HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Lidé jsou zmatení a neví, čím mohou v zimě topit. Zjistili jsme, jaký je skutečný stav

Kde je pravda? Neustálé zákazy v případě systémů vytápění pro české domácnosti válcují mediální scénu. Staré kotle na tuhá paliva se již zakázaly a nyní čeká domácnosti velké rozhodnutí. Vymění svůj starý kotel na dřevo či uhlí nebo budou zákaz ignorovat, a riskovat tak pokutu ve výši 50 000 Kč? Mnoho rodin se výměny obává kvůli vysokým finančním investicím a zbrkle nakupuje tepelná čerpadla. Existuje však mnoho levnějších variant. Ostatně – jak a čím topit během letošní zimy ví nejlépe v Ostravě. Zjistěte, jaké máte možnosti ve vašem konkrétním případě v článku.


Čím topit v zimě?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří R. (se souhlasem)

Topení uhlím a dřevem

Určitě už jste slyšeli o zákazu starých kotlů na dřevo a uhlí i vy. Pravdou je, že topení dřevem a uhlím zůstává legální i po 1. září 2024, a to navzdory falešným informacím šířeným některými médii. Omezení se týká pouze starších kotlů s nízkou třídou účinnosti. Pokud váš kotel spadá do třídy 1 nebo 2, bude nutné jej vyměnit. Kotel s vyšší třídou (3 a výše) můžete bez problémů používat dál. Pokud vás zajímají bližší informace k zákazu kotlů na tuhá paliva, mrkněte na související článek níže.

Zákaz kotlů na pevná paliva se blíží. Starý kotel přitom stále mají statisíce lidí, nových není dostatek

V případě nevyhovujícího kotle lze přejít na jiný systém, jako jsou kotle na pelety, elektrokotle nebo podlahové topení, což bývá výhodné především pro dobře zateplené domy.

Jedno z nejlevnějších vytápění v Česku je stále opomíjeno

Vytápění peletami je stále populárnější, a to díky nízkým nákladům, pohodlné obsluze a energetické soběstačnosti. Pelety jsou jedním z nejlevnějších způsobů vytápění a i přes mírný pokles výroby zůstávají dobře dostupné po celé ČR (aktuální cenu pelet si můžete zkontrolovat zde). Majitelé peletových kotlů si cení i pohodlí, protože kotel si sám přikládá a vyžaduje minimální obsluhu. Kotlíková dotace nebo program Nová zelená úsporám navíc pomáhají s financováním těchto systémů. Aktuální ceny kotlů na pelety na českém trhu si můžete srovnat např. zde. Více jsme se o topení peletami rozpovídali v článku níže.

Jedno z nejlevnějších vytápění je v Česku stále populárnější. 1 kWh za 1,8 Kč a téměř bez práce

Teplo od podlahy je k nezaplacení

Otázkou je spíše – elektřina nebo voda? Podlahové vytápění na bázi odporových kabelů nebo uhlíkových topných folií představuje efektivní způsob vytápění, který pracuje podobně jako elektrokotel – přeměňuje elektrickou energii přímo na teplo. Hlavní výhodou tohoto systému je jeho nízká pořizovací cena (ceny elektrických topných folií si můžete srovnat zde) a jednoduchost instalace, která nevyžaduje teplovodní rozvody, trubky ani radiátory. Naopak teplovodní podlahové topení vám bude dávat smysl ve chvíli, kdy byste uvažovali třeba nad krbovými kamny s výměníkem (aktuální ceny si můžete porovnat zde).

Co do něj pošleme, to nám vrátí

Elektrokotel nabízí několik výhod, z nichž hlavní je jeho kompaktní velikost a nízká pořizovací cena. Aktuální ceny elektrokotlů si můžete porovnat např. zde. Díky tomu je ideálním řešením pro menší domy nebo dobře zateplené objekty s minimálními energetickými nároky. I když vytápění elektřinou může být nákladnější ve srovnání s jinými zdroji tepla, pokud máte například výhodný tarif na elektřinu nebo vlastníte fotovoltaické panely, bude provoz elektrokotle velmi úsporný. Navíc elektrokotle nevyžadují prakticky žádnou údržbu, nevytvářejí emise ani odpad, což z nich činí ekologičtější alternativu k plynovým či uhelným kotlům.

Jak je to s tím topením doopravdy?

