HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Počet úspěšně vydaných stavebních povolení překvapivě vzrostl

Pravděpodobně v Česku nenajdeme nikoho, kdo by ještě neslyšel o digitalizaci stavebního řízení, která naběhla společně se účinností nového Stavebního zákona. Došlo k tomu 1. července. Od té doby je situace poměrně dosti bouřlivá a nepřehledná. Jedni tvrdí to, druzí zase ono. Éterem se šíří spousta nepodložených a různě ohnutých informací. Podívali jsme se proto na tvrdá čísla, abychom zjistili, jak se situace ve skutečnosti vyvíjí.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří R. (se souhlasem)

Kolaps úřadů se nekoná

Jak ukazují statistiky Českého statistického úřadu, který pravidelně zveřejňuje počet úspěšně vydaných stavebních povolení v Česku, jejich počet ode dne, kdy vstoupil v platnost nový zákon a digitalizace nikterak neklesá. Dá se říct, že se drží zhruba na původní úrovni, na které byl v předchozích měsících. Často šířené zprávy, že od této chvíle vše zkolabovalo a úřady nevydávají povolení, je proto nepravdivé. Kolik povolení bylo vydáno původním způsobem a kolik novým, však z dat vyčíst neumíme.

Úředník má jen dvě ruce

Podstata problému tkví v tom, že úředník má nějakou omezenou kapacitu, kterou je schopen odbavovat své úkoly. Žádosti, které byly podány před 1.7.2024, odbavuje ještě původním způsobem, tedy manuálně. To znamená, že v tomto případě není jak dosáhnout jakéhokoli zrychlení a nejsme schopni ani analyzovat, zda správně funguje nově zavedený systém pro digitální zpracování stavebního povolení. Zkrátka a dobře, úředníci jedou na plný výkon stále ve starém systému a mnoho z nich se ještě k novému neprokousalo. Je to logické, neboť úředník musí odbavovat klienty postupně podle toho, jak přišli. V opačném případě by byl postup nespravedlivý. Počet vydaných stavebních povolení za rok 2023 a 2024 můžete vidět v následujících grafech. Meziměsíčně zde v posledních dvou měsících vidíme dokonce mírný růst.

Jaká je skutečnost ohledně nového digitálního systému?

Pokoušeli jsme se situaci analyzovat a je velmi nepřehledná. Zdá se, že určitá nepřehlednost je vytvářena i záměrně. Zjišťovali jsme také u stavebních úřadů a k novému digitálnímu systému se vyjadřují nejistě. Některé věci již přes tento systém řeší, jiné dělají stále původní cestou. Úředníci se s novým systémem seznamují a snaží se s ním naučit pracovat. Komunikaci ze strany ministerstva hodnotí jako spíše chladnou a to tak, že reakce na dotazy je poměrně pomalá. Z toho důvodu se úředníci rozhodli pomoci si sami.

Úředník v hlavní roli

Pokud k něčemu digitalizace stavebního řízení pomohla, pak k motivaci úředníku změnit zaběhlé postupy a pokusit se pomoci řešit situaci společně. Za účelem sdílení zkušeností a informací vznikla dokonce facebooková skupina, ve které se úředníci, kteří mají aktivní zájem se s novým systémem naučit, scházejí a sdílí zde své zkušenosti. Takový krok hodnotíme velmi pozitivně a domníváme se, že by mohl být inspirací i pro ostatní státní zaměstnance. Jaká však bude skutečně budoucnost v tuto chvíli nastartované digitalizace nevíme. Odpověď nám dá nejspíš horizont následujících dnů či týdnů. Z hlediska reakcí úředníků jsme však nabyli dojem, že jsou s novým systémem v podstatě spokojeni, pouze požadují doplnění chybějících funkcí a opravy některých nedostatků.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
16.10.2024

Photocredit: Jiří R. (se souhlasem)

9

Stavební úřady přestaly povolovat stavby? Zjistili jsme, jak je to doopravdy
Málokomu asi unikly informace o probíhající digitalizaci stavebního řízení, která se spojila s nástupem platnosti nového Stavebního zákona.

„Nikdo mi pořádně neřekl, kolik to bude stát,“ říká Pavel. Pro budoucí stavebníky se tak rozhodl zveřejnit vlastní rozpočet na stavbu
„Internet je plný postupů, jak si postavit základovou desku svépomocí, ale skoro nikde jsem nenašel přesný detailní postup s konkrétními rozměry a přesnými cenami za jednotlivé fáze.“ A proto se rozhodl, že nám tohle všechno poskytne.

Digitalizace stavebního řízení by šla vyřešit i zdarma. Ve Švýcarsku se podobnou cestou vydali
Digitalizace státu je poslední dobou poměrně často skloňované téma. A to nejen digitalizace stavebního řízení jako takového, ale i přechod ostatních ministerstev na systémy, které by odpovídaly dnešní době.