HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Návštěva u zakladatele kapely N.O.H.A., levnější náhrada klimatizací a jak se vyhnout pokutě – to jsou zářezy z minulého týdne

Shrnuto, podtrženo, krátce, úderně a na rovinu – takové jsou zářezy a novinky z minulého týdne. Začal rozhovorem se světoznámým hudebníkem a zakladatelem kapely N.O.H.A. Během návštěvy jeho maringotky povyprávěl redakci Dřevostavitele celý svůj příběh včetně všemožných a doposud nezveřejněných pikantností. V průběhu týdne jsme se dále zaměřili na pokuty spojené s novým stavebním zákonem. Dosahují výše téměř půl milionu korun a hrozí všem vlastníkům nemovitostí. Naštěstí existuje jednoduché řešení, jak se takové pokutě vyhnout. A konec týdne byl věnovaný klimatizacím. Nejenže jste kvůli studenému vzduchu přes léto nemocní, vyhazujete navíc nesmyslné částky za jejich provoz. Máme pro vás lepší tip. Ale už konec tlachání, udělejte si dobrý čaj nebo kávu a jdeme na to.


Aktuality z minulého týdne
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Veronika P. (se souhlasem), Filip N. (se souhlasem), Václav H. (se souhlasem)

Vlastníkům nemovitostí hrozí pokuta až 400 tisíc korun

A to za chybějící stavební dokumentaci, ale řešení je snadné a dostupné. Nový stavební zákon, účinný od 1. ledna 2024, zvýšil pokuty za nedostatečnou dokumentaci. Pokud dokumenty chybí, vlastníci mohou navštívit stavební úřad, který může využít archivní snímky k vytvoření pasportu nemovitosti. Pasport je levná a rychlá alternativa, kterou lze vyhotovit i bez autorizované osoby. Náklady na pasport se pohybují od 20 do 150 Kč za metr čtvereční. Včasné pořízení pasportu zabrání vysokým pokutám a zajistí, že nemovitost bude správně zapsána v Registru územní identifikace.

Všem vlastníkům nemovitostí hrozí pokuta 400 tisíc za chybějící dokumentaci. Řešení je přitom překvapivě snadné

I slavní bydlí na samotě u lesa

Filip Noha, zakladatel kapely N.O.H.A., žije skromně v maringotce u lesa, i když jeho kapelu hrají rádia po celém světě. Po odchodu z komunistického Československa žil v Německu a Anglii, kde získal cenné hudební zkušenosti. Po návratu do Česka se rozhodl pro jednoduchý život v maringotce, kterou si nechal postavit od Berouska. Filip žije úsporně s fotovoltaickými panely (cenu variant této fotovoltaiky si můžete srovnat např. zde), kamny na dřevo a minimálními náklady.

Maringotka je dobře zaizolovaná a Filip topí v kamnech na dřevo, což mu zajišťuje dostatečné teplo i v zimě. Stačí jedno nebo dvě polínka na celou noc, která doutnají a temperují prostor. Dřevo si Filip bere z přilehlého lesa, který patří k pronajatému pozemku, což minimalizuje jeho náklady na vytápění.

Světoznámý český hudebník se odstěhoval do maringotky. Pochvaluje si nulové provozní náklady

Klimatizaci už nikdy

V posledních letech majitelé bytů nahrazují klimatizace jiným systémem, přičemž si pochvalují komfort a nižší platby za elektřinu. Místo klimatizací, které přinášejí vysoké provozní náklady a zdravotní problémy, přecházejí na pasivní systémy hospodaření s teplotou, jako jsou předokenní žaluzie. Tyto žaluzie efektivně udržují chlad v domácnosti, aniž by způsobovaly teplotní šoky nebo podporovaly alergie. Pořizovací náklady jsou srovnatelné s klimatizací, ale provozní náklady jsou nulové. Díky tomuto efektivnímu řešení je v kvalitně zateplených domech klimatizace zbytečná a lze očekávat, že její využití v domácnostech bude nadále klesat.

Majitelé bytů nahrazují klimatizace jiným systémem. Pochvalují si komfort i nižší platby za elektřinu

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
07.07.2024

Photocredit: Veronika P. (se souhlasem), Filip N. (se souhlasem), Václav H. (se souhlasem)

0

Léto v dřevostavbě – klimatizace jako okamžité řešení
Jak klimatizace v dřevostavbě funguje, jaké jsou její ne/výhody a kolik stojí?

Klimatizace do bytu: 6 tipů pro správný výběr
Jak se v létě cítit příjemně i uvnitř domu? Pořiďte si klimatizaci! Jak se rozhodnout mezi nástěnnou a mobilní klimatizací vám poradíme v našem článku.

Pořízení klimatizace už bych dnes ani nezvažoval
Zdá se, že predikce ohřívání planety se opravdu naplňují a rok po roce se i v Česku setkáváme se stále vyššími teplotami v letním období.

Klimatizaci zavrhl. „Za méně peněz mám lepší řešení,“ pochvaluje si stavař z Brna
Stavař Jakub z Brna trpěl v přehřátém podkrovním bytě. Zvolil jednoduché a levné řešení.

Předokenní rolety: jednoduchý systém, který šetří tisíce v zimě i v létě
Jednoduchý systém, který tlumí hluk, stíní, chrání soukromí, a především šetří výdaje za energie. Může se jednat o tisíce korun ročně.

Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch: Někdy je označováno jako „předražená klimatizace“
Jedná se o nejlevnější tepelné čerpadlo. Jeho nízká cena však nebude zadarmo. Posuďte sami, jestli je pro vás tepelné čerpadlo vzduch-vzduch tou správnou volbou.

Letní vedro lze snížit i o 10 °C bez použití klimatizace
Klimatizace se v posledních letech stala rychlým a oblíbeným řešením pro udržení komfortní teploty v domácnosti.