HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Mnoho prodejců fotovoltaiky je v problémech. Přes 200 firem je v insolvenci a zákazníci ztrácí naději

Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky. Nic nevystihuje vývoj na trhu fotovoltaických elektráren lépe než právě tato věta. Lidé si v posledních letech začali fotovoltaiky masivně instalovat na své rodinné domy. A tak, jak to dopadlo zatím asi vždy, když se začaly rozdávat dotace, do oboru vstoupilo mnoho nesolidních firem. Někteří zákazníci nenávratně přišli o peníze, někteří v marné naději čekají. Na současné situaci však lze překvapivě i vydělat.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Meziroční propad na polovinu a firmy v insolvenci

Jak ukazují data Solární asociace, zájem o instalaci fotovoltaických elektráren se meziročně propadl asi na polovinu. To má přirozeně dopad na firmy, které se do tohoto oboru v posledních letech vrhnuly s vidinou snadného zisku. Koneckonců tak, jak je tomu vždy, když se začne něco dotovat. Přebytek firem v oboru způsobil určitý převis nabídky nad poptávkou. Ve chvíli, kdy lidé začali ztrácet o fotovoltaiku zájem, začalo se i mnoho fotovoltaických firem dostávat do problémů. Bohužel ty nové, které vznikly účelově čistě za vidinou rychlého zisku, s sebou mohou stáhnout i kvalitní tradiční firmy, jež na trhu byly dlouho.

Proč přestali lidé chtít fotovoltaiku?

Bohužel, jak se ukazuje, lidé v Česku se rozhodují velice iracionálně a impulzivně. Je to vidět například i v reakci na výši úrokové sazby hypoték. Lidé si sice berou hypotéku třeba na 30 let, po které vůbec netuší, jak se bude úroková sazba vyvíjet (a pohledem do minulosti je možné vidět jak moc oscilovala), přesto se ale rozhodují o stavbě domu na hypotéku právě podle toho, jaká je hypoteční sazba v tuto chvíli. Smysl to nedává, bohužel lidem to mnohdy nelze vysvětlit. Stejně tomu bylo i u mánie ohledně fotovoltaických elektráren. Ve chvíli krize, kdy došlo k panice na trhu s energiemi, si lidé začali masivně instalovat fotovoltaické elektrárny, aniž by u toho přemýšleli, co bude zítra. Následně jakmile vláda zastropovala cenu elektrické energie, lidé takřka ze dne na den zájem o fotovoltaiku ztratili.

Vlci převlečení za beránky

Mnoho agresivních firem, které vstoupily do oboru fotovoltaiky čistě za účelem vytěžení příležitosti, není jednoduché na první pohled rozpoznat. Problémem je malá schopnost lidí orientovat se na dnešním moderním a rychlém trhu. Takové firmy totiž mnohdy mají velmi kvalitní a krásné webové stránky, dobře znějící název, a celkově vypadají jako velké, zkušené a tradiční firmy. Co na tom, že ještě před rokem o nich nikdo neslyšel a nejspíš ani neexistovaly. Na tomto místě není nic jednoduššího, než se o firmu trochu zajímat a prověřit si její historii. Na každé webové stránce firmy musí být uveden provozovatel, ať už ve formě názvu firmy, nebo registračního čísla. Podle toho lze na internetu dohledat v obchodním rejstříku historii takové firmy. A hned na první pohled vidíme, jestli je tu s námi firma již třeba deset či dvacet let a nebo jestli vznikla teprve loni. To by mělo být pro zákazníky velkým vykřičníkem.

Fotovoltaiky a tepelná čerpadla vyrobená v Číně představují nově zjištěné riziko pro jejich majitele

Slevový leták jako vypínač mozku

Bohužel se také ukazuje, že lidé rádi podléhají růžovým iluzím, přestože tuší, že se jedná o lež. Vidíme to dnes nejen v politice, ale i na trhu. A pokud firma přijde s neuvěřitelně lákavou nabídkou, lidé mnohdy vypnou své bezpečnostní mechanismy v mozku a ve víře, že to určitě dobře dopadne, podepíšou smlouvu o dodávce toho či onoho řešení. K velkým investicím se také často upisují lidé, kteří nejsou dostatečně finančně gramotní. Umožňuje jim to zkrátka kapitalismus a dnešní vysoká životní úroveň. Konec však bývá mnohdy velmi špatný a to ve formě finanční ztráty. Ve chvíli, kdy se nesolidní prodejce dostane do insolvence, naděje, že dostaneme zpět své peníze, je malá.

Fotovoltaika může sloužit dobře

Podobně jako s elektromobily nebo tepelnými čerpadly, platí i u fotovoltaiky, že se jedná o zajímavý a v mnoha případech velmi užitečný produkt. Bohužel pomocí dotací byl zkroucen tak, že je instalován i na naprosto nesmyslná místa a v nevhodné konfiguraci. V případě instalace fotovoltaiky s rozumným návrhem domu a hospodaření s elektrickou energií, může lidem fotovoltaická elektrárna velice dobře sloužit. Dá se to poměrně snadno spočítat. Je však nutné vzít v potaz nejen ekonomický přínos, ale i přidanou hodnotu samostatnosti a toho, že posouváme svět dopředu ve smyslu energetické nezávislosti a výroby čisté energie.

Na současné situaci mohou lidé vydělat

Všechno zlé je k něčemu dobré. Fotovoltaika je technologie, která je s námi desítky let. Jistě si vybavíte malé fotovoltaické panely instalované na kalkulačce, kterou jste používali ve škole již před mnoha lety. Nebo zdroj elektřiny pro družice ve vesmíru. Tato technologie dává smysl na mnoha místech. Pokud jste tedy pořízení fotovoltaiky někdy zvažovali, možná právě teď je nejlepší chvíle se k tomu vrátit. Prodejci mají nouzi a budou mít o skutečného zákazníka velký zájem. Vyberte si však firmu, která je na trhu dlouho a je spolehlivá. Firmu si dobře prověřte, podívejte se na její reference například na google mapy, kde si můžete srovnat recenze i podle datumu. Projít si je zpětně a vidět, kam až sahají ty nejstarší recenze a jaké jsou. V obchodním rejstříku si pak můžete prohlédnout účetní závěrku firmy z minulých let. To vše pomůže k rozhodnutí pro správnou firmu. A pak můžeme očekávat také dobrou cenovou nabídku a péči od renomované firmy.

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
02.10.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

1

Majitele všech fotovoltaik čeká údajně nová povinnost. Zmatek přineslo nepřesné znění zákona
Vypadá to na další byrokracii ve světě fotovoltaik. Majitelé elektráren s nízkým výkonem budou mít údajně novou povinnost. ERÚ se na toto konto vyjádřil s jasným stanoviskem.

Nová pokuta pro majitele fotovoltaik připomněla nebezpečí čerpání dotací
Neber dotace, neber dotace, nebo se z toho jednou... Tak nějak bychom mohli začít. Parafrází na hlášku ze známého českého filmu v podání Ladislava Smoljaka.