HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Topení ve starých kotlích bude za týden zakázané. Zjistili jsme, jak budou probíhat kontroly

O tom, že staré kotle, konkrétně ty, které jsou označeny třídou 1 a 2 již nebude možné používat, jste jistě slyšeli. Možná se ptáte, kdo je za to odpovědný a z jakého důvodu k tomuto zákazu došlo. Co vás ale bude jistě zajímat ještě o něco víc je, co se bude dít dál. Jak budou probíhat kontroly, zda stále netopíte starým kotlem? A jaké budou postihy? Bude úředník skutečně nekompromisní, nebo existuje nějaká cesta, jak se vyhnout pokutě?



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Kdo za to může?

Ačkoli je v dnešní době tak trochu v módě svádět všechno na vládu a na EU, v případě zákazu starých kotlů, i kdybychom se na hlavu stavěli, ani na jednoho z nich to svést nepůjde. Zákaz starých kotlů byl totiž stanoven zákonem, který byl odhlasován Parlamentem České republiky, prošel Senátem a byl podepsán prezidentem Václavem Klausem. Bylo tomu roku 2012 a jedná se o zákon český, nikoli evropskou direktivu. Účelem zákona bylo jediné, definovat topné systémy tak, abychom zlepšili kvalitu ovzduší v Česku. Plán byl takový, že k zákazu dojde v roce 2022, tedy za 10 let od doby, kdy byl tento zákon odhlasován. Nakonec současná vláda účinnost zákona ještě o 2 roky odložila. A to právě proto, aby lidé získali další dva roky navíc k řešení této situace. Na výměnu kotlů jsme tedy měli 12 let. To, že výměnu někdo nechal na poslední chvíli tedy skutečně není problém současné vlády.

Přepadovky v domech a pokuty na místě?

Ačkoli se po internetu šíří různé scénáře, jak budou kontroly kotlů vypadat, realita bude pravděpodobně dosti odlišná od černých představ škarohlídů. Podle vyjádření ministerstva není cílem občany pokutovat ale přimět je různými způsoby k provedení nápravy. Pokud úředník zjistí, že se v domě topí nevyhovujícím kotlem, nejprve uloží dotyčnému napomenutí a výzvu k nápravě. Teprve pokud nenastane patřičná reakce, může kontrolor přistoupit k udělení pokuty a to ve výši 50 tisíc korun. Na tomto místě je potřeba připomenout také povinné revize kotlů, jež se s tímto tématem úzce pojí. Minimálně při příští revizi totiž dojde tak jako tak k odhalení užívání zakázaného kotle a domácnost bude nucena věc promptně řešit.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Oficiální návod jak se vyhnout pokutě?

Ministerstvo také v rámci informací, které k problematice vydává, informovalo, že potenciálnímu riziku pokuty lze předejít i dalšími způsoby. Kontroly totiž mají zohledňovat také sociální situaci domácnosti a zejména pak podané žádosti o dotace jako symboliku toho, že již je výměna kotle v řešení. V případě, že tedy jste již o dotaci zažádali, dle tohoto vyjádření byste měli být po určitý čas de facto z obliga. Zda a jak dlouho však půjde na takové řešení spoléhat, to je otázkou. Ministerstvo se však snaží paniku ohledně výměny starých kotlů spíše mírnit a je velmi nepravděpodobné, že by mělo někde docházet k cílené šikaně občanů. To nic nemění na faktu, že pokud máte starý kotel, který má nižší než 3. třídu, výměně se dříve či později stejně nevyhnete.

Zákaz starých kotlů zamotal hlavu lidem, kteří nemají na kotli uvedenou emisní třídu

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
26.08.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)
Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

13