HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Na rozmyšlenou měli jediný den. Starostlivým rodičům se podařilo zlepšit nalomené zdraví jejich syna

Nový dům plánovali postavit už dlouho, posledním impulzem se však stalo narození jejich malého syna. Zpočátku potřebovali jen zvětšit obytný prostor, aby měli všichni členové rodiny své soukromí. Nicméně se časem ukázalo, že se musí rychle přestěhovat i kvůli zdravotním problémům malého chlapce. Bydlení poblíž hlavního města a každodenní navštěvování centra Prahy (školka, škola, práce) bohužel odneslo jeho zdraví. Majitelé museli o životní změně rozhodnout v podstatě během jediného dne.


Dům pro čtyřčlennou rodinu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Druhé dítě bylo impulzem pro nový dům

Manželé bydleli velmi dlouhou dobu zhruba půl hodiny od centra hlavního města. A protože jde o velmi frekventovanou část Prahy, věděli, že se jednou budou chtít přestěhovat do klidnější lokality. Impulzem bylo jejich druhé dítě. Když budoucí majitelka dřevostavby podruhé otěhotněla, rozhodli se, že začnou plánovat bydlení za Prahou na příjemném místě bez aut, s vesnickou atmosférou klidu a pohody. Odjakživa bylo jejich snem mít dům se zahradou v dojezdové vzdálenosti od centra velkoměsta. Tento sen se jim splnil a teď spokojeně bydlí se svým sedmiletým synem a devatenáctiletou dcerou v moderní patrové dřevostavbě. Fotky rodinného domu si můžete prohlédnout níže.

Měli pouhý den na rozmyšlenou

Při hledání vhodného pozemku měli manželé neuvěřitelné štěstí. Narazili na paní, která koupila pozemek od developera a prodávala ho. Reakce manželů musela být velmi rychlá, protože o parcelu usilovalo mnoho zájemců. Nebyl čas ztrácet čas, v podstatě se rozhodli během jednoho dne.

O tom, jak je těžké sehnat poblíž Prahy cenově dostupný pozemek, nám pověděla i paní Veronika. Rozhovor naleznete v souvisejícím článku níže.

Rodinný dům navrhl Veronice její bratr. Povedlo se mu snížit cenu o statisíce

Přísné regulativy hrály v jejich prospěch

Manželé se tedy pustili do plánování svého nového začátku. Jakmile na ně původní majitelka přepsala parcelu, začali hledat stavební firmu a vysněný typový dům. Nicméně už v této fázi narazili na drobné problémy. Dozvěděli se o místních regulativech, které byly velmi přísné. Původní majitelka jim později dokonce sdělila, že právě tyto striktní podmínky pro výstavbu jim hrály do karet – odradily jiného zájemce o parcelu, který byl před nimi.

Nesměla tu být rovná střecha, byly předepsané určité barvy fasády a uliční čára. Nadšený manželský pár to ale příliš neomezilo. Nelíbily se jim příliš moderní domy, které by se do onoho okolí ani nehodily. Za tyto přísné regulativy byly ve finále dokonce rádi. Díky nim jsou v jejich vesnici jen sedlové nebo valbové střechy, domy nejsou „cikcak“, a ulice tak působí hezky jednotně.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Díky prosté volbě konstrukčního systému příliš nepřekročili rozpočet

Pozemek mají, vizi budoucí dispozice rodinného domu taky. Zbývá jen najít vhodnou stavební firmu, která by jim dům postavila. V otázce konstrukčního systému vsadili na dřevostavbu kvůli rychlosti a ceně. Ne že by byl dům ze dřeva výrazně levnější. Manželům se líbila myšlenka, že příliš nepřekročí stanovený rozpočet na dům.

Jednou z mnoha výhod dřevostaveb je totiž velmi podrobné plánování. Někdo může vnímat tuto skutečnost jako omezení, protože majitelé zpravidla musí promyslet celý koncept rodinného domu již v prvotní fázi projektování. Nicméně poté už vám všechny starosti odpadnou. A zmiňované navyšování rozpočtu je ve většině případů právě kvůli dodatečným úpravám domu, na které se během návrhu jednoduše nemyslelo. S větou „to se dořeší až na staveništi“ se u dřevostaveb zpravidla nesetkáte.

Při návrhu se myslí na všechno

Konkrétně u montovaných dřevostaveb je prováděno podrobné plánování. Na počátku celého procesu vznikne dokonalý 3D model. V této chvíli je možné dle potřeby případné nejasnosti upravit. V případě, že jsou komplikovanější části konstrukce vyřešené, daná dokumentace putuje do výrobních hal. Velmi přesné CNC stroje jednotlivé segmenty domu doslova vyřežou a následně zkompletují do hotových stěn. V této fázi už jen zbývá dopravit jednotlivé díly konstrukce na staveniště, kde se sestaví do finální podoby domu.

