HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Hejtman Grolich si postavil dřevostavbu. Nechal nás nahlédnout do svého soukromí a prozradil, jak šetří za vytápění

Doba, kdy nad dřevostavbami lidé ohrnovali nos, je dávno pryč. Dnes jim dává před zděnými domy přednost stále více lidí. Jedním z těch, kteří se rozhodli vsadit na dřevostavbu, je i hvězda letošních krajských voleb, hejtman Jihomoravského kraje, zkušený politik a bývalý stand-up komik Jan Grolich. Ten se s námi podělil o své mnohaleté zkušenosti s bydlením ve své dřevostavbě. Přestože nevlastní moderní vymoženosti jako třeba tepelné čerpadlo, náklady na vytápění má minimální. Prozradil také, co by dnes, kdyby stavěl nový dům, udělal jinak.


Hejtman Grolich bydlí v dřevostavbě
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Lasy (CC 4.0), Jan G. (se souhlasem)

Dobrý den, pane hejtmane. Děkujeme, že jste si udělal čas.

Já děkuji za váš zájem.

Docela nás zaujalo, že bydlíte v dřevostavbě. Jak je to už dlouho?

Dům jsme postavili přibližně před 11 lety. To mi bylo 29 let a nastal ideální čas řešit vlastní bydlení. Stavba formou dřevostavby mi byla od začátku sympatická. Zaujala mě ale především rychlost výstavby.

Rychlost výstavby? Jak dlouho se vaše dřevostavba stavěla?

Bylo to v řádu nižších jednotek měsíců. Dodnes si vybavuji, jak jsme se z okna našeho tehdejšího bydlení po celou dobu dívali, jak stavba roste. Měli jsme ji totiž na dohled, což byla docela výhoda. Na tehdejší zvyklosti byl dům postavený opravdu velmi rychle.

Dnes již některé firmy postaví dřevostavbu i za pár dnů...

To je pravda, ale my jsme si nechali dům stavět metodou staveništní montáže. Tenkrát ještě prefabrikace nebyla tak běžná. Dnes už je to zase trochu někde jinde a všechno šlo dopředu. I těch několik měsíců, které stavba trvala, bylo oproti zděné stavbě výrazný nadstandard.

Otázka, která bude asi zajímat většinu mladých rodin, je, jak jste stavbu financovali?

Měl jsem to štěstí, že jsme měli k dispozici rodinný pozemek, na kterém jsme mohli začít stavět. Pak asi podobně jako všichni mladí, kteří touží po vlastním bydlení. Z části nám pomohli rodiče, z části naše úspory a z části hypotéka. Ceny rodinných domů byly samozřejmě před 10 lety trochu někde jinde, než jsou dnes.

Pro jakou jste se rozhodli technologii?

Klasická sendvičová konstrukce, ve které je použita izolace minerální vatou. Na stěnách je pak také polystyren. Nemám v tomto směru hlubší technické vzdělání, takže pokud zmíním nějakou nepřesnost, tak se omlouvám.

Dřevostavba je tedy, zdá se, dobře izolována. Jste v tomto směru spokojen?

Ano, jsme velmi spokojeni. Z hlediska vytápění si vystačíme v podstatě jen s krbovými kamny a přímotopy. A ty využíváme poměrně málo. Většinu času v topné sezóně využíváme krbová kamna. Náklady na topení jsou tedy hlavně ve formě palivového dřeva, které patří mezi nejlevnější zdroje.

Krbová kamna máte s výměníkem?

Krbová kamna máme bez výměníku. Máme však poměrně otevřený prostor domu, kdy obytná část je do značné míry propojena. Teplo se tak snadno šíří celým domem. Komín je navíc vyveden tak, že pomáhá přitápět pokoje v druhém patře domu. Dnes je takové řešení poměrně oblíbené. Snažíme se využívat většinu energie, kterou vyprodukujeme.

Pod slovem přímotopy si mám představit tělesa ve tvaru radiátorů?

Z části elektrické radiátory a z části pak elektrické podlahové topení. Nemáme na ně žádnou automatizaci a zapínáme je dle potřeby. Jak jsem však již zmínil, obvykle si vystačíme čistě s topením v krbu, a přímotopy tak máme spíše jako jakousi pojistku pro vyšší komfort a pro případy, kdy je potřeba si přitopit v tuhé zimě.

Naše čtenáře bude určitě zajímat, kolik protopí takový hejtman za rok...

Z hlavy vám to nepovím, abych neřekl nějakou nepřesnost. Ale jedná se opravdu o poměrně malou částku, jelikož veškeré náklady jsou v podstatě pouze na palivové dřevo, kterého navíc, vzhledem k dobrým izolačním vlastnostem dřevostavby, spotřebujeme jen velmi málo.

Váš dům je patrový se sedlovou střechou. Navrhoval vám jej architekt nebo jste si jej navrhli sami?

