HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Samosběr zeleniny 2024: Kam vyrazit na levnou zeleninu v ČR a vyhnout se předraženým obchodům – interaktivní mapa

Kdo by řekl, že paprika bude časem luxus? Ceny zeleniny v největších českých supermarketech dosahují kosmických částek (pokud zrovna nejsou ve slevě). A lepší to nejspíš nebude. Právě proto by lidé měli stále více uvažovat nad pěstováním vlastní zeleniny na svých zahrádkách nebo alespoň zvážit příležitostný samosběr zeleniny. A abychom vám to co nejvíce usnadnili, našli jsme místa v Česku, kde aktuálně samosběr zeleniny frčí.


Samosběr zeleniny 2024
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Aljona83 (Wikimedia Commons CC 3.0)

Ceny zeleniny v obchodech

Papriky se prodávají za cca 130 Kč za kilogram a třeba cherry rajčátka za 119 Kč za kilogram. S takovou je zelenina na polích v rámci samosběru za hubičku. Tento způsob nejenže šetří peníze, ale také poskytuje čerstvou a kvalitní zeleninu, kterou si můžete vybrat přímo z řádku na poli. Samosběr se tak jeví jako výborná alternativa k drahým nákupům v supermarketech. Omrkněte ve fotogalerii níže, kam můžete na samosběr vyrazit.

Interaktivní mapu si můžete přiblížit a každé konkrétní místo si rozkliknout. Mnoho farem má své vlastní webové stránky, kde najdete aktuální informace o otevírací době a cenách. Důležité je ale vždy zkontrolovat, zda mají jednotlivé samosběry otevřeno – ne všechny jsou totiž veřejnosti přístupné každý den.

Nalezli jste v této mapě místo, které již není aktuální, anebo zde naopak něco chybí? Napište nám, prosím, na redakce@drevostavitel.cz. Mapu průběžně aktualizujeme. Děkujeme.

Jak se na samosběr vybavit?

Na samosběr zeleniny si určitě přibalte koše nebo bedýnky, ve kterých si rajčata, papriky, okurky, případně další zeleninu odvezete. Pokud nechcete mít ruce špinavé od hlíny, budou se vám hodit také rukavice. Samosběry probíhají na polích, kde svítí přímé slunce. Určitě si tedy nezapomeňte přibalit i dostatek vody a pokrývku hlavy.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Ekologické aspekty samosběru

Zelenina sklizená přímo na farmě nevyžaduje balení ani dlouhé transportní cesty, čímž se výrazně snižují emise skleníkových plynů. Zároveň máte jistotu, že dostáváte čerstvé produkty, které nebyly skladovány dlouhé týdny v supermarketech. Mnohé farmy navíc nepoužívají při pěstování zeleniny žádné chemické postřiky a hnojiva, což prospívá jak životnímu prostředí, tak lidskému zdraví.

Samosběr zeleniny je výbornou rodinnou aktivitou

Děti se mohou naučit o zemědělství, přírodě a významu čerstvých potravin. Pro mnoho rodin je to příležitost strávit společný čas venku, daleko od městského shonu a technologií. Společné sbírání a následné zpracování zeleniny doma může být poučné i zábavné a nakonec si mohou všichni společně vychutnat plody své práce v kuchyni.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
06.07.2024

Photocredit: Aljona83 (Wikimedia Commons CC 3.0)

1

Založení zeleninové zahrady: Návod krok za krokem
Toužíte po vlastní zelenině? Vypěstujte si ji! Ukážeme vám, jak snadno založit zeleninovou zahradu. Tady je návod krok za krokem.

Vyvýšený záhon od A do Z – vše od založení až po pěstování domácí zeleniny
Vyvýšené záhony vypadají skvěle a šetří vaše záda při práci na zahradě. Jak založit vyvýšený záhon a co v něm pěstovat, se dozvíte v našem článku.

Nejdůležitější je zajistit správné pH půdy. Poté budete borůvky sklízet po kilech
Borůvky se zdají být téměř zázračným ovocem. Pro jejich vypěstování stačí dodržet základní pravidla a úroda přijde brzy.

KVÍZ: Které ovoce zlepšuje krevní tlak a po kterém uvidíte jako ostříž? Otestujte své znalosti ovoce a zeleniny
Že je ovoce a zelenina základem každé zdravé a vyvážené stravy, ví úplně každý. Najde se však také plno faktů, které vám tak jasné být nemusí. Otestujte své znalosti.

Jeden stroužek vám postačí na celou česnečku. Víme, kde letos probíhají nejlepší samosběry česneku v Česku
Česnek si vyberete podle libosti a v kuchyni budete mít jistotu, že vaříte z čerstvých surovin, které nebyly skladovány týdny v supermarketech.

Samosběr cibule už frčí ve velkém. Nepropásněte ho – interaktivní mapa samosběrných míst
Cibule v obchodech bývají mnohdy v žalostném stavu. Sami jistě víte, že musíte dlouze přehrabovat bedýnky, dokud nenajdete ty krásné velké cibule. A až s nimi dojdete k pokladně, se slzami v očích přikládáte platební kartu k terminálu. Samosběr by mohl tento problém vyřešit.