HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevostavby jsou domy, ve kterých se cítíte dobře

Vlastnosti dřeva jako klíčového stavebního materiálu dřevostaveb, doplněné o um a zkušenosti jejich výrobců jsou základem, ze kterého vyrůstají budovy, které jsou ohleduplné nejen k přírodě, ale i k našemu zdraví.


Dřevostavby a vnitřní klima
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: ADMD (se souhlasem)

V obytném prostoru, kde je dřevo tzv. „přiznané“ (nejčastěji u staveb z CLT panelů nebo tradičních srubů a roubenek) se člověk automaticky cítí příjemně a uvolněně. Tento zážitek vychází jednak z efektu „útulnosti“, který dřevo do domů a místností vnáší svým příjemným, teplým povrchem. Na druhé straně vychází také z přirozených vlastností dřeva, které dnes znovu objevuje stále více stavebníků. Tyto výhody dřeva jako stavebního materiálu však nevyužívají pouze obytné budovy. „Efekt dřeva“ se pozitivně projevuje i ve funkčních budovách, například ve školkách, školách a komerčních objektech.

Dřevo podporuje zdravé vnitřní klima

„Dřevo vytváří příjemnou atmosféru a zvyšuje úroveň komfortu uvnitř vlastních čtyř stěn: dřevo jako materiál má hygroskopické vlastnosti, což znamená, že se dokáže přizpůsobit změnám vlhkosti v okolí a pomáhá je vyrovnávat. Dřevo tak pomáhá s trvalou regulační funkci a přispívá k udržení dobré kvality vzduchu v interiéru a příjemného vnitřního klimatu,“ popisuje Lenka Trandová, ředitelka ADMD.

Dřevo má zvukově absorpční účinky

Díky své výrazné schopnosti pohlcovat zvuk poskytuje dřevo také příjemnou vnitřní akustiku, zpomaluje zvukové vlny a omezuje jejich šíření v budově. Pokud je dům konstruován odpovídajícím způsobem, lze bez problémů splnit i zvýšené požadavky na akustickou izolaci. Hluk zvenčí i hluk uvnitř jsou tímto způsobem účinně tlumeny – což je cenný příspěvek ke zdravému a nerušenému bydlení, zvláště cenný v době rostoucího „akustického znečištění“.

Dřevo má dobré izolační vlastnosti

Tepelněizolační vlastnosti dřeva významně přispívají k optimální uživatelské hodnotě a energetické účinnosti budovy. Dokonce i požadavků normy pro pasivní domy lze snadno dosáhnout vhodnou konstrukcí stěn a úrovní izolace. To znamená, že přírodní surovina dřevo účinně pomáhá šetřit zdroje – a šetřit energii. Je tedy zřejmé, proč je každoročně významná část vysoce energeticky úsporných rodinných domů postavena ze dřeva.

Dřevo je ideální materiál z hlediska stavební biologie

Pokud mluvíme o souznění stavby, člověka a přírody, je dřevo jako základní konstrukční materiál dřevostavby 100% správnou volbou. Výstavba, provoz domu, ale i pozdější likvidace nezatěžuje životní prostředí, díky moderním technologiím sušení a ošetření dřevní hmoty je dřevo maximálně ohleduplné k lidskému zdraví. 

Dřevo vytváří prostor pro bydlení

„Dřevo je stavební materiál, který maximálně využívá metry čtvereční, na nichž lze stavět. Moderní dřevostavby totiž umožňují ideální využití podlahové plochy a až o 7 % větší obytný prostor: Dřevěné stavební prvky dosahují díky svým tepelněizolačním vlastnostem tenké tloušťky stěn – a tak zůstává více prostoru pro bydlení a užívání si,“ zmiňuje Lenka Trandová.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

O udržitelnosti nestačí jen mluvit, je třeba ji žít

„Stavět ze dřeva není nutný kompromis, ale prestiž a společenská odpovědnost, způsob, jak respektovat přírodu a zabezpečit kvalitu života i pro budoucí generace. V první řadě bychom měli používat zdravý selský rozum, inspirovat se v přírodě a dřevo používat smysluplně a efektivně. Díky času, který jsme nuceni trávit uvnitř budov, se v plné nahotě projevil tzv. syndrom nemocných budov, který nám způsobuje jak zdravotní, tak psychické potíže, které mohou přerůst až v chronické zdravotní problémy. Jsem přesvědčen, že v následujících letech výrazně poroste poptávka po opravdu promyšlených projektech, dočkáme se nápravy celé řady nešvarů, budeme více sledovat kvalitu vstupních materiálů a vnitřního prostředí a efektivně hospodařit se všemi zdroji.  