Nejprve jsme si u stavební firmy vybrali typový dům, od kterého jsme se odrazili. Ten jsme si poté lehce poupravili podle vlastních představ. Myslím, že to tenkrát bylo dobré řešení, nicméně bych to dnes už dělal trochu jinak.

Jak?

Zahájil bych celý proces tím, že bych přizval ke spolupráci architekta. Sleduji u nás na obci, jak si lidé nechávají stavět nové domy, které jsou již předem kvalitně promyšlené od architektů, a výsledek je opravdu jinde. Myslím, že takový přístup má svůj smysl. Dnes bych to dělal také tak.

Architekt na pozemku několik dní kempoval, aby našel ideální místo pro budoucí dům

Jak jste na tom s moderními technologiemi? Máte v domě automatizaci?

Nemám. Není to proto, že bych snad měl něco proti domovní automatizaci, je to jistě užitečná věc. Jsem však v tomto směru poměrně konzervativní, a tak k tomu nemám ten správný vztah. Mám ale ve svém okolí lidi, kteří si dům automatizovali a nemohou si to vynachválit. Stále něco nastavují a ladí a mají z toho radost. To by ale nebylo nic pro mě. Jsem kluk z vesnice, a tak je mi asi o něco bližší práce s rýčem než nastavování elektroniky.

Přesto však máte na střeše fotovoltaiku. Proč jste se rozhodli si ji pořídit?

Je to určitá cesta k energetické soběstačnosti a pokrývá nám část nákladů na elektrickou energii. Zvažujeme pořízení klimatizace na letní období, jelikož to je bezesporu ideální kombinace s fotovoltaikou. V létě svítí hodně slunce, výkon fotovoltaiky je velký a může být využit k chlazení domu.

Senioři mohou mít nově elektřinu zdarma. Stačí, aby jejich děti měly fotovoltaiku

Jak chladíte dům teď?

Máme venkovní žaluzie. Dříve jsme měli obyčejné vnitřní žaluzie, ale ten rozdíl je opravdu mimořádný. Venkovní žaluzie máme na západní straně, takže brání vniku tepla od zapadajícího slunce k nám do ložnice. Díky tomu pak máme v domě dobré klima. Klimatizaci bychom využívali k dochlazování v obdobích teplotních extrémů.

Máte doma nějaké domácí mazlíčky?

Domácí mazlíčky v tuto chvíli žádné nemáme. Nicméně chováme slepice, díky kterým máme k dispozici domácí vejce.

Je něco, co byste dnes, pokud byste znova stavěl dům, udělal jinak?

Jak jsem zmínil, už bych tentokrát začal s architektem, nikoli pouze sám s projektantem. Další věc, která se časem ukázala jako přebytečná, je druhá koupelna. Zjistili jsme, že nám bohatě stačí jedna. Takže pokud chcete v domě více koupelen, dobře zvažte, zda to má pro vás skutečně smysl a zda to nejsou pouze zbytečné náklady navíc.

Tak ať se vám i nadále dobře bydlí. Děkujeme za rozhovor.

Rádo se stalo, také děkuji.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
10.10.2024

Photocredit: Lasy (CC 4.0), Jan G. (se souhlasem)

8

Slavný horolezec si se svou ženou postavil moderní roubenku z borovice
Navštivte s námi překrásnou moderní roubenku postavenou z netradičního dřeva – z alpské borovice. Majitelem této roubenky není nikdo jiný než legendární horolezec Zoltán Demján. Jak se mu bydlí ve dřevě?

Augustová a Bečvář nás přivítali v jejich nové dřevostavbě. Postavili si ji svépomocí
Slavná moderátorka ČT, Marcela Augustová, si se svým manželem Tomášem Bečvářem postavila dřevostavbu v CHKO pod Ještědem. Čím se podle nich liší bydlení ve zděném a dřevěném domě?

Moderátor Petr Vacek nás nechal nakouknout pod pokličku. Prozradil, jak bydlí s rodinou na Praze 4
Petr Vacek se s nadšením pustil do mnoha rekonstrukcí, aby zajistil, že bude mít jeho dům nižší tepelné ztráty. V rozhovoru nám popsal svůj vytápěcí systém a mnoho dalšího. Přečtěte si o důsledcích instalace centrální rekuperace nebo o amatérském systému zadržování dešťové vody.

Světoznámý český hudebník se odstěhoval do maringotky. Pochvaluje si nulové provozní náklady
Jeho kapelu hrají v rádiích celého světa. Přesto jen málokdo ví, že za těmi slavnými hity stojí právě tento skromně vyhlížející chlapík, původem rodák z Prahy.

Minulý týden začal prodej nových bytů v Praze. Známe ceny zbývajících 56 volných bytů
Aktuálně je z nabízených 76 bytových jednotek už 20 v jednání. Podívejte se na jejich dispozice, aktuální ceny a vizualizace interiéru v naší fotogalerii.