HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„Nemohl jsem se dívat, jak žáci a učitelé posedávají na zemi.“ Školník Martin jim vyrobil originální posezení

Když se něco dělá, má se to dělat pořádně. Když už tedy učitelé i děti posedávají kolem stromu, proč jim tam nevyrobit rovnou příjemné posezení? Školník Martin na nic nečekal a rozhodl se to celé vzít do svých rukou. Ostatní tak mohou brněnské škole závidět nejen šikovného školníka, ale i zajímavou lavičku na míru.


Školník Martin vytvořil žákům a učitelům venkovní posezení
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Martin K. (se souhlasem)

Pane Martine, je práce se dřevem vaše zaměstnání?

Ne, to ne. Co se týče práce se dřevem, jsem laik. Je to pouze můj koníček. Sem tam vyrobím třeba ptačí budku nebo nějakou poličku, která je potřeba. Ale moje práce to není, živím se jako školník na jednom brněnském gymnáziu.

A tam se dostanete k tomuto koníčku?

Překvapivě ano, zrovna nedávno jsem tam dokonce vyráběl takový komplex laviček.

Jak jste se k tomu dostal?

Na pozemku školy jsou vzrostlé javory a učitelé i děti pod nimi sedávali různě po zemi a na špalcích, protože je tam příjemný chládek. Už jsem se na to nemohl dívat, tak jsem se rozhodl udělat jim tam lepší posezení.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Kde jste vzal inspiraci?

Nejdřív jsem se tak zběžně podíval na internet a něco málo si tam dohledal. Na tom pozemku je to trochu komplikované, jelikož jsou kolem stromu velké kořeny a celý terén je nerovný. Musel jsem tedy improvizovat. Měl jsem v hlavě návrh, jak by to mělo vypadat, a podle toho jsem se řídil. Stanovené předem bylo jen to, že to musí být pevné a bezpečné, jelikož na tom budou sedávat děti.

Jak tedy probíhala realizace?

Nejdříve jsem si nakoupil dřevo, konkrétně se jednalo o plotové latě a hranoly. Po částech jsem začal dělat hrubou konstrukci, kterou jsem postupně spojoval už dříve připraveným materiálem. K tomu jsem používal vruty různé délky. Tak jsem postupoval po celém obvodu kolečka až do finální podoby. Zkrátka nic složitého. Na hrubou konstrukci jsem poté začal přidělávat sedací část a opěrky. Dřevo jsem poté několikrát ošetřil základní barvou. Nakonec jsem to ještě nalakoval bezbarvým lodním lakem.

Dělal jste nějaký zásah do stromu?

Ne, lavička je pouze spojená konstrukce. Na strom není nijak napojená. Ale vzhledem k tomu, že je to kolem dokola, tak je to stabilní i tak.

Jaké jsou rozměry lavičky?

Výška sedací plochy je 45 cm. V průměru to má celé asi 190 cm. Dětí se tam tedy poskládá celkem dost.

Na kolik taková lavička vyjde?

Když počítám čistě materiál, ten mě vyšel zhruba na 7 tisíc korun. Práci jako takovou v tom spočítanou nemám, protože jsem to dělal v pracovní době. Díval jsem se ale tak zběžně na internet a firma by si za to vzala 30 až 40 tisíc.

Jak dlouho výroba trvala?

Jak už jsem říkal, dělal jsem na tom v pracovní době, takže po troškách, když jsem měl zrovna čas. Hodiny, které jsem nad tím strávil, vám přesně neřeknu, ale bylo to cca 14 dní práce.

Tomáš si splnil sen většiny chlapů a postavil si na zahradě vlastní výčep. Máme pro vás snadný návod

Jakých ohlasů jste se dočkal?

Mělo to velký úspěch. Ve škole byli moc spokojení. Já jsem hlavně hrdý na to, že se mi to povedlo udělat celé z hlavy a taky že jsem to zvládnul sám.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí v dalších projektech.

Také děkuji.

P.S. Je nutné stavět novostavbu už jen s řízeným větráním nebo to jde i jinak? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
18.08.2024

Photocredit: Martin K. (se souhlasem)

8