Věřím, že z udržitelných budov se stane naprostý standard. Zároveň doufám, že bude brána v potaz empiricky ověřená skutečnost, že dřevo jako stavební materiál působí na zdravotní stav člověka pozitivně a zlepšuje jeho tělesné a duševní zdraví. Je důležité si uvědomit, že zdravé vnitřní prostředí, a to nejen u staveb ze dřeva, je výsledkem kombinace různých faktorů. Těmi základními jsou měřitelné veličiny, jako konstantní vnitřní teplota a stabilní vlhkost vzduchu, která minimalizuje vznik plísní, jež mohou negativně ovlivňovat respirační onemocnění.

Vypíchl bych však jeden z velmi opomíjených faktorů – prostorovou akustiku. Ta se stala slabým místem moderní architektury, a to díky jednoduchému designu, velkým hladkým a tvrdým plochám a strohému vybavení. Lidem často ani nedochází, v jak nekomfortním prostředí se nachází. Přitom četnými výzkumy a studiemi bylo prokázáno, že hluková zátěž má za následek únavu, neklid a sníženou koncentraci. Týká se to veřejných budov, škol, kanceláří, ale i domácností. Jednoduše platí, čím méně ruchu k vašemu uchu, tím menší stres a únava. I tyto hodnoty se dají změřit, ale především snadno predikovat a zohlednit již při návrhu.

Do výpočtu vstupují velikosti a typy jednotlivých povrchů v dané místnosti, charakter využití a počet osob. Z toho se odvodí nezbytná plocha funkčního akustického prvku. Komfortní pro uši i psychiku je doba dozvuku 0,7 vteřin. Kde se tato hodnota vzala? No přece v lese. Tam člověk od pradávna pobýval a jeho sluch byl vyvinut k dokonalému vnímání všech okolních zvuků pro větší ostražitost a případnou obranu. Co z toho vyplývá? Při navrhování a výstavbě dřevostavby spolupracovat s odborníky, kteří své práci rozumí a dodržují nejlepší postupy pro zajištění zdravého vnitřního prostředí,“ shrnul Jiří Oslizlo, předseda představenstva společnosti.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
11.09.2023

Photocredit: ADMD (se souhlasem)

0

Udržitelná dřevostavba, co to vlastně znamená?
Ekologická, šetrná, zelená. Co to ale znamaná? Napovíme v tomto článku.

CLT panely: Vrstvené masivní panely, které voní dřevem
Co je to CLT panel? Dřevěné masivní panely jsou konstrukčním systémem dřevostaveb nabízejících pohledové dřevo, vysokou pevnost a moderní design.

Praha jako udržitelné město není otázkou daleké budoucnosti, řešení je na dosah
Praha jako udržitelné a zelené město z obnovitelných zdrojů na dosah. Přečtěte si v článku o smělém projektu dvou studentů architektury.

Bydlení podle Feng Shui: pozemek, který vám zaručí zdraví a dlouhověkost
Pouze na zdravém pozemku můžete vybudovat zdravý a šťastný domov. Jak takový pozemek poznat, vám poradíme v našem článku.

Bydlení podle Feng Shui: čistá kuchyně zlepší nejen vaše zdraví, ale i finanční situaci
Kuchyně je ve Feng shui nejdůležitější místností v domě. Kromě zdraví a vitality má vliv i na naše bohatství. Více v našem článku.

Kaskádový princip využívání dřeva je synonymem udržitelnosti
Dodavatelé dřevostaveb dlouhodobě sází na panelový systém výstavby, při kterém probíhá veškerá příprava a výroba ve výrobní hale. Přečtěte si více informací v článku.

Revoluční konfigurátor Wood Base je nově dostupný nejen projektantům a architektům
ADMD představuje „Wood Base“ – průlomový konfigurátor pro návrh dřevěných konstrukcí. Certifikované skladby pro dřevostavby jsou nyní snadno dostupné na jediném místě pro všechny projektanty i architekty.

Na rozmyšlenou měli jediný den. Starostlivým rodičům se podařilo zlepšit nalomené zdraví jejich syna
Zpočátku potřebovali jen zvětšit obytný prostor, aby měli všichni členové rodiny své soukromí. Nicméně se časem ukázalo, že se musí rychle přestěhovat i kvůli zdravotním problémům malého chlapce.