HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Samosběr cibule už frčí ve velkém. Nepropásněte ho – interaktivní mapa samosběrných míst

Cibule v obchodech bývají mnohdy v žalostném stavu. Sami jistě víte, že musíte dlouze přehrabovat bedýnky, dokud nenajdete ty krásné velké cibule. A až s nimi dojdete k pokladně, se slzami v očích přikládáte platební kartu k terminálu. Samosběr by mohl tento problém vyřešit. Na poli si seberete takové cibule, které si sami najdete a které se vám budou líbit. Jejich kvalita je častokrát nesrovnatelná se zmíněnými kousky v supermarketu, a to nemluvíme o ceně.


Samosběr cibule
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Veronika P. (se souhlasem)

Kdy probíhá samosběr cibule v roce 2024?

Obvykle samosběr cibule probíhá během letních měsíců, typicky od července do srpna, v závislosti na počasí a konkrétním místě (někdy i v září). Termíny samosběru se liší podle regionu a farmy, která tuto službu nabízí. Doporučujeme tedy sledovat webové stránky nebo sociální sítě místních zemědělských podniků, které samosběr organizují, abyste zjistili přesné termíny pro rok 2024. Tyto informace jsou obvykle aktualizovány s blížící se sklizní.

Interaktivní mapu si můžete přiblížit a každé konkrétní místo si rozkliknout. Mnoho farem má své vlastní webové stránky, kde najdete aktuální informace o otevírací době a cenách. Důležité je ale vždy zkontrolovat, zda mají jednotlivé samosběry otevřeno – ne všechny jsou totiž veřejnosti přístupné každý den.

Nalezli jste v této mapě místo, které již není aktuální, anebo zde naopak něco chybí? Napište nám, prosíme, na redakce@drevostavitel.cz. Mapu průběžně aktualizujeme. Děkujeme.

Jak se na samosběr vybavit?

Na samosběr cibule si určitě přibalte bedýnky, ve kterých si zeleninu odvezete. Pokud nechcete mít ruce špinavé od hlíny, budou se vám hodit také rukavice. Samosběry probíhají na polích, kde svítí přímé slunce. Určitě si tedy nezapomeňte přibalit i dostatek vody a pokrývku hlavy.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Petrovi z Prahy přispívá stát na bydlení, přestože bere 50 tisíc měsíčně

Existuje několik druhů cibulí, z nichž každý má své specifické použití a chuťový profil

Žlutá cibule je nejběžnější, se silnou štiplavou chutí, která se při vaření stává sladší (ideální je do polévek a omáček). Dále vám jistě známá červená cibule je mírně sladší a méně štiplavá, často se používá v salátech zejména pro svou barvu a chuť. Existuje i bílá cibule, která je jemnější a sladší a je vhodná např. do mexických jídel. Šalotka je naopak menší a sofistikovanější, ideální do omáček a marinád. A nesmíme opomenout ani cibuli perlovku. Ta je sladká a jemná, často nakládaná. V neposlední řadě je třeba zmínit i jarní cibulku. Ta má jemnou chuť a je perfektní do salátů a jako ozdoba pokrmů. Která je vaše nejoblíbenější?

Samosběr je výbornou rodinnou aktivitou

Děti se mohou naučit o zemědělství, přírodě a významu čerstvých potravin. Pro mnoho rodin je to příležitost strávit společný čas venku, daleko od městského shonu a technologií. Společné sbírání a následné zpracování zeleniny doma může být poučné i zábavné a nakonec si mohou všichni společně vychutnat plody své práce v kuchyni. Tak co? Vyrazíte na samosběr? Napište nám do komentáře, kam se vypravíte.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
19.08.2024

Photocredit: Veronika P. (se souhlasem)

3

Samosběr jahod 2024: Kam vyrazit na poslední jahody v ČR – interaktivní mapa
Kvůli letošnímu nevyzpytatelnému počasí (náhlým mrazům) nejsou v tomto roce otevřena všechna samosběrná místa jahod. Podívejte se na interaktivní mapu, kde najdete poslední přeživší poblíž Prahy, Brna nebo třeba Olomouce.

Samosběr třešní 2024: Kam vyrazit na první třešně v ČR – interaktivní mapa
Jó, třešně dozrávají. A tentokrát dokonce o několik týdnů dříve, než je obvyklé. Proto byste neměli váhat a měli byste se vydat na jejich samosběr. Prohlédněte si naši interaktivní mapu s místy samosběru třešní.

Jeden stroužek vám postačí na celou česnečku. Víme, kde letos probíhají nejlepší samosběry česneku v Česku
Česnek si vyberete podle libosti a v kuchyni budete mít jistotu, že vaříte z čerstvých surovin, které nebyly skladovány týdny v supermarketech.

Samosběr zeleniny 2024: Kam vyrazit na levnou zeleninu v ČR a vyhnout se předraženým obchodům – interaktivní mapa
Ceny zeleniny v největších českých supermarketech dosahují kosmických částek (pokud zrovna nejsou ve slevě). A lepší to nejspíš nebude.