HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Cena energie nejspíš ještě klesne. Fixovat nyní ceny může být velká chyba

V poslední době se v médiích stále častěji šíří informace doporučující zafixovat ceny energií z důvodu očekávání růstu jejich cen. Odhadnout, jaký bude další vývoj cen energií, je samozřejmě náročné a jedná se spíše o věštění z křišťálové koule. Zkušenost a pohled do minulých let však ukazuje, že jsme se ještě nevrátili na původní standardní hladinu. Očekávat proto můžeme spíše zlevnění. Důvod, proč někdo doporučuje nyní fixovat ceny a z jaké motivace, zůstává otázkou.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Ještě jsme se nevrátili do normálu

Za posledních přibližně 16 let byla cena elektřiny v podstatě dlouhodobě stabilní. Chvílemi i klesala. V kontextu s vývojem inflace se dokonce říct, že reálná cena elektřiny za ty roky dokonce klesla soustavně. V roce 2020 však došlo k prudké změně způsobené nečekanými situacemi, které do doby neměly obdoby. Nyní se však již cena energií stabilizuje a vrací do původního normálu. Stále tam však ještě není. Stále je cena energií přibližně na dvojnásobku, než bylo zvykem po celých 15 let před rokem 2020.

Elektřina je dnes levnější než před 15 lety. Stačí umět počítat

Dodavatelé si hlavně potřebují zafixovat zákazníky

Fixace ceny u dodavatele je hlavně zárukou dodavatele energií, aby jim zákazník nemohl odejít ve chvíli, kdy konkurence nabídne lepší cenu. To je hlavní důvod, proč dodavatel zákazníkovi takový postup doporučuje a možná i důvod, proč jej doporučují někteří odborníci, kteří jsou s dodavateli energií více či méně propojeni. Ve chvíli, kdy si cenu zafixujete, přicházíte o možnost účastnit se soutěže dodavatelů mezi sebou o co nejlepší cenu a přecházet mezi nimi za lepší nabídkou. To je samozřejmě společným cílem všech dodavatelů. Čím více lidí bude mít zafixováno, tím méně budou muset zlevňovat.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dům po babičce opravili i bez dotace. Výsledkem je dvougenerační bungalov

Vysvětlení, proč cena energie pravděpodobně ještě klesne

Z hlediska elektřiny se stačí podívat na graf vývoje za posledních 15 let, který jasně ukazuje stabilitu ceny po celá dlouhá léta. Poté prudký výkyv směrem nahoru, který reagoval na nečekané události. A následně se začíná v určitém kolísání vracet zpátky. Není však ještě úplně zpět tam, kde by mohla být. Proč tomu tak je? V situaci prudkého výkyvu nahoru někteří slabší dodavatelé energií neustáli situaci a na trhu zůstalo jen několik silných. Ti od doby nemají motivaci mezi sebou soutěžit o zákazníky. Proto se snaží tuto situaci udržet v současném zapouzdřeném stavu. K soutěži se však pomalu začíná schylovat. Již nyní, když poptáte energii od více dodavatelů, zjistíte, že jejich očekávání je spíše pokles ceny, nikoli růst.

Další aspekty poklesu ceny elektřiny

Dochází k prudkému rozvoji fotovoltaiky. Ten došel  do situace, kdy se od majitelů fotovoltaiky vykupuje energie za záporné ceny. To znamená, že energie je přebytek. Přebytek přirozeně způsobuje tlak na snížení ceny na trhu. To je první aspekt proč lze očekávat pokles ceny elektřiny dokonce i pod původní hodnoty, z posledních 15 let. Pokud zvažujete fotovoltaiku, podívejte se na srovnání cen zde. Pokud ji máte a nechcete prodávat přetoky za záporné ceny, zde najdete cenové srovnání nabídek baterií pro uložení energie.

Plyn půjde nejspíš také dolu

Pokud se pak podíváme na vývoj ceny plynu, zde došlo také k prudkému výkyvu směrem nahoru způsobenému vydíráním monopolního asijského dodavatele. Došlo však k dramatické změně, a to diverzifikaci zdrojů, ze kterých nakupujeme. Nyní si můžeme více vybírat, od koho plyn dovezeme, a tedy tlačit na cenu. I tato změna může mít pozitivní dopad na cenu plynu, tedy její pokles.

Kdy dává smysl fixovat cenu?

Zafixovat si cenu energie u dodavatele na několik let dává smysl ve chvíli, kdy se na trhu stabilizuje a kdy mezi sebou dodavatelé začnou skutečně soutěžit. V tu chvíli nabídnou za fixaci velkou ekonomickou výhodu, tedy nižší cenu. Podíváme-li se v tu chvíli na graf vývoje ceny energie, vidíme jasně, že za poslední dobu nedocházelo k velké fluktuaci, můžeme fixovat. Pokud však se situace zatím nestabilizovala, fixovat cenu bude výhodné spíše pro dodavatele než pro zákazníka.

Vydáno dne:
29.06.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

9