HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Náhrada tepelného čerpadla za levnější způsob vytápění

Ačkoli již přibližně od roku 2019 upozorňujeme na rizika spojená s nerozvážnou instalací tepelných čerpadel, mnoho lidí přesto podlehlo mámení dotací a masivní reklamě a tento topný systém si pořídilo. Nelze říci, že to bylo vždy automaticky špatně. V mnoha případech se však prokázaly původní předpoklady, a mimo vysokou pořizovací cenu systému se navíc začíná prodražovat i jeho provoz.


Náhrada tepelného čerpadla za levnější způsob vytápění
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Nechci slevu zadarmo aneb zaplatím si později

Masivní dotační podpora tepelných čerpadel, které jsme byli svědky v posledních letech, vtáhla do hry velké množství méně seriózních prodejců, kteří začali tepelná čerpadla montovat i na místa, kde byla a jsou zcela nevhodná. Výsledkem toho je, že mnoho lidí se nyní potýká s problémem při placení účtů za topení. Princip fungování tepelného čerpadla je totiž chtě nechtě založen na elektrickém proudu. S vývojem ceny elektřiny proto zcela logicky dochází také k vývoji provozních nákladů na tepelné čerpadlo. A ačkoli jsme již snahu o podporu elektřiny pro vytápění zažili před asi 30 lety (tehdy se jednalo o elektrokotle), jak vidno, paměť je krátká a museli jsme si vše znovu zopakovat.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Nevěšme hlavu, vždy existuje řešení

Pokud jste jedni z těch, jež po instalaci tepelného čerpadla zjistili, že se jim náklady na vytápění poměrně značným způsobem zvýšily, a rádi by situaci nějak řešili, nemusíte automaticky upadat do deprese. Řešení vždy existuje. Sice s sebou obvykle nese práci, čas i dodatečné finanční výdaje, nicméně ani v tuto chvíli není pravdou, že by tepelné čerpadlo bylo jediným možným způsobem, jak následující topnou sezónu přečkat. Pojďme si proto představit několik základních možností, jak situaci vyřešit tak, abychom v příštích topných sezónách snížili naše náklady za vytápění na minimum.

Srovnání cen a nákladů za vytápění. Navštívili jsme 44 domácností a zeptali se majitelů

Zřízení plynové přípojky

Pokud máme do svého domu zaveden plyn, případně máme možnost si nechat zřídit plynovou přípojku k našemu domu, pravděpodobně nastala ta pravá chvíle, abychom to udělali. Je pravdou, že přibližně před třemi roky to vypadalo s plynem poměrně nejistě a zcela nevyzpytatelně. V současné době však již máme zajištěny dodávky plynu z více zdrojů a budoucnost v tomto směru je výrazně jistější, než tomu bylo například před rokem 2020. Plyn jakožto surovina pro vytápění rodinných domů a bytů se proto velmi vrací zpět do hry. Nejen díky dostupnosti, ale také díky nízké ceně. Pokud je váš dům vybaven plynovým kotlem, není nic jednoduššího, než jej uvést opět do provozu a instalované tepelné čerpadlo odstavit. Jedná se o poměrně banální zásah, který by měla zvládnout kompetentní kvalifikovaná osoba. V případě, že jej nemáte, pořízení plynového kotle není nijak zvlášť drahá záležitost. Nejlevnější plynové kotle si můžete prohlédnout a porovnat zde.

Když nemáme možnost plynové přípojky

Ne každý má ale ke svému domu přiveden plyn. Ani ti však nemusí věšet hlavu. Z hlediska možností vytápění rodinných domů, tedy těch možností, jež jsou a budou do budoucna podporovány, patří také topení pomocí odpadní dřevní masy. Jinými slovy pomocí dřevních pelet. Ty se vyrábí z odpadního materiálu ve formě pilin na pilách. Tyto piliny jsou lisovány do malých válečků, které se posléze, často automaticky, spalují v kotlích. Kotle na pelety se cenově pohybují v poměrně široké škále. Jejich základní modely ale jde pořídit již za poměrně dostupné ceny. Kvalitní automatické kotle na pelety a jejich ceny si můžete srovnat např. zde.