Je často obtížné se zorientovat v protichůdné spleti obecných informací na internetu. Na Veletrhu úspor budou mít návštěvníci příležitost zeptat se řady odborníků, specialistů a majitelů firem na to, co konkrétně potřebují pro zajištění tepla, energií, stavby a rekonstrukce pro svoje potřeby. Veletrh je jedinou podzimní akcí a příležitostí tohoto druhu v Moravskoslezském kraji.

Akce se koná ve dnech 4.–5. října 2024 v Trojhalí Karolina. Prostory budou sloužit jako výstavní a poradenské fórum pro všechny, kdo přemýšlejí nad úsporami energie, výměnou topení za úspornější variantu, uvažují o „zelených“ dotacích nebo se chystají stavět či rekonstruovat. V reakci na aktuální situaci po povodních přibývá i téma s názvem Obnova. Vstupenku ZDARMA si můžete stáhnout zde.

Radu můžete získat až od 60 odborníků zdarma

Na šedesát vystavovatelů představí návštěvníkům celé spektrum výrobků a služeb stavebního oboru. Nebude chybět nabídka stavebních materiálů, nejvíce zastoupená bude oblast topení – tepelná čerpadla, fotovoltaika, solární vytápění a další. Široká je i nabídka firem nabízejících různé druhy izolací, rekuperaci a další cesty, jak uspořit na topení.

Neorientujete se v oblasti vytápění vůbec? Pak oceníte doprovodný program

Kromě výstavních expozic je připraven i přednáškový doprovodný program pro širokou veřejnost. Zazní zde témata jako dotační programy Nová zelená úsporám a Oprav dům po babičce, tepelná čerpadla, fotovoltaika, rekuperace a snížení nákladů na topení, ale i geopatogenní zóny a jejich vliv na bydlení.

Do zákazu některých kotlů na tuhá paliva zbývá jen necelého půl roku. Opozdilce čeká tučná pokuta

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
30.09.2024

Photocredit: Jiří R. (se souhlasem)

5

Podlahové topení: Na boso i v zimě? Návod, jak toho docílit
Masivní dřevo v kombinaci s podlahovým vytápěním dává to pravé kouzlo a útulnost domova. Dozvíte se více něž jen, jaké je potřeba dodržet podmínky pro podlahové topení.

Mám elektrokotel – jak mohu snížit výdaje za vytápění?
Existuje několik základních principů, jak snížit náklady za vytápění elektrokotlem. Která distribuční sazba je nejvýhodnější?

Nový typ topení překvapil efektivitou. Řeší nedostatky krbových kamen i vložek
Tvrzení, že nikdy nemůžete mít všechno, možná není tak úplně pravdivé. Nový typ vytápěcího zařízení spojuje ty nejlepší vlastnosti krbových kamen a krbové vložky.

Jedno z nejlevnějších vytápění je v Česku stále populárnější. 1 kWh za 1,8 Kč a téměř bez práce
Jedná se o jeden z nejlevnějších způsobů vytápění. Kromě příznivé ceny hraje roli i pohodlí. Majitelům totiž stačí přiložit do kotle na pelety jen jednou za pět dní.

Do obýváku si dovezl luxusní kachlová kamna. Po zimě přišlo vyúčtování, platil měsíčně jen 1 660 Kč
Přestože jim stavební firma ve spolupráci s architektem navrhla krbová kamna, dali na vlastní uvážení. Vybrali si krásná tmavě modrá akumulační kachlová kamna a hned po první zimě byli velice příjemně překvapeni.

Starý kotel musíte nahradit. Srovnali jsme dřevo, pelety, tepelné čerpadlo, elektrokotel i topné folie z hlediska ceny, nákladů i komfortu
Zákaz starých kotlů se nezadržitelně blíží a ti, kdo ještě neprovedli výměnu starého kotle za nový, mají nejvyšší čas, aby se tématu začali minimálně věnovat. Zatím to venku na nutnost zatopit nevypadá, ale jakmile to přijde, bude topení kotlem nižší než třetí třídy již nelegální.

Nedostatek vzduchu v kamnech může skončit i výbuchem. Některé komíny tomu umí zabránit
Krbová kamna a vložky mají celou řadu výhod. Topení v nich je levné a má svoje nezaměnitelné kouzlo. Tento způsob vytápění však může být i nebezpečný. Nemusíte se ale bát. Existuje komín, který tomuto nebezpečí jednoduše předejde.