HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Během života postavila tři domy, na stáří se rozhodla pro dřevostavbu. Stěhovala se však bez manžela

Není lehké stavět úplně nový dům sám, nicméně majitelka této dřevostavby neměla na výběr. Dokázala si celým procesem projít bez manžela, svých příbuzných i bez svých dětí, které už vyrostly a odstěhovaly se z rodné vesnice. Jeden by řekl, že po letitých zkušenostech ze života půjde všechno jako po drátku. Dřevostavba pro ni byla však velkou neznámou. Na stáří sebrala veškerou odvahu, začala si zjišťovat informace o konstrukčním systému dřevěných domů a intenzivně pracovala na své nové budoucnosti. A na výsledek jejího snažení se můžete podívat ve fotogalerii, kde na vás čekají fotky přímo z obýváku.


Dům na stáří
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Musela se postavit na vlastní nohy

Jak se říká, do třetice všeho dobrého. Paní majitelka neměla na růžích ustláno. O rodiče přišla jako malá a vychovala ji starší sestra. Ve 21 letech, když dostala peníze, které jí rodiče nechali, si koupila sousední zahradu a postavila na ní úplně nový dům. Tam žila asi 30 let i se svým manželem a dětmi. Když potom manžel zemřel, rozdělila dětem svůj majetek (dům, chalupu a byt). Nějaké peníze si nechala a postavila si pro sebe nové bydlení v přírodě.

Rodinný dům vyměnila za větší chalupu

Nová stavba byla velká a měla sloužit jako dům i chalupa zároveň. Paní majitelka doufala, že se tam bude scházet celá rodina. Její dcera se ale nakonec rozhodla, že zůstane v hlavním městě, a její syn se odstěhoval desítky kilometrů daleko. Po dostavbě chalupy přišel radikální krok. Budoucí majitelka dřevostavby se rozhodla, že dům prodá a postaví si něco menšího blíž svému synovi a vnoučatům. Dům číslo tři se tedy začal rýsovat na papíře.

Vyměnila dřevo za cihlu

Paní majitelka bydlela celý svůj život ve zděných domech. V případě svého nedávného projektu však vsadila na dřevostavbu. Ptáte-li se, co ji přesvědčilo jít se úplně samotnou do velkého neznáma, povíme vám to. Byly to právě reference. Paní majitelka dlouhou dobu předtím sledovala internetová média píšící o dřevostavbách, hodně četla a zajímala se. Zpozorovala, že si lidé dřevostavby chválí, a přišlo jí to sympatické. Zalíbila se jí také rychlost a neviděla důvod, proč do toho nejít.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Bydlela ve zděném domě i v dřevostavbě. Dnes pociťuje značné rozdíly

Hned v prvních okamžicích při započetí výstavby si paní majitelka chválila rychlost výstavby. Během první zimy pak pocítila rychle vyhřátý prostor (dům byl velmi rychle vytopený). Právě rychlost vytopení prostoru je u dřevostaveb velmi populární, obzvláště pak, když máte menší dům, jako je právě tento (jeho užitná plocha je 72 m2). Více se o tomto tématu dozvíte v souvisejícím článku níže.

Naopak v létě překvapila paní majitelku skutečnost, že se nepřehřívá. My považujeme za důležité zdůraznit, že má v domě nainstalované venkovní žaluzie, takže si přes den zastíní okna, a v domě se tak udrží chládek.

Srovnání cen a nákladů za vytápění. Navštívili jsme 44 domácností a zeptali se majitelů

Věděla, co chce. Málokdo to dokázal akceptovat

Jakmile měla jasno v konstrukčním systému svého domu, začala se ohlížet po stavební firmě, která by jí ho dokázala postavit.

Nejprve dlouho hledala firmu, která by vůbec její požadavky byla schopna zohlednit. Strávila opravdu hodně času na internetu a psala si s několika českými firmami. Žádná z nich však nebyla moc ochotná měnit půdorys. Téměř to chtěla vzdát, dokud se jí neozvali z poslední oslovené společnosti, že s úpravami nemají sebemenší problém. A protože byli navíc i velmi ochotní, rozhodla se stavět s nimi.