Ani o korunu víc. Slibujeme

A protože je vše předem jasně stanovené a domluvené, majitelé plánovaný rozpočet nepřekročili ani o korunu. Byť se to nemusí na první pohled zdát, i rychlost výstavby bude hrát ve prospěch vaší peněženky. Vše kromě obkladů a stropu bylo v případě dnešního páru stavěno suchým procesem, nemusely se tedy dělat technologické přestávky. I pronájem městského bytu byl tak značně zkrácený.

Devět měsíců uteklo jak voda

Základová deska byla realizována firmou v listopadu, přičemž se na konci února už začalo stavět. Manželé u montáže z velké části nebyli přítomní (stavba probíhala ve všední dny a oni museli být v práci). Na staveniště se však přijeli vždy podívat na konci dne. Měsíce plynuly jako voda, výstavba měla rychlé tempo a díky tomu se už v červenci stěhovali do nového. Nezaplatili si však stavbu na klíč, ale na dokončení (dodávali si vlastní krytinu, obklady, dveře, vymalování).

Popis dispozice rodinného domu 5+kk

Rodinný dům s dispozicí 5+kk je ideálním bydlením pro čtyřčlennou rodinu. Má jednoduchý, téměř čtvercový půdorys (9 × 10 m) a jeho dominantou je krásný štít, který vytváří vzdušný a prostorný interiér. V přízemí se nachází vstupní hala, schodiště, koupelna s technickou místností, pokoj pro hosty a prosvětlený obývací pokoj propojený s kuchyní a jídelnou. V horním patře jsou dva téměř symetrické dětské pokoje, ložnice a společná šatna a koupelna.

Zdravotní stav jejich malého chlapce se zlepšil

Dnes je to už pět let, co tu rodina spokojeně bydlí. S domem i jeho umístěním jsou velmi spokojení. V době, kdy uvažovali nad konstrukčním systémem, se přiklonili k dřevostavbě i z důvodu využití zdravotně nezávadných a přírodních materiálů.

Jejich malý syn měl dříve velké zdravotní problémy s dýchacími cestami (předchozí bydlení v Praze odneslo bohužel jeho zdraví). Majitelka domu popisovala, jak býval vždy týden ve školce, týden doma a pořád dokola. Dnes je opravdu moc vděčná za to, že se mu zdraví v novém domě a prostředí zlepšilo. Čerstvý vzduch mu pomohl. Ve finále souhra umístění a konstrukčního systému pomohla majitelům více, než si na počátku své cesty mysleli (nový dům měl vyřešit především problém nedostatku prostoru).

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
21.07.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

0

Stavba roubenky norskou technologií – kompletně svépomocí
Přemýšlíte o stavbě netradiční dřevostavby? Inspirujte se roubenkou zhotovenou norskou technologií, kterou vám představíme v tomto článku. Je celá postavena svépomocí.

Jak se projeví klimatické změny na skladbu dřevin v našich lesích
Jak reagovat na klimatické změny, kterým aktuálně čelí středoevropské lesy a dřevařský průmysl? Jaké dřeviny budeme do budoucna hojně využívat? Na to se chystají odpovědět brněnští vědci.

Treehouse s koupacím sudem na Vysočině inspirovaný stromovým barem na Filipínách
Navštívili jste už někdy treehouse? Pokud ne, neváhejte se podívat na krásný stromový dům na Vysočině v naší fotogalerii. Můžete si ho i pronajmout a strávit v něm třeba romantický víkend.

Některé stropy jsou tikající časovaná bomba. Málokdo si uvědomuje rizika
Jak zavčas předejít nebezpečnému a finančně náročnému zhroucení stropní konstrukce?

Dřevostavby jsou domy, ve kterých se cítíte dobře
Vlastnosti dřeva jako klíčového stavebního materiálu dřevostaveb, doplněné o um a zkušenosti jejich výrobců jsou základem, ze kterého vyrůstají budovy, které jsou ohleduplné nejen k přírodě, ale i k našemu zdraví.

Přehlížení špatné vlhkosti v domácnosti se lidem nepříjemně prodražuje
Rychlé možnosti prozatím využívají pouze méně početné rodiny a mladé páry žijící v garsonkách. Cenově dostupné řešení by přitom jistě uvítaly i větší rodiny žijící ve starších domech, kde je problém s nadměrnou vlhkostí denním chlebem.