HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nejlevnější podlaha se ve výsledku překvapivě prodraží. Spočítali jsme o kolik

Nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci. Toto rčení jako by bylo šité nejlevnějšímu typu podlahy přímo na míru. Naláká vás sice na příznivou cenu, které nemohou jiné varianty konkurovat, poté se ale ukáže, že je v konečném důsledku mnohem dražší. O kterém typu podlahy je řeč? A na kolik přesně vyjde? Spočítali jsme to za vás.


Zdánlivě nejlevnější podlahy se prodraží. Spočítali jsme o kolik
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: PxHere (CC0) a ActiveSteve (Flickr CC 2.0)

Peníze až na prvním místě

Tímto heslem se při výběru stavebních materiálů či vybavení řídí velká část domácností, možná dokonce většina. Cena má tak často rozhodující vliv na konečný výběr. Jinak tomu není ani u podlah, kdy lidé často sahají po laminátu, coby nejlevnější možné variantě. Ve skutečnosti to však s laminátovými podlahami nemusí být tak růžové. Ačkoliv se často prezentují jako nejlevnější typ podlahy, jejich skutečné náklady mohou být překvapivě vysoké. Srovnali jsme laminátové podlahy s další oblíbenou variantou, vinylem, a spočítali jsme, jak si tyto dva typy podlah stojí.

Laminát vs. vinyl

Určit jednoznačnou cenu podlah není úplně snadné, jelikož se může u jednotlivých výrobců značně lišit. Pro naše srovnání jsme vybrali podlahy, které představují cenový střed:

  •  Laminátové podlahy: 400 Kč/m2
  •  Vinylové podlahy: 700 Kč/m2

Na první pohled tedy vypadá laminát podstatně levněji, nicméně je to o něco složitější. Pro výpočet si vezmeme vzorovou místnost o rozloze 5 x 6 metrů, tedy celkových 30 m2.

Laminátová podlaha je nejlevnější varianta

Pokud máme laminátové podlahy za cenu 400 Kč/m2, pro pokoj o rozloze 30 m2 vyjde materiál na 12 000 Kč. Za pokládku si firma účtuje okolo 250 Kč/m2, celkově tedy 7 500 Kč. Pod samotnou podlahu je nutné umístit podložku, jejíž cena je cca 100 Kč/m2, tedy 3 000 Kč za celou místnost. Nesmíme zapomenout ani na lištování. Průměrná cena za metr lišty se pohybuje okolo 150 Kč. Obvod pokoje je 22 metrů, cena za lišty tak bude 3 300 Kč. Pokud počítáme u montáže lišt s cenou 50 Kč za metr, jsme na 1 100 Kč.

Materiál laminátové podlahy i její pokládka tedy celkově vyjde na 26 900.

Na přehled cen laminátových podlah se můžete podívat například zde.

A jak jsou na tom vinylové podlahy?

Samotné vinylové podlahy stojí o něco víc než laminátové, konkrétně 700 Kč/m2. Pro stejně velký pokoj tak vyjde nákup podlahy na 21 000 Kč. Zbytek nákladů bude stejný jako u laminátové podlahy. Za pokládku vinylu si firma obvykle účtuje okolo 250 Kč/m2, tedy celkem 7 500 Kč. Opět je nutné pod ni umístit podložku, která vyjde na 3 000 Kč. Lišty je možné použít stejné jako u laminátu, i s prací tedy vyjdou na 4 400 Kč.

Materiál a pokládka vinylové podlahy pro pokoj o 30 m2 tak bude celkově stát 35 900 Kč.

Na podrobné výpočty se můžete podívat v galerii.

Prvotní zdání může klamat

Na první pohled je tedy jasný výsledek, jelikož vinylová podlaha vychází ze srovnání znatelně dráž. Nicméně celou kalkulaci změní faktor, který jsme doposud nevzali v potaz. Tím je životnost podlahy a náklady na její výměnu.

U laminátových podlah je totiž obvykle po přibližně 10–25 letech nutná výměna, a to kompletní. Životnost vinylové podlahy je oproti tomu 20–50 let, tedy dvojnásobná. Z toho nám také vychází jednoduchý výpočet.

Toxické látky v podlahách některé evropské certifikace podceňují. Děti a senioři jsou ohroženi nejvíce

Náklady u laminátové podlahy budeme muset vynásobit dvěma, jelikož bude muset být minimálně jednou kompletně obměněna. Dostáváme se tedy zhruba na částku 53 800 Kč. U vinylové podlahy se částka nemění. Najednou už laminátová podlaha není tak levnou a výhodnou variantou, jak by se na první pohled zdálo. Při výběru podlahové krytiny je proto důležité zvážit nejen počáteční náklady, ale i dlouhodobou životnost a údržbu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Nízkou životností to nekončí

Když už jsme u toho, nízká životnost není jediná nevýhoda laminátových podlah. Mají také mnohem menší odolnost vůči vlhkosti, což vede k tomu, že podlaha začne často bobtnat nebo se jinak deformovat. Vinylové podlahy jsou vedle toho voděodolné a vhodné i pro vlhké prostory, jako jsou kuchyně a koupelny. Další podstatnou nevýhodou laminátových podlah je hluk. Jejich zvukověizolační vlastnosti jsou totiž omezené. Váš soused tak bude vědět o každém vašem kroku. A vy zase o jeho. Navíc je povrch laminátových podlah relativně studený, což by především v zimě mohl být problém.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
26.06.2024

Photocredit: PxHere (CC0) a ActiveSteve (Flickr CC 2.0)

0

Typy dřevěných podlah: Parkety, prkna, plovoucí a další
Když se rozhodnete pro dřevěnou podlahu, nejsou to jen parkety

Podlaha z OSB desek: Výběr a montáž
Podlaha z OSB desek je zajímanou alternativou dřevěné podlahy.

Údržba dřevěné podlahy: Úklid, lakování, renovace
Dřevěná podlaha je skvostem každého domu. Jak dřevěnou podlahu udržovat, aby vypadala stále jako nová, se dozvíte v tomto článku.

Vinylová podlaha: Příjemný vzhled a snadná pokládka
Jak vypadá vinylová podlaha? Čím se vůbec liší od klasického lina? Kolik stojí a zvládneme si ji doma položit sami? Odpoví článek.

Korková podlaha: Přírodní krytina, která odolává vlhkosti
Korkové podlahy jsou zajímavou podlahovou krytinou. Jaké jsou typy korkové podlahy, jaká je cena a jak se pokládá? Odpovědi naleznete zde.

Plovoucí podlaha nemusí být jen laminátová
Víte, že plovoucí podlaha není jen laminátová? Hlavním znakem plovoucí podlahy není její nášlapná vrstva, kterou vidíte, ale to, co se skrývá pod ní. Více se dozvíte zde.

Kamínková podlaha na terasu: jaké má výhody a nevýhody?
Kamínková podlaha je typ podlahy využívané jak v interiéru, tak v exteriéru. Podívejte se s námi na její největší výhody i nevýhody.

Anhydritová podlaha vás ochrání před hlukem v patrovém domě
V čem jsou výhody anhydritové podlahy? V následujícím článku se dozvíte vlastnosti anhydritu včetně průběhu samotné pokládky anhydritu.