HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Řemeslníci berou třikrát víc než učitelé. Vyhrává vysoká škola života

Ještě před pár lety by tomu pravděpodobně málokdo věřil. Dnes už však téměř nikoho nepřekvapí, že se řemeslníci pomalu přesouvají do kategorie profesí, které jsou nadprůměrně ohodnoceny. A to dokonce do té míry, že za sebou s přehledem nechávají nejednoho vysokoškoláka. Ukazuje se tak, že nad některými studijními obory zkrátka vyhrává vysoká škola života.


Řemeslníci mají trojnásobné platy jako učitelé. Lidé je vyvažují zlatem a utrhají jim ruce
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Masarykova střední škola Letovice (se souhlasem)

Nová smetánka české společnosti

Řemeslník, který si měsíčně vydělá přes sto tisíc korun, v poslední době není žádnou výjimkou. Hodinová sazba profesí, jako je instalatér, elektrikář a podobně, totiž začíná na částce 500 Kč a často se vyšplhá ještě podstatně výše. Pochopitelně záleží na lokalitě. Instalatér v centru Prahy si nejspíše vezme víc než instalatér na vesnici u Šumperka. Také záleží na konkrétním řemesle, zručnosti, dobrém jméně řemeslníka a podobně. Další proměnnou je skutečnost, zda je řemeslník zaměstnancem nebo dělá takzvaně na sebe.

Na to, kolik si jednotliví řemeslníci vydělají, se můžete podívat v galerii níže.

Šikovný řemeslník se nezastaví

Jedním z hlavních důvodů relativně vysokých výdělků řemeslníků je velká poptávka po jejich službách a nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Zmíněný nedostatek řemeslníků pramení především z trendu posledních desetiletí, kdy žáci upřednostňovali spíše středoškolské a následně vysokoškolské vzdělání než učební obory.

Nedostatek řemeslníků pochopitelně zvyšuje cenu práce, protože zákazníci jsou ochotni platit více za rychlé, a především kvalitní služby. Není tak výjimkou, že zákazník sám od sebe dá řemeslníkovi víc, než o kolik si řekne.

Svoji cenu si určí sami

Řemeslníci mají oproti zmíněným učitelům tu výhodu, že pracují na základě zakázek a je na nich, kolik jich přijmou. Mají tak flexibilnější pracovní dobu a mohou si sami určit, kolik hodin denně chtějí pracovat. To se také výrazně odrazí v jejich příjmech. Navíc záleží do velké míry na nich samotných, o jaké platové ohodnocení si za svou práci řeknou. Učitelé oproti tomu tuto možnost (pomineme-li doučování) nemají. Obecně má řemeslník možnost pracovat na sebe, kdežto učitelé pracují v drtivé většině ve státním sektoru, kde jsou jejich platy pevně stanoveny tabulkami.

V Česku se rýsuje novodobá šlechta. Například bagrista bere i přes sto tisíc měsíčně

„Vždyť se učitelům pořád přidává“

Málokteré povolání je z platového hlediska v médiích tak diskutováno, jako právě učitelé. Občané tak mají v podvědomí zakotveno, že jsou učitelé velmi slušně ohodnoceni. Ve skutečnosti je však nástupní plat učitele něco málo přes 30 tisíc hrubého, přičemž další růst platu během let je velmi pomalý. To z učitelů dělá jedny z nejhůře placených vysokoškoláků. Jaký vliv má podprůměrné platové ohodnocení učitelů na kvalitu vzdělávání v České republice, to si může každý čtenář domyslet sám.

Na tabulky s platy učitelů se můžete podívat v galerii níže.

Vysoká škola není žádná jistota

Pro demonstraci jsme srovnali výdělky řemeslníků právě s učiteli, nicméně ti nejsou jediní vysokoškoláci, které řemeslníci svými výdělky výrazně přeskočili.

Počet studentů za posledních dvacet let v České republice významně narostl. Jen pro představu, v roce 2022 studovalo na vysokých školách v Česku téměř 305 tisíc studentů, což je o polovinu více než v roce 2001 (na přesný graf se můžete podívat zde). S tím jde ruku v ruce také nárůst studijních oborů, mezi kterými jsou i takové, jejichž absolventi nemají zrovna velké uplatnění. Často se jedná o teoretické obory jako filozofie, dějiny umění, sociologie a řada dalších, které jsou jistě ušlechtilé, nicméně najít s nimi místo v oboru (a ještě k tomu dobře placené) může být nadmíru složité.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Co bude dál?

Pomalu ale jistě se tak situace ve společnosti dostává k tomu, že někteří vysokoškoláci pracují za velmi malé peníze, případně nepracují vůbec, zatímco šikovní řemeslníci si vydělávají klidně přes sto tisíc měsíčně. Kam tato situace povede dál, je otázkou. Začnou být učňovské obory opět lákavé a počet vysokoškoláků se bude snižovat? Kdo ví. Pravdou nicméně zůstává, že v posledních letech dochází k nárůstu rekvalifikace, kdy se lidé dostávají k řemeslu až po střední, nebo dokonce i po vysoké škole.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
30.07.2024

Photocredit: Masarykova střední škola Letovice (se souhlasem)

10

Dřevěnou chatu postavil na přání majitelů ručně místní řemeslník
Dřevěná chatička, kterou postavil ručně místní řemeslník, poskytuje dost prostoru celé rodině. A pro případné návštěvy je tu zařízená maringotka. Zveme vás na návštěvu.

Řemeslníci s platy nad 100 000 Kč? Brzká realita řemesel, o které je obrovský zájem
Obliba stavebních oborů ve školách klesá, protože jde o náročné zaměstnání. Celkem 61 % firem vynakládá zvýšené úsilí, aby vystudované mladé lidi přilákaly.

Většina řemeslníků používá vruty špatně. Nedomýšlí přitom důsledky
Vruty do dřeva můžete vybírat ze široké škály, s výběrem ale musíte být obezřetní. Ne každý vrut totiž lze použít pro všechny materiály a konstrukce.

Montáž střešních oken svépomocí – řemeslník znovu připomíná zbytečné chyby
Instalace střešních oken svépomocí přináší řadu výhod, ale také větší riziko možných chyb. Jaké jsou ty nejčastější a jak se jim vyhnout?

Konec řemeslníků v Čechách se nekoná. Mladí překvapují nevídanou zručností
Řemeslo má zlaté dno, to platí od pradávna. A šikovných řemeslníků je v dnešní době pomálu. Přijďte proto podpořit budoucí řemeslníky ve studentské soutěži na Stavebním veletrhu v Brně.

Nepoctiví řemeslníci šíří mezi lidmi nepravdivé informace. Ti kvůli tomu platí víc, než by museli
Tak jako se nechá utáhnout na vařené nudli matka na mateřské, která oboru stavebnictví jednoduše nerozumí, úplně stejně si může řemeslník povodit i IT experta na homeoffice či kohokoli jiného, kdo zkrátka nemá čas si nastudovat úplně vše.