoj ceny plynu za posledních 10 let?

Z grafu vývoje ceny je zřejmé, že jeho reálná cena, kterou analyzujeme od roku 2014, klesala až do roku 2016, pak mírně rostla, do roku 2019. Zde došlo k prudkému propadu v roce 2020, následně růst 2021 a poté již prudce vyskočila v roce 2022. Teprve v tuto chvíli, v roce 2022 se cena plynu dostala nad svou reálnou hodnotu podle inflace. Znamená to, že poprvé od roku 2014 stál plyn víc, než by měl v danou chvíli stát, jinými slovy zdražil. Jak je tedy v našem grafu zřejmé, jako výchozí bod bereme právě rok 2014, kdy reálná a nominální cena jsou shodné. V dalších letech pro reálnou cenu započítáváme inflaci a srovnáváme s nominální cenou, tedy kolik jsme za 1 MWh platili.

Plyn jako nejlevnější surovina k topení?

Pravdou je, že plyn je jedna z nejlevnějších surovin, které se dají využít k produkování tepelné energie. Současně lze použít také dřevo, případně dřevní pelety. I v jejich případě lze dosáhnout velice levných provozních nákladů. Nesou v sobě však určitou práci a potřebu spoluúčasti majitele. Vedle toho topení plynem je zcela bezúdržbové a domácnost se nemusí o nic starat. Pravdou je, že je potřeba mít plynovou přípojku. Ne každý má tu možnost. Pokud však možnost připojení na plyn ve vaší domácnosti existuje, je jistě vhodné zvážit a využít tuto možnost. Očekávání vývoje ceny plynu je totiž velmi pozitivní. Cena by tedy mohla ještě více klesnout a poté nastat dlouhodobá stabilita podpořená diverzifikací zdrojů, tedy faktem, že již odebíráme plyn od více dodavatelů, kteří musí o nás jako zákazníka usilovat.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
26.07.2024

Photocredit: Kateřina P. (se souhlasem)

1

Levný plyn vyrobíte snadno díky zařízení za 5 tisíc – podrobný návod
Vyrábějte si plyn svépomocí a zdarma díky jednoduchému zařízení v ceně za 5 tisíc. Podrobný návod českého kutila, krok za krokem.

Jedno se musí vládě nechat. Skutečně dokázala zajistit levný plyn
V jednu chvíli to vypadalo jako neřešitelný problém, možná až na úrovni katastrofy. Ceny elektřiny i plynu rostly takovým tempem, že se situace zdála v podstatě neřešitelná.

Tepelná čerpadla nahrazují lidé plynovými kotli. Důvodem jsou levnější provozní náklady
Zběsilá instalace tepelných čerpadel, která probíhala v dobách nejistoty, pomalu odeznívá. Odezněly totiž obavy z nedostupnosti a negativního vývoje ceny plynu.