HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jeden stroužek vám postačí na celou česnečku. Víme, kde letos probíhají nejlepší samosběry česneku v Česku

Každý správný Čech miluje pořádnou česnečku. A abyste do ní nemuseli mačkat všechny stroužky česneku, které máte doma, poradíme vám, kde se v Česku ukrývají ta nejlepší samosběrná místa. V článku najdete interaktivní mapu, skrze kterou si najdete lokality jednotlivých farem, polí či rodinných zelinářství. Česnek si tak vyberete podle libosti a v kuchyni budete mít jistotu, že vaříte z čerstvých surovin, které nebyly skladovány týdny v supermarketech.


Samosběr česneku 2024
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: multipel_bleiben (Flickr CC 2.0) a Canva

Jak probíhá samosběr česneku?

Proces samosběru je jednoduchý. Po příjezdu na farmu dostanete košíky nebo bedýnky, do kterých budete česnek sbírat, nebo vám zváží nádoby, které jste si přivezli z domu. Poté se vydáte na pole, kde si můžete česnek nasbírat podle libosti, ať už jde o jeho množství nebo výběr těch nejhezčích palic. Na závěr vám na váze nasbíraný česnek zváží a zaplatíte podle aktuální ceny za kilogram. Přehled nejlepších samosběrných míst najdete zde.

Také jsme pro vás připravili interaktivní mapu s aktuálními místy, kam můžete vyrazit na samosběr česneku, a to v celém Česku. Můžete si mapu přiblížit a každé konkrétní místo si rozkliknout. Mnoho farem má své vlastní webové stránky, kde najdete aktuální informace o otevírací době a cenách. Důležité je ale vždy zkontrolovat, zda mají jednotlivé samosběry otevřeno – ne všechny jsou totiž veřejnosti přístupné každý den.

Nalezli jste v této mapě místo, které již není aktuální, anebo zde naopak něco chybí? Napište nám, prosím, na redakce@drevostavitel.cz. Mapu průběžně aktualizujeme. Děkujeme.

Jak se na samosběr vybavit?

Na samosběr česneku si určitě přibalte koše nebo bedýnky, ve kterých si česnek odvezete. Pokud nechcete mít ruce špinavé od hlíny, budou se vám hodit také rukavice. Samosběry probíhají na polích, kde svítí přímé slunce. Určitě si tedy nezapomeňte přibalit i dostatek vody a pokrývku hlavy.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Ekologické aspekty samosběru

Česnek sklizený přímo na farmě nevyžaduje balení ani dlouhé transportní cesty, čímž se výrazně snižují emise skleníkových plynů. Zároveň máte jistotu, že dostáváte čerstvý produkt, který nebyl skladován dlouhé týdny v supermarketech. Mnohé farmy navíc nepoužívají při pěstování česneku, ale i jiné zeleniny žádné chemické postřiky a hnojiva, což prospívá jak životnímu prostředí, tak lidskému zdraví.

Samosběr česneku je výbornou rodinnou aktivitou

Děti se mohou naučit o zemědělství, přírodě a významu čerstvých potravin. Pro mnoho rodin je to příležitost strávit společný čas venku, daleko od městského shonu a technologií. Společné sbírání a následné zpracování česneku doma může být poučné i zábavné, a nakonec si mohou vychutnat plody své práce v kuchyni.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
20.06.2024

Photocredit: multipel_bleiben (Flickr CC 2.0) a Canva

0

Vyvýšené záhony – proč je mít na zahradě a kdy jsou naopak ke škodě?
Jsou vyvýšené záhony vhodné právě pro vaši zahradu? Přečtěte si výhody a nevýhody, které s sebou přináší, a posuďte sami.

Nekvalitní brambory jsou v prodeji stále častěji. Nenechte se oklamat nepoctivými obchodníky
Chystali jste se na sadbu brambor a prodali vám nekvalitní? Nemusíte nad tím jen mávnout rukou. Přinášíme návod, jak nekvalitní brambory reklamovat.

Nejlepší odrůdy česneku pro výsadbu na jaře. Zajistí mimořádnou kvalitu a intenzivní chuť
Pokud jste před zimou nestihli do záhonů zasadit česnek, poradíme vám odrůdy, které můžete vysadit i na jaře. K tomu navíc přidáme i podrobný návod na jejich pěstování.

Málo známá přísada v hnojivu výrazně urychluje klíčení i růst. Nejvíc pomáhá hned na jaře
Rychle podpoří růst rostlin a zeleniny, zničí slimáky a dodá všechny potřebné živiny půdě. Tato téměř všemocná přísada v hnojivu je mezi zkušenými zahrádkáři běžná, málokterý začátečník ji však zná.

Vypěstovat si doma hlívu ústřičnou zvládne každý. Špatná péče je však často příčinou nebezpečných plísní
Hlíva ústřičná má kromě ozdravných účinků také skvělou chuť. Vypěstovat ji navíc zvládne každý. Stačí dodržet základní podmínky a zanedlouho můžete úrodu sklízet ve velkém.

Pěstování okurek má svá pravidla. Zbytečné chyby mohou pokazit celou úrodu
Tato pranostika říká, že je půda připravená na setí některých druhů zeleniny. Nezůstaňte pozadu ani vy. Připravili jsme pro vás návod, jak při výsevu postupovat a jakým chybám se vyhnout.

Samosběr jahod 2024: Kam vyrazit na poslední jahody v ČR – interaktivní mapa
Kvůli letošnímu nevyzpytatelnému počasí (náhlým mrazům) nejsou v tomto roce otevřena všechna samosběrná místa jahod. Podívejte se na interaktivní mapu, kde najdete poslední přeživší poblíž Prahy, Brna nebo třeba Olomouce.

Samosběr třešní 2024: Kam vyrazit na první třešně v ČR – interaktivní mapa
Jó, třešně dozrávají. A tentokrát dokonce o několik týdnů dříve, než je obvyklé. Proto byste neměli váhat a měli byste se vydat na jejich samosběr. Prohlédněte si naši interaktivní mapu s místy samosběru třešní.

Míra radiace, kvalita ovzduší i přímé přenosy z celé ČR. Meteoradar poskytuje veřejnosti nevídané informace
Chcete vědět, kde ve vašem okolí vypukl požár, jaká je míra radiace ve vaší vesnici nebo jaké počasí bude přesně za hodinu? Ke zjištění toho všeho vám poslouží meteoradar, který si může dohledat kdokoliv.

Samosběr melounů 2024: vyrazte si utrhnout vlastní meloun – interaktivní mapa
O samosběru třešní, jahod a možná i česneku jste už pravděpodobně někdy slyšeli. Co ale takový samosběr melounů? Ano, i na ten se dá v Česku zavítat. Můžete od něj očekávat čerstvost, skvělý zážitek a příznivé ceny.