Změny jsou vždy vítány

Od stavební společnosti si vybrala typový domek a chtěla v něm udělat hodně změn. Například chtěla kuchyni, ložnici a vchod směrem na východ, protože má ráda, když ji probouzejí sluneční paprsky. Navíc na východní straně tolik nefouká, takže nebude muset třeba v zimě tolik odklízet sníh. Zkušenosti ze života se jí nastřádaly, a tak je při návrhu všechny aplikovala. Taky chtěla předělat technickou místnost, původně měla být vedle ložnice, ale to by ji rušilo. A proto ji nechala přemístit vedle kuchyně. Návrh zcela nového (byť původně typového) domu byl na světě.

Vezmeme vás na prohlídku

Malý bungalov o rozměrech 11 × 8 m nabízí dispozici 3+kk, která je pro jednoho člověka plně dostačující. Po vstupu do domu se z komfortního zádveří dostanete do technické místnosti a do čtvercové chodby, ze které vedou dveře do ložnice, pokoje pro hosty, koupelny s toaletou a obývacího pokoje s kuchyní. Z obývacího pokoje vedou prosklené dveře na terasu. Větší fotku půdorysu a další fotky celého domu najdete v naší fotogalerii.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
25.08.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

4

Senioři si na stáří postavili nový dům. Dokázali, že když se chce, všechno jde
Vyměnili velký dům za menší dřevostavbu o užitné ploše 96 m2 a své rozhodnutí si nemohou vynachválit. I přes původní obavy z velkého neznáma se pustili do výstavby, a svůj nový domov si dokonce dokončili svépomocí.

Dobrovolníci v Brně narazili při úklidu na vzácný odpad. Odborníci datují jeho stáří na 500 milionů let
V Brně nalezli dobrovolníci při úklidu rozsáhlé černé skládky doposud nejstarší „odpad“ v podobě zkamenělin trilobitů. Potěšujícím zjištěním je, že odpadů ve veřejném prostoru meziročně ubývá…

Mezigenerační závod o čas vyhráli rodiče. Na stáří si postavili bungalov a bydleli dříve než jejich dcera
Moderní dřevostavbu, kterou si nechali postavit na dokončení, přizpůsobili i bydlení maminky pana majitele. Jejich vícegenerační bungalov tak zaujímá 200 m2 užitné plochy.

Český hudebník si se ženou postavil nový dům u Brna. Opustili tak svůj dvougenerační dům v horách
Jak sami uvádí, na stáří by jim byl dvougenerační dům akorát na obtíž. Rozhodli se tedy postavit moderní bungalov nedaleko Brna, jehož dispozici si navrhli úplně sami.

Senioři odmítají žít v domově důchodců. Zaujal je bungalov (119 m2) na stáří, kde mohou bydlet plnohodnotně jako doposud
Dnes se podíváme pod pokličku moderního bungalovu, který je jako stvořený pro manželský pár v nejlepším věku. A to jak dispozičně a vzhledově, tak i cenově.

Zkušení stavaři si postavili moderní chalupu na stáří. Mladým vzkazují, na co si dát pozor
Dokonce mnoho návštěv z jejich blízkého okolí, které k nim přijely, vůbec nepochopilo koncept dřevostaveb. To, co viděli stát na pozemku, by tam nikdy nečekali.

V padesáti si postavili menší dům (83 m2) bez radiátorů a se zahrádkou. „Jsme celoročně jako na chatě,“ pochvalují si majitelé od Brna
Jitka a Zdeněk si nechali postavit menší bungalov 4+kk na stáří nedaleko Brna. Stavbu chtěli stihnout dokončit do padesátky. Kde získali krásný pozemek, proč se jim protáhl začátek stavby a jaké si zvolili vytápění? To vše se dozvíte v exkluzivním rozhovoru pro Dřevostavitele.