Náklady za topení můžeme srazit na polovinu i více

V našich předchozích výpočtech jsme srovnali tepelné čerpadlo se dvěma nejčastěji instalovanými alternativami, plynovým kotlem a kotlem na pelety. Ukázalo se, že provozní náklady plynového a peletového kotle jsou obecně přibližně poloviční až třetinové oproti topení pomocí tepelného čerpadla. V tomto výpočtu navíc nebereme v potaz náklady na pořízení tepelného čerpadla jako takového. Samozřejmě je nutno brát v potaz, že i plynový či peletový kotel bude něco stát.

Tepelná čerpadla nahrazují lidé plynovými kotli. Důvodem jsou levnější provozní náklady

Komín, komín a ještě jednou komín

Pokud stavíte nebo rekonstruujete rodinný dům, ta nejdůležitější věc, na kterou byste neměli nikdy zapomenout, je instalace komínu. I v případě, že se nám bude v danou chvíli zdát jako zbytečný či přebytečný, v dohledné době se může ukázat, že přechod na topení dřevem či peletami je dobrým řešením. Již tomu tak bylo v minulosti nesčetněkrát. Chybějící komín v našem rodinném domě proto může být tou základní překážkou k možnosti změnit topný systém. V tu chvíli se můžeme chytit do pasti, ve které budeme závislí na dodavatelích energií a na tom, jaké ceny si za danou energii nebo surovinu řeknou.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
31.07.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

27

Automatické kotle se zásobníkem: Vyplatí se?
Automatické kotle se zásobníkem vytápí interiér efektivně a bez nutnosti časté obsluhy. Kotel si ze zásobníku sám přikládají topivo, zejména pelety, uhlí nebo štěpku.

Vyplatí se kotel na pelety? Prohlédněte si 3 typy kotlů, které vás nezklamou
Zapomeňte na vysoké náklady za palivo. Čtěte, jak kotel na pelety vybrat, a zjistěte, zda je toto moderní topení právě pro vás.

Mám plynový kotel – jak mohu snížit výdaje za vytápění?
Vysoké ceny plynu nemusí nutně zamávat rodinným rozpočtem. Odborníci navrhli ověřené postupy, jak snížit výdaje za topení plynem.

Tepelné čerpadlo vs. plynový kotel – hádka prodejců zamotala hlavy zákazníkům
Prodejci tepelných čerpadel a plynových kotlů jsou známí tím, že si sem tam vjedou do vlasů. Jaké jsou nejčastější argumenty obou stran? A zakládají se na pravdě?

KVÍZ: Které kotle zakážou a jaké dřevo má největší výhřevnost? Otestujte své znalosti ohledně topení dřevem
Topení dřevem není žádnou novinkou. I přesto jsou kolem něj otázky, ve kterých nemají jasno ani ti, kteří topí dřevem desítky let. Jak jste na tom se svými znalostmi vy?

Výměna kotle za tepelné čerpadlo může majitele finančně zruinovat. A to i s dotací
Panika ohledně zákazu kotlů některých emisních tříd, ke kterému má dojít od září tohoto roku, vede lidi často ke zmateným a chybným krokům, které již někteří z nich začínají plně pociťovat.

Zákaz kotlů přiměl lidi k oživení plynových přípojek. Úsporu si pochvalují
Čas se krátí a mnoho lidí propadá lehké panice ohledně náhrady starého kotle na tuhá paliva. Mnoho kotlů totiž již velmi brzy bude muset být nahrazeno za modernější topný systém.

Fotovoltaiky a tepelná čerpadla vyrobená v Číně představují nově zjištěné riziko pro jejich majitele
Také jste si pořídili některý z výdobytků moderní doby v podobě tepelného čerpadla nebo fotovoltaiky? Nejspíš pro vás nebude žádnou novinkou, že toto zařízení bylo s největší pravděpodobností vyrobeno v Číně.