HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„Přívalové deště sousedovi vytopily sklep,“ upozorňuje starousedlík, který zůstal v suchu

Po extrémním horku tu máme pro změnu přívalové deště, které přichází poměrně rychle a nečekaně. V některých případech jsou zkouškou ohněm pro novostavby, ale i některé starší domy, které nemají zcela ideálně dořešen systém vsakování. Na základě doporučení jsme se spojili se starousedlíkem z menší obce v jižních Čechách, který by rád upozornil na chyby, které se běžně kolem domů dělají.


Přívalové deště sousedovi vytopily sklep
i Foto: Canva AI Product (Free Media Licence)

Prozraďte nám prosím na úvod, kde žijete.

Bydlíme v rodinném domě ze šedesátých let s docela velkou zahradou.

Měli jste na tomto místě někdy problémy s přívalovými dešti?

Měli, ale ne tak silné jako tento rok. Připadám si tu občas poslední dobou jako na dovolené v Thajsku. Deště přichází nečekaně a jsou docela dost intenzivní. Místy se nestačí vsakovat a vlévat do kanálů.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Vás deště už vytopily?

Právě že zatím se to nestalo. Na rozdíl od souseda, kterého vytopily tohle léto už třikrát. To je i důvod, proč jsme se začali zajímat, v čem by mohl být problém.

A na co jste přišli?

Víte za nás se už při návrhu domu myslelo na to, aby se voda, která spadne kolem domu, měla kam vsáknout. Nemyslím teď jen vsak určený pro svody okapů, ale obecně, chodníky kolem domu, trávníky a tak podobně. Zjistil jsem, že dnes se na to docela často zapomíná. Lidé si kolem domu dávají velké betonové plochy nebo těsnou zámkovou dlažbu a nedomyslí, kam pak ta voda půjde.

Nemělo by to být řešeno kanalizací?

Myslím, že ano. Nicméně se zdá, že to buď řeší blbě, nebo vůbec. Jde také o to, kolik taková kanalizace u rodinného domu dokáže nárazově utáhnout. Bývá to občas docela malý odtokový otvor. Už jsem párkrát i zažil situaci, že se voda začala z kanalizace vylévat.

Jednoduchým zařízením jde ušetřit 30 % energií z odpadních vod

A jak to máte vyřešené, abyste problému předcházel?

Snažím se kolem domu udržovat co nejvíc plochy, která dokáže samovolně vsakovat vodu, která v rychlosti napadá. Jak se ukazuje, je opravdu něco jiného, když vám napadne několik centimetrů srážek na betonové kostky a když totéž padne na trávník. Samozřejmě se v něm mohou po čase tvořit kaluže, nicméně se vám voda nevylije do sklepa. Což je přesně to, co řeší soused.

Jak máte vyřešeny příjezdové plochy k domu, aby se auto nebořilo do bahna?

Na to jsme použili zatravňovací dlažbu, která povrch zpevní tak, že se po něm dá jezdit i autem a současně ho ponechá schopný absorbovat docela velké množství vody. Je to osvědčené a poměrně levné řešení. Nevím proč dnes lidi mají takovou chuť vše vybetonovat.

Není to kvůli tomu, aby nemuseli řešit sekání trávy a plevele?

Je to možné. Je pravda že zatravňovací dlažba s sebou nese určité aspekty, které v sobě příroda má. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že pokud žijeme na vesnici, tak tu z toho dělat asfaltové letiště prostě není správný přístup. A jak se ukazuje, příroda nám to velmi jasně vrací. Prostě sem ty betonové plochy nepatří.

Mech v trávníku a jeho odstranění

Co byste doporučil lidem, kteří řeší nyní stavbu nebo rekonstrukci domu?

Aby co nejméně asfaltovali a vytvářeli celistvé betonové plochy. Ať už z litého betonu, nebo nějakých kvádrů, zámkové dlažby a tak podobně. Ono to v létě vypadá jako super nápad, když je hezky. Všechno je takové čisté a upravené. Ale jak na to vylijete cisternu vody, tak máte zkrátka problém. Někam ta voda odtéct musí. A dost často to je na místa, kde ji zrovna nechcete.

Děkujeme za rozhovor.

Rádo se stalo

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Řešíte zahradu nebo vybavení kolem domu? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
15.07.2024

Photocredit: Canva AI Product (Free Media Licence